Samo za Bljesak.info

Jasmin Repeša: Košarkaši nam rano odlaze, to je naš veliki problem

"Igrači premladi odlaze, vrlo su rijetki oni koji ostaju da se afirmiraju do kraja i na takav način teško je nešto napraviti. Kupovinom stranaca, ne može se napraviti veliki rezultat", reći če iskusni trener Jasmin Repeša.
Sport / Košarka | 11. 06. 2022. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom devedesetih počeo je graditi svoju trenersku karijeru. U tadašnjem Novom Zagrebu, kod legendarnog Pepsija Božića je dobio prvu priliku za skupljanje potrebnog iskustva. Samostalna trenerska je krenula 1995. u zagrebačkoj Doni, tada drugoj momčadi Cibone, u kojoj je afirmirao mnoge kasnije sjajne igrače.

Ubrzo je prešao u Cibonu, gdje je na početku pomoćnik Ace Petrovića. Onda je krenuo Tofas, Split, Śląsk Wrocław, Fortitudo, Lottomatica, Benetton, Unicaja, Cedevita, Milano, Budućnost, Pesaro. S tim da je recimo Cibonu vodio u tri mandata.

Bio je izbornik Hrvatske, kratko BiH, dohvatio je 21 trofej. Sa kojim je sve igračima radio, teško je nabrojati. Koje je stvorio, onako baš košarkaški, također. Najveći uspjeh je ostvario vodeći momčad iz Bologne, u to vrijeme se zvala Skipper s kojim se probio do finala Eurolige.

Baš je u Bologni imao svoj posljednji angažman. Temperamentan do maksimuma, radan, neumoran, ipak je u jednom trenutku morao povući ručnu. Ipak je zdravlje najvažnije. Ali kako kaže u razgovoru za Bljesak.info, za dobar projekat je uvijek spreman.

"Ja sam u jednoj životnoj dobi kada se jednostavno moram malo pripaziti, prije svega tu mislim na taj zdravstveni aspekt. Da malo uživam u svemu onome što sam napravio do sada, sa svojom obitelji, to mi je nekako prvi cilj i najveći motiv. Gledam unuka kako raste, sve te male stvari koje su za mene jako bitne i jako velike. Što se tiče samog rada kao rada, sigurno sam još pun adrenalina, sigurno još mogu da radim, međutim neki splet nesretnih okolnosti je bio u zadnje vrijeme, ne samo ti zdravstveni problemi koji nisu bili veliki, puno više je na moj angažman uticialo stanje u klubovima u kojima sam bio, radio, jer COVID je jednostavno stvorio puno problema, kaos, u puno sredina i jednostavno moja procjena je bila da ne treba da se trošim u sredinama u kojima se ne može ništa napraviti. Ne žurim, sigurno je da ću prihvatiti nešto ukoliko bude kvalitetno u smislu da se može raditi onako kako se treba raditi", kaže Jasmin Repeša u razgovoru za Bljesak.info.

Bljesak.info: Danas je Repeša u Mostaru, na poziv Borisa Džidića je odlučio doći. Održati predavanje na košarkaškoj klinici, reći nešto mladim trenerima.

"Drago mi je da imamo u Hercegovini jedan ovakav događaj koji bi mogao prije svega da pomogne tim mladim trenerima, odnosno trenerima studentima. Mislim da i teme trebaju da idu u tom pravcu, da budu pristupačne, slušljive odnosno prilagođene za taj njihov nivo. Da sa ove trenerske klinike ponesu neke nove spoznaje, nova iskustva i to je najvažnije. Izuzetno važan događaj, investicija, kako bi se sutra bolje radilo, jer ovdje je uvijek bilo talentirane djece i uvijek je bilo vrhunskih košarkaša koji su ponikli u Hercegovini".

Zanimljivo, Repeša je ne tako davno kratko vodio reprezentaciju BiH. Jednostavno je uskočio kako bi pomogao nakon što se tadašnji izbornik Vujošević zbog zdravstvenih razloga povukao.

