Air Jordan

Letio je dvoranom, osvajao naslove i obarao rekorde u NBA

Kratak popis njegovih postignuća uključuje naslove kao što su Novak godine, 5 puta najvrjedniji igrač, 6 puta prvak NBA-a, 14 puta NBA All Star i punopravni član Kuće slavnih.
Sport / Košarka | 17. 02. 2024. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 17. veljače 1963. godine u Brooklynu je rođen Michael Jeffrey Jordan, vjerojatno najbolji košarkaš svih vremena.

Za njega znaju čak i oni koji ne vole košarku ili oni koji uopće ne prate sport. Ime je Michael Jordan i pripada jednoj od najvećih legendi svih vremena. On je živi dokaz da naporan rad može ostvariti čak i najveće snove.

Tijekom utakmica pokazivao je kombinaciju gracioznosti, žestine, brzine i snage. Kratak popis njegovih postignuća uključuje naslove kao što su Novak godine, 5 puta najvrjedniji igrač, 6 puta prvak NBA-a, 14 puta NBA All Star i punopravni član Kuće slavnih.

Odrastao je u Wilmingtonu i u ranom djetinjstvu imao je jednu konkurentnu prednost. Želio je pobijediti u svakoj utakmici koju je igrao. Za razliku od mnogih poznatih kolega, 'Air' Jordan je kao dijete imao stabilno okruženje.

Mentalitet pobjednika od malih nogu

Bio je sin mehaničara Jamesa i bankovne službenice Deloris. U sport ga je uveo otac, koji je kupio košarkaški obruč i postavio ga u njihovo dvorište.

Jrdan je provodio puno slobodnog vremena pod obručem, posebno sa svojim starijim bratom Larryjem. Unatoč činjenici da je u to vrijeme bio mlađi, postupno je pronašao način kako pobijediti brata i sve više poboljšavao svoju igru.

Razvijao je svoju sve veću ljubav prema sportu u srednjoj školi, gdje se htio pridružiti školskom košarkaškom timu.

Školski košarkaški tim ga odbio

Mladi Michael bio je pun entuzijazma, ali ni to nije bilo dovoljno. Školski košarkaški tim odbio ga je. Rekli su da je prenizak i da im treba netko viši. Iako je bio razočaran tom odlukom, nije odustajao.

Pridružio se timu mladih, gdje je nastavio raditi na svojoj igri i uspio izboriti mjesto u McDonald’sovom All-American Teamu. Bio je to izbor najboljih igrača srednjoškolaca. Zbog sve većeg uspjeha, kasnije je dobio stipendiju koju mu je ponudilo Sveučilište Sjeverne Karoline.

Godinu prije bio je dio košarkaškog kampa, gdje je zadivio sve kombinacijom atletike, brzine, intenziteta i instinkta.

Na sveučilištu ga je poznati trener Dean Smith, koji se obično ponašao strogo prema početnicima kao i prema profesionalcima, uzeo pod svoje.

Michaelu je bilo drago što je prošao dovoljno zahtjevnu obuku, što je također bilo izazov. Ubrzo je Jordan postao važan dio sveučilišnog tima s titulom novaka godine.

Video: Michael Jordan Top 50 All Time Plays

Ponuda iz NBA sve je promijenila

Jordanova fenomenalna izvedba bila je važan dio Kupa prvaka NCAA-a. U to se vrijeme njegov talent više nije mogao zanemariti. Našao se na karti mladih sportskih zvijezda, spreman za sljedeće korake u karijeri, što je neizbježno vodilo do uspjeha i slave.

Tijekom studija na njegov je radni stol stigla ponuda NBA-a, koja je potvrdila da je sigurno jedan od najboljih.

Izabran je u tim Chicago Bullsa, koji je do tada pokazivao samo prosječne performanse. Međutim, s dolaskom Michaela to se uskoro promijenilo. Napustio je fakultet kako bi se u potpunosti posvetio košarci.

U međuvremenu je ušao i u olimpijski tim, gdje je pridonio osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Zatim se, međutim, vratio školovanju i diplomirao na preddiplomskom studiju geografije.

Zvijezda je rođena

Michaelov uspjeh u NBA-u bio je praktički trenutačan. Dobio je nagradu za Novaka godine i publika ga je voljela.

Njegove košarkaške vještine mediji su brzo primijetili. New York Times nazvao ga je fenomenalnim početnikom Bullsa. Kasnije se pojavio na naslovnici prestižnog časopisa Sports Illustrated uz naslov: Zvijezda je rođena.

Međutim, čak je i zvijezdama ponekad teško. U izboru utakmice All-Star Michael je predstavljao tim Istočne konferencije. No, Michaelov tim tad je izgubio utakmicu sa Zapadom, koji je imao imena poput Magica Johnsona ili Kareema Abdul-Jabbara, s rezultatom 129 : 140.

Suigrači mu okrenuli leđa

Također je kontroverzna situacija uoči utakmice All-Star. Nekoliko iskusnih igrača, predvođenih Isiahom Thomasom, bili su ljuti zbog količine pažnje usmjerene na Michaela Jordana.

To je dovelo do situacije koja se zove zamrzavanje, u kojoj mu suigrači nisu htjeli dodavati loptu i doslovno su ga ignorirali.

Međutim, taj incident nije ga osobito pogodio i uspješno se vratio iste sezone. Uspjeh je postigao s timom Chicago Bullsa. Vratio se izravno u početni postav i počeo obarati rekorde.

Video: Best of Michael Jordan’s Playoff Games | The Jordan Vault

Preporodio Bullse

Nakon Jordanovog dolaska, Bullsi su bili samo prosječna momčad. Ali uz njegovu su se pomoć postupno počeli penjati. U tom je trenutku glavni trener Kevin Loughery već znao da najvjerojatnije gleda u jednog od najboljih igrača svih vremena.

Međutim, njegovu je rastuću karijeru na trenutak prekinula slomljena noga. Predviđanja liječnika nisu bila nimalo obećavajuća, ali Jordan je šokirao sve i u rekordnom se roku oporavio od ozljede. Potom je oslobodio doslovno ludilo i počeo rušiti rekord za rekordom.

Zaradio je nadimak Air zbog svojih legendarnih zakucavanja, što je kasnije postalo podmarka Nikea. Časopis Forbes procjenjuje da je suradnja s Nikeom zaradila Michaelu Jordanu otprilike 1,3 milijarde dolara

Odveo je Bullse do šest naslova i oborio mnoge rekorde

Chicago Bulls je, uz Jordanovu pomoć, od prosječnog tima postao jedan od najboljih u NBA-u. Uspjeli su osvojiti šest naslova, a od 1987. do 1993. Michael Jordan bio je najbolji strijelac NBA-a. Uspjeh Bullsa uglavnom se pripisuje njemu i njegovom suigraču Scottieju Pippenu.

Obožavatelji tog dvojca doslovno su im bili pod nogama. U godinama 1991., 1992. i 1993. vodili su Bullse do hat-tricka i osvojili zlato tri puta zaredom.

Sam Jordan postao je tri puta najvrjedniji igrač finala doigravanja, a 1991. i 1992. također najvrjedniji igrač cijele sezone NBA-a.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close