Feđini specijali

Draženovih deset za deset

Sudbina je učinila svoje 7. lipnja 1993. godine na Autobahnu 9 u blizini Ingolstadta. Danas 27. godina kasnije odlučili smo da se podsjetimo kako je veliki Dražen igrao.
Sport / Košarka | 07. 06. 2020. u 12:01 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije morao uopće igrati u Poljskoj. Niti u završnici turnira jer bi Hrvatska i bez Dražena izborila Eurobasket. Danas bi vjerojatno mnoge velike zvijezde našle mali milijun razloga da jedan takav turnir preskoče. Ali on jednostavno nije bio takav. Kod njega nije bilo nevažnih utakmica.

Iako je imao napornu i sjajnu sezonu u Netsima, Dražen je došao, nastup u Poljskoj je trebao biti zagrijavanje za Eurobasket 1993. godine. Prvi u dresu Hrvatske. Za vrijeme turnira Dražen je najavljivao odlazak iz Netsa, razočaran činjenicom što mu klub nije ponudio novi ugovor, kao i očiglednim nepriznavanjem njegovih kvaliteta od strane NBA lige.

Prema nekim informacijama, Dražen je već bio postigao usmeni dogovor s vlasnikom Panathinaikosa Pavlosom Giannakopoulosom, a prema ugovoru, koji se tek trebao potpisati, Dražen bi za tri sezone dobio 7,5 milijuna dolara. Međutim, sudbina je učinila svoje 7. lipnja 1993. godine na Autobahnu 9 u blizini Ingolstadta. Danas 27. godina kasnije odlučili smo da se podsjetimo kako je veliki Dražen igrao. Izabrali smo deset utakmica. Nadamo se da nismo pogriješili....

Revolverski obračun, Dražen vs Schmidt

Utakmica odigrana 14. ožujka 1989. godine u Pireju, dvorani „Mir i prijateljstvo“ ostala je upamćena kao jedna od najspektakularnijih utakmica u povijesti euro-kupova. Finalni susret Kupa kupova je bio treći okršaj te sezone Real Madrida i Snaidera iz Caserta. Real je bio bolji u oba susreta. Dražen je "pobijedio" OscaraSchmidta u Madridu, bilo je 43:36, dok je Brazilac uzvratio u Caserti 37:31. A onda je došao taj sada već kultni revolveraški obračun koji je bio začinjen kompletnom dramaturgijom na samom parketu. Teško je reći tko je bio favorit. Real je pored Dražena imao Biriukova, dva Martina, Rogersa, Llorentea, dok su na drugoj strani bili još Gentilea, Eposita, Gluhskova, Bugarina koji je došao do NBA lige. Na polovini prvog poluvremena već je bilo postignuto 77 poena, Real je u nekoliko navrata pokušavao pobjeći, ali se Saindero vraćao. U finišu utakmice Real je imao plus tri, ali je Schmidt pogodio tri poena. Dražan je u sljedećem napadu izgubio loptu, ali to nije kaznio Gentile, pa je završilo 102:102.

Video: Drazen Petrovic 62 pts VS Snaidero Caserta - [EuroCup Final 1989]

Za izgubljenu loptu Dražen se iskupio u produžetku ubacivši 11 poena od 15 kompletne momčadi. Real uzima trofej 117:113, Dražen je utakmicu zaključio s nevjerojatnom statistikom. Igrao je svih 45 minuta, postigao 62 poena, za dva poena je šutirao 12/14, za tri poena 8/16, dok je promašio jedno bacanje 14/15. Naravno, ne treba zaboraviti niti OscaraSchmidta i njegova 44 poena za 44 minute uz malo slabiju statistiku, 5/19 (za dva), za tri 6/11, uz tek dva slobodna bacanja 2/2. U Kupu kupova Dražen je u devet nastupa ubilježio 281 poen što je zastrašujući prosjek od 31,2 poena po utakmici.

Kako je poludio protiv Limogesa

Mnogi su skloni tvrdnji kako je ovo bila najluđa Draženova utakmica u Kupu prvaka. 22. siječnja 1986. godine u Ledenu dvorana Doma sportova stigao je Limoges. Limoges koji je Draženu ostao u ružnom sjećanju jer je sa svojom Šibenkom dvaput dogurao do finala Kupa Radivoja Koraća i oba puta u finalu izgubio baš od Limogesa. Francuzi su na krilima Davisa i Knighta igrali odlično, Beugenot je usput zakačio Dražena laktom što ga je dodatno naljutilo. Pogodio je sedam trica zaredom, do odmora je Petrović ubacio 37 poena, Limoges je vodio 62:60.

Video: Drazen Petrovic - 8 Three Pointers in a Row VS Limoges!!! [1986]

Cibona je na kraju pobjedila 116:106, Dražen je utakmicu zaključio s 51 poenom i 10 asista. Ljudi su, njih 12.000 tisuća, u dvorani uzvikivali Draženovo ime sve dok se nisu pogasila svjetla.

