Novo ime koje obećava

Mateo Drežnjak mogao bi biti legitimni nasljednik Bojana Bogdanovića

Za 24 minute na terenu protiv Švedske ovaj 20-godišnjak imao je samo jedan promašaj iz igre. Da nije bilo loših slobodnih bacanja (1/5), reklo bi se da je odigrao savršenu utakmicu.
Sport / Košarka | 22. 02. 2020. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FIBA / Mateo Drežnjak sjajno je odigrao protiv Švedske

Hrvatska se lakše od očekivanog obračunala sa Švedskom i nakon dugo vremena omogućila navijačima praćenje utakmice bez stresa.

Izbornik Veljko Mršić je u kratkom vremenu, čini se, uspio prenijeti igračima svoje ideje i posložiti ih da izgledaju kao momčad. Štoviše, podijelili su 23 asistencije (prednjačio Ukić s osam) u 40 minuta, što su u prošlim kvalifikacijama samo mogli sanjati.

Bazirajući igru na agresivnoj obrani, Hrvatska se vrlo brzo uspjela nametnuti na terenu, ostavivši Švedsku u prvih 15 minuta na samo tri koša iz igre (od čega tek dva na postavljeni napad).

Bilo je tu dobrog branjenja picka, iskakanja na istom, rotacije i aktivnih ruku u obrani te preuzimanja. I to se zadržalo na visokom nivou nakon prvih izmjena, a neke od promjena igrači su sami zatražili.

Ipak, jedan igrač se posebno istaknuo, ponovno jedan Hercegovac - Mateo Drežnjak.

Potencijal kakvog dugo nije bilo

Drežnjak je nagrađen za sve ono što je pokazivao od kada je prošle godine na Ljetnoj ligi upao u reprezentaciju. Hrvatska već dugo nije imala mladog perspektivnog igrača na vanjskim pozicijama s kojim se može i treba raditi. Protiv Švedske je definitivno potvrdio svoj status reprezentativca na kojeg se može računati u rotaciji, piše Gol.hr.

Za 24 minute na terenu ovaj 20-godišnjak imao je samo jedan promašaj iz igre. Da nije bilo loših slobodnih bacanja (1/5), reklo bi se da je odigrao savršenu utakmicu. Ali, ni ovako nije bio daleko od onog što Hrvatskoj na vanjskim pozicijama nužno nedostaje – igrač koji kvalitetno može pokrivati više pozicija.

Osim toga što je pokazao kako zna igrati bez lopte i ne forsirati kad ne treba, držao je visok intenzitet obrane, omogućavao ekstra dodavanje u napadu i pogađao šutove koje je dobio (7/8 iz igre).

Ne treba očekivati ništa senzacionalno, ali sama činjenica da postoji mladi igrač koji može doprinijeti reprezentaciji tamo gdje već dugo postoji problem je veliki plus. Pogotovo što ga se može koristiti u obrani na boljim napadačima.

Osim najviše ukradenih lopti na utakmici (četiri), puno je važnije znati da Drežnjak lateralnim kretnjama može ostati ispred igrača, zna se pozicionirati bez lopte i brzo rotirati.

Nakon dugo vremena Hrvatska je imala organiziran napad s dosta protrčavanja i kretnji igrača bez lopte. Također, bilo je akcija gdje se tražio igrač u boljoj poziciji, kvalitetnijeg ''spacinga'' i strpljenja u napadu.

Uspije li izbornik to nametnuti u lipnju kad se priključe Bogdanović i društvo, Hrvatska bi konačno mogla zaigrati u duhu moderne košarke.

Nakon Bogdanovića - Drežnjak?

I upravo na ovome mjestu treba istaknuti kako je upravo Mateo Drežnjak 'predodređen' da jednoga dana naslijedi legendarnog Babu u reprezentaciji Hrvatske.

''Četvrtu sezonu nositelj je igre u Širokom, jer taj klub je poznat po tome da daje šansu mlađim igračima. Brat mu je isto jako talentiran igrač, ali ovaj momak je jučer pokazao da bi mogao biti vrlo kvalitetan igrač, ja bi rekao na nivou Eurokupa. Igrač je to koji ima odlične fizičke predispozicije, može igrati u oba smjera, jak je na lopti i vrlo dobrog šuta i Mršić je prepoznao potencijal u njemu, bio je vrlo zadovoljan s njim i na Ljetnoj ligi u Las Vegasu, i na ovom turniru što se igralo u Kini lani'', kazao je Marin Mrduljaš, komentator SportKluba.

''Za kvalifikacije za OI on mora biti među 15 igrača. Mršić ga vidi kao stožernog igrača, jest da on igra na Bogdanovićevoj poziciji i sigurno je da se na njega već sada može ozbiljno računati. Bolje da se njemu da šansa da on bude nasljednik Bogdanovića''.

''Budućnost je za njega sigurno tu, on ne smije poletjeti, mora raditi. Ne smijemo zaboraviti da on još nije odigrao nijednu utakmicu u ABA ligi, niti jednu europsku utakmicu. Ima on veliku ulogu u Širokom, ali sigurno da ga čeka lijepa karijera' - zaključio je komentator Mrduljaš.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close