Red Bull Half Court

Dušan Bulut uz zvuk sirene za pobjedu i naslov prvaka svijeta

Svjetsko finale natjecanja Red Bull Half Court 2021 u Rimu imalo je uzbudljivu završnicu u kojoj je Dušan Bulut, najbolji 3x3 basketaš na svijetu, uz zvuk sirene pogodio spektakularan šut za pobjedu predstavnika Srbije.
Sport / Košarka | 27. 10. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko finale natjecanja Red Bull Half Court 2021 u Rimu imalo je uzbudljivu završnicu u kojoj je Dušan Bulut, najbolji 3x3 basketaš na svijetu, uz zvuk sirene pogodio spektakularan šut za pobjedu predstavnika Srbije.

U Rimu je prošli tjedan održano Svjetsko finale turnira Red Bull Half Court 2021, prestižnog natjecanja u basketu 3x3. Prvaci su u muškoj konkurenciji postali predstavnici Srbije, dok su se kod žena šampionskom titulom okitile Ruskinje.

Dušan Bulut i tim Srbije taktički su odlično odigrali turnir, održan na impresivnom živopisnom terenu u rimskom kvartu Scalo San Lorenzo, koji je lokalni umjetnik PISKV oslikao za ovaj turnir.

Nakon što je eliminirala Veliku Britaniju i Švicarsku, ekipa iz Srbije je u meču za titulu pobijedila Rusiju rezultatom 10:9, zahvaljujući pobjedničkom šutu Buluta kojim je prepuno gledalište podigao na noge.

''Naprosto nevjerojatno. Naročito kad igrate na ovakvom terenu, gdje vidite da postoji strast za igrom, i želite publici prirediti šou. Ako na kraju dana još i pobijedite, bolje od toga ne može biti“, sretan je bio Bulut nakon pobjede u finalnom meču.

U konkurenciji žena titula prvakinja pripala je basketašicama iz Rusije. One su u finalu rezultatom 8:2 nadmoćno pobijedile domaći tim Italije, koje su u polufinalu bile bolje od predstavnica Velike Britanije.

Za razliku od tradicionalne košarke u kojoj dva tima sa po pet igrača igraju četiri četvrtine na cijelom terenu, basket 3x3 je brza ulična igra koja se igra na jednom košu i na pola igrališta.

Turnir Red Bull Half Court u svojim pravilima ima i poseban bonus pod nazivom „Own the Court“, zahvaljujući kojem se tipična igra 3x3 iz brze pretvara u potpuno furioznu: timovi mogu osvojiti bonus od šest bodova, koji se dodjeljuje ekipi sa kumulativno najviše postignutih koševa u grupnoj fazi.

''Ovaj bonus timovima daje prilika da prođu u narednu fazu čak i ako imaju negativan omjer pobjeda i poraza. Uz ovaj bonus u igri, timovi se bore za svaki poen, svaki put - pokušavajući da postignu što više koševa sve do posljednje sekunde, čak i ako je pitanje pobjednika utakmice već riješeno“, pojašnjava Paul Gudde, globalni Sportski direktor turnira.

Basket 3x3 ne temelji se samo na napadu, naglašava Gudde, jer pomenuti bonus testira defanzivne vještine natjecatelja koji svoje protivnike pokušavaju ograničiti na što manje postignutih koševa.

''Na brojnim turnirima smo vidjeli timove koji su prošli dalje jer su igrali čvrsto i osvojili 'Own the Court' bonus, iako bi u 'normalnim' okolnostima ispali. To je mali zaokret, koji sve čini interesantnijim za igrače i gledatelje“, dodaje on.

Kopirati
Drag cursor here to close