Protivnički trener uživao

''Ne sramim se reći da sam s ostatkom dvorane pljeskao Petroviću u posljednjoj minuti utakmice. Iako sam bio na protivničkoj strani, uživao sam u svakoj minuti. To je bilo nevjerojatno. Još tada sam bio svjestan da gledam nešto posebno šo se ne viđa svaki dan. Kada se danas osvrnem na tu utakmicu, drago mi je da sam bio dio povijesti, rekao je tadašnji trener Hapoel Tel Aviva MoishelehWeinkrantz, 10-tog veljače 1988. godine nakon završetka prve utakmice polufinala Kupa Radivoja Koraća. Cibona je slavila 103:93, a Petrović je gađao 13/18 za dva, tricu 6/13, a s linije slobodnih bacanja bio je nepogrješiv, imao je danas pomalo nevjerojatnih 15-15 uz to je imao 10 skokova i sedam asistencija.

Video: Drazen Petrovic (59pts) vs. Hapoel (1988 Korac Cup)
Video: DRAŽEN PETROVIĆ interwiev poslije ut. od 59 poena (1988 vs Hapoel)

Real Madrid najdraža mušterija

Zašto su navijači jednostavno rečeno mrzili Dražena u vrijeme dok je nosio dres Cibone. Zato što ih je redovno uništavao. U pet utakmica Kupa prvaka, Real je upisao pet poraza, Dražen je imao u tih pet utakmica imao prosjek od 41,4 poena. Siječnja 1986. Cibona pobjeđuje Real usred Madrida, 108:91. Što je jedan od najtežih poraza Reala u povijesti na domaćem parketu. Tri minute prije kraja bilo je i 100:75. Na kraju utakmice u statistici velikog Mozzarta je stajalo 13/26 za dva poena, 5/10 za tri, 8/10 slobodna bacanja uz 11 asista.

Video: Drazen Petrovic (49pts/10asts) vs. Real Madrid (1986 Euroleague)

Prvi naslov prvaka Europe

3. travnja 1985. Cibona je osvojila titulu prvaka Europe. Atenski trijumf bio je kruna klupske karijere Mirka Novosela. Osvojio je jedini trofej koji mu je nedostajao u prebogatoj kolekciji. Zoran Čutura je bio odličan, 16 poena bez promašaja, Aco Petrović je također ubacio 16 koševa, dok je Mihovil Nakić imao 11 skokova, čak osam blokada uz sedam poena i tri ukradene lopte. Međutim, Dražen je bio ispred svih, za 39 minuta je "stavio" 36 poena. Većim dijelom utakmice Mirko Novosel je forsirao match-up zonu, iako je Cibona u jednom trenutku vodila 47:40, Real se nije predavao. Serijom 20-4 Cibosi su razbili Real i stigli na Olimp. Od 29. do 37. minute, u samo osam minuta, od 61-59 Cibona je došla do 81-63. I to je bio kraj.

''Real je imao izuzetne individualce, tri jaka centra, od Romaya, Martina preko Robinsona, zatim su tu bili dobri šuteri, onda i Corbalan koji je bio na lopti, Amerikanac Jackson. Znali smo da im parirati u obrani jedan na jedan ne možemo. I spremao sam zonu, opet da je to bila obična zona, onda bi nas Real izbušio na šutu, pa smo morali kombinirati. I dalje je igrač čuvao svoj prostor, ali je u okviru njega čuvao protivnika koji bi se u tom segmentu igrališta pojavio. To je bila tajna i to je bilo uspješno'', pojasnio je kasnije Mirko Novosel.

Video: Drazen Petrovic 1985 - Cibona Zagreb 87 Real Madrid 78

56 poena protiv Šibenke

04. lipnja 1984., samo dan prije zaključenja prijelaznog roka, u Cibonu je došao Dražen Petrović. Mirko Novosel je samo par sati ranije, bio uvjeren kako od transfera nema ništa jer je Dražen trebao ići na kultno Sveučilište Notre Dame. Ipak, stvari su promijenile, pa je negdje oko podneva, Dražen se s ostatkom obitelji pojavio u Zagrebu. Svoju prvu utakmicu u dresu Zagrepčana odigrao je baš protiv Šibenke i matičnom klubu je ubacio čak 56 poena.

''Ne, nije mi bilo teško. Uspomene su uspomene, ljubav je ljubav, ali na terenu ne poznajem nikoga. I ne priznajem. Dat ću im opet 56 ako budem bio u prilici'', rekao je Dražen nakon utakmice. Publika ga je prije utakmice dočekala ovacijama i najdužim aplauzom u povijesti dvorane “Baldekin”, a u toku utakmice više puta skandirala “Nemoj više Dražene” i “Dražene, ti si naš”, ali Šibenki nije bilo spasa.

Uništio Partizan

Veliki sportski suparnici, Cibona i Partizan, u povijesti su odigrali respektabilan broj međusobnih ogleda, koje možemo slobodno svrstati u antologijske. Jedan od takvih je i onaj odigran 6. travnja 1985. u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Susret je to koji će po mnogo čemu ostati u dubokom sjećanju izravnim sudionicima. Došao je samo tri dana nakon što je Cibona osvojila naslov prvaka Europe. U tom susretu Cibona je jednostavno slomila Partizan. Samo u prvom poluvremenu Cibosi su ubacili 71 poen!. Do 17. minute