"Ja sam određeno vrijeme proveo kratko u BiH, radio nekih desetak dana na klupi reprezentacije, odradio dvije utakmice, nisam imao uticaja na roster koji sam imao na raspolaganju, igrali smo bez playa, nije najbolje završilo rezultatski, ali nije loše iskustvo. Ja sam tu došao kada je Vujošević imao zdravstvenih problema i trebalo je da netko uskoči, pomogne u tom jednom prozoru. Koliko pratim, vidim da tu ima nekih nesporazuma u posljednjih nekoliko dana, međutim, ono što se napravilo zadnjih godina, od Mirze Teletovića, preko Saveza i na kraju trener Bosnić sa svojm suradnicima i reprezentacijom, mislim da su jako lijepi rezultati, reprezentacija je igrala jednu lijepu košarku, gledljivu, sa puno energije, sa puno osjećaja pripadnosti tom dresu, to je ono što je najbitnije.

Bljesak.info: Sezona je došla do kraja, ovih dana su opet aktualiziralo pitanje ABA lige, sve ono što se dešavalo u finalnoj seriji. Jasmin Repeša zna o čemu se radi jer je sve to prošao kao trener Budućnosti prije tri godine.

" To je priča o kojoj bi smo mogli pričati pola dana, priča koja je puno puta ispričana, a ja sam bio jedan od tih aktera u najtežim situacijama, najtežim okolnostima, koji je pokušavao baš kao i danas kao što radi trener Željko Obradović, da pošaljem neke poruke kako prema svojim navijačima, tako i protivničkim, međutim, to je nemoguće. Mene tada mnogi nisu shvatali. Da se razumijemo, situacija na utakmicama između Budućnosti i Crvene Zvezde bila je žešća tako da kažem nekih pet puta. E sada možete zamisliti koliki je to bio nivo animoziteta, netrpeljivosti, neugodnosti koje su doživjeli akteri tih utakmica.

Sigurno da je u takvoj situaciji rezultatom u drugom planu, da je to pogubno po košarku, ali to je tako kako jeste. Pošto ja kao osoba, kao individua nisam mogao utjecati, napustio sam Budućnost, napustio jedan dobar ugovor, napustio sam sredinu koja je stala iza mene, koja mi je dala priliku, koja me je primila objeručke. Sve je dobro funkcioniralo, igrali smo finale, zaista mi je bilo lijepo, međutim ja sam rekao tada da to sve skupa nema smisla, da to nije sport. Tada sam rekao da ovakvoj ABA ligi kao što je danas organizirana nikada više neću raditi.

Tu treba vrlo malo da se uraditi, da se stvari postave na svoje mjesto, rukovodstvo lige ne mogu biti klubovi već da to može bude čovjek koji će voditi tu ligu i onda mislim da će stvari izgledati drugačije. Da će ponašanje aktera biti drugačije. Jer svi ti ljudi, akteri koji su pravili probleme, od pojedinaca do klubova, ne ponašaju se tako kada se radi o Euroligi, u drugim međunarodnim takmičenjima. Evidentno da je sve proračunato, da ti akteri znaju kada mogu raditi to što rade, kada ne".

Bljesak.info:Prolazi još jedna sezona u Europi bez nekih značajnijih rezultata klubova sa prostora bivše države. Nekada su vodili glavnu riječ, danas je tek Cedevita Olimpija dobacila do četvrtfinala Eurokupa. Uvijek i stalno se spominje novac. Međutim, Repeša će reći kako ima tu i nekih drugih stvari.

"Mislim da klubovi sa prostora bivše Jugoslavije nisu ravnopravni u toj utrci, izuzev beogradskih klubova, Cedevite i donekle Budućnosti, to su klubovi koji mogu budžetski da odgovore drugoj kategoriji klubova u Europi. Svi ostali ne. Međutim, nije tu samo problem novca, nekada davno nije bilo novca, ali je rad bio puno bolji, puno kvalitetniji, bilo je više entuzijazma, igrači nisu odlazili jako mladi. Mislim da je to najveći problem, igrači premladi odlaze, vrlo su rijetki oni koji ostaju da se afirmiraju do kraja i na takav način teško je nešto napraviti. Kupovinom stranaca, ne može se napraviti veliki rezultat. Jer one najkvalitetnije kupu najbogatiji klubovi, vrlo jednostavno" pojasnio je na kraju Repeša za Bljesak info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close