europski košarkaški rat

FIBA izbacila Sloveniju, prijetnja stigla Hrvatskoj i BiH

Sport / Košarka | 16. 04. 2016. u 12:59 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rat između FIBA-e i Eurolige dobio je svoj nastavak koji nikako nije dobar za europsku košarku. Naime, europski ogranak FIBA-e poslao je dopis reprezentacijama Slovenije i Španjolske u kojima ih obavještava da su (privremeno) izbačeni s Eurobasketa 2017, prenosi HRT.

FIBA je napravila što je i najavila sredinom ožujka kad je rekla da će zabraniti igranje reprezentacijama u natjecanjima pod svojom ingerencijom onih nacionalnih saveza koji podupru svoje klubove koji se odluče igrati ULEB-ov Eurokup umjesto Fibine Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

Razlog tome je što će se Euroliga od sljedeće sezone igrati sa 16 klubova. Njih 11 ECA je dodijelila A licenciju, a jedno od preostalih pet mjesta ponuđeno je pobjedniku regionalne ABA lige. No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Ulebov Eurokup, a ne Fibinu Ligu prvaka.

Isti dopis Fiba je poslala i Hrvatskoj, ali i Košarkaškom savezu BiH. Hrvatska se već kvalificirala na Eurobasket, a FIBA bi je mogla izbaciti i sa kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre koji se održava od 4. do 9. srpnja u Torinu. Što se BiH tiče, reprezentacija bi, ako Igokea ostane pri ABA ligi, mogla biti izbačena iz kvalifikacija za Eurobasket.

Slično pismo navodno je već na putu savezima Španjolske, Italije, Crne Gore, Makedonije, Rusije, Izraela, Grčke itd. Navodno je FIBA suspendirala 14 reprezentacija, a jedino je Francuska za sada u igri za Eurobasket.

Na skupštini ABA lige održanoj u ožujku, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona.

Kopirati
Drag cursor here to close