Oštro priopćenje

KS BiH: Jusuf Nurkić je izdao državnu reprezentaciju!

Sport / Košarka | 01. 08. 2014. u 10:16 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi član Denver Nuggetsa Jusuf Nurkić suprotno protivljenju svoje NBA momčadi ostao je u Bosni i Hercegovini i odveo U20 reprezentaciju BiH do prvog mjesta na Europskom prvenstvu B divizije u Sarajevu.

Nakon toga se priključio A reprezentaciji i imao je namjeru igrati u kvalifikacijama. Međutim, iznenada je otputovao u Zagreb na liječničke preglede i poručio Savezu da neće igrati zbog ozljede koljena.

Iako se da pročitati između redova da je Nurkićevu ozljedu pogoršao pritisak Denvera, u reprezentaciji BiH se s razlogom osjećaju prevareni, pa je KS BIH izdao i službeno priopćenje.

'Jusuf Nurkić je od izbornika Duška Ivanovića nakon prijateljske utakmice sa Švedskom u Zenici 27.07.2014. zatražio slobodno dan više u odnosu na ostale igrače kako bi završio privatne obaveze i obaveze prema svom novom klubu Denver Nuggetsima. Iako Košarkaška reprezentacija BiH ima vrhunski tim doktora s dugogodišnjim iskustvom u sportskim povredama, radi zdravlja našeg najperspektivnijeg igrača i njegovog samopouzdanja u narednim kvalifikacijskim utakmicama, Duško Ivanović mu je dozvolio odlazak.

Nakon što je istekao rok za povratak na pripreme košarkaške reprezentacije, Jusuf Nurkić je na apsolutno iznenađenje stručnog stožera, medicinskog tima reprezentacije BiH i svih uposlenika KS BiH, obavijestio ured KS BiH da se neće vratiti u trening kamp jer njegova koljena nisu dobro i mora se liječiti. Nakon tog obavještenja, mladi igrač Jusuf Nurkić nikome nije želio odgovoriti na brojne pozive koje smo mu uputili iz KS BiH, a njegove izjave smo mogli pratiti isključivo kroz određene medije, što smatramo neozbiljnim pristupom jednog A reprezentativca, NBA igrača, a pogotovo kapetana jedne od selekcija BiH.

Neodgovorno napuštanje košarkaške reprezentacije BiH od strane Jusufa Nurkića pred najvažnije kvalifikacione utakmice naše državne selekcije u ovoj godini i u kojoj osim što se borimo za deveti nastup na europskim prvenstvima, direktno zavisi i financijski ostanak svih košarkaških selekcija BiH smatramo teškim prekršajem discipline i odnosa prema državnom grbu.

Pogotovo ako se uzme u obzir da Jusuf Nurkić nijedan zdravstveni nalaz nije dostavio našem medicinskom timu. Na našu žalost, FIBA sankcije po ovom pitanju ne tretiraju NBA igrače. U suprotnom, ponašanje Jusufa Nurkića bi od strane KS BiH već bilo drastično sankcionirano. KS BiH će u svakom slučaju razmotriti i u narednom periodu donijeti odluku o sankcijama za narušavanje discipline i ugrožavanja rezultata košarkaške reprezentacije BiH', stoji u priopćenju Košarkaškog saveza BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close