Gostovao kod Amanpour

Kanter: Tražili su da skinem tenisice

"Prije utakmice protiv New Yorka, kada sam odlučio nositi tenisice s podrškom za Tibet, prišli su mi NBA dužnosnici i sugerirali mi da skinem te tenisice jer bih zbog njih mogao biti kažnjen", rekao je Kanter
Sport / Košarka | 12. 11. 2021. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Enes Kanter je jedan od onih buntovnika čija borba traje, ali će po svemu sudeći trajati još jako dugo. Sve do trenutka dok se ne dogodi jedan jači potres na političkoj sceni Turske, dok predsjednik Tayyip Erdogan kojem se Enes opasno zamjerio ne digne sidro.

Ali realno, veliko je pitanje uopće kada će se to desiti, s obzirom na činjenicu koliko je čvrst i jak ovaj sadašnji sustav. U međuvremenu će Kanter udarati u razne prepreke, od ograničenog kretanja do oduzetih dokumenata. Zbog javnih kritika prema tamošnjem predsjedniku Tayyipu Erdoganu Turska tražila njegovo izručenje od SAD-a, a Kanterova obitelj ga se javno morala odreći.

Međutim, Kanter ima svoj stav i spreman ga je istaći. Prije nekoliko dana je putem društvenih mreža twitter i Instagram, poslao dvominutni video u kojem kritizira ponašanje kineskih vlasti u Tibetu, a tijekom utakmice protiv New York Knicksa nosio je tenisice s porukom "Oslobodite Tibet", dok je na utakmici protiv Toronta poruka bila "Oslobodite Ujgure". Nakon svega Kanter je gostovao i kod novinarke Christiane Amanpour.

"Prije utakmice protiv New Yorka, kada sam odlučio nositi tenisice s podrškom za Tibet, prišli su mi NBA dužnosnici i sugerirali mi da skinem te tenisice jer bih zbog njih mogao biti kažnjen", rekao je Kanter koji je odbio to napraviti, a isti ljudi su mu došli u poluvremenu utakmice te mu se ispričali i rekli da nije kršio nikakva pravila noseći te tenisice.

"Kasnije su me ohrabrili da pričam o stvarima o kojima mi je stalo, a čak sam pričao i s komesarom Adamom Silverom koji me je podržao u svemu. Ne znam, opet, koliko je to istina jer da me podržavaju, onda bi objavili nekakvu izjavu."

Kanter je žestok i u kritikama prema kompaniji Nike koja negira postojanje radnih logora u Kini pa su i oni dobili poruke na tenisicama turskoj košarkaša.

"Nike podržavaju akcije 'Black Lives Matter' i 'Stop Asian Hate', podržava LGBTQ i latino zajednicu, ali kada se priča o Kini, oni ne pričaju ništa jer je Kina njihov veliki gazda. Očigledno da neće ništa ni odgovoriti jer znaju da rade krivo. Oni su jedna od najlicemjernijih tvrtki na svijetu," naglasio je Kanter. 

Kopirati
Drag cursor here to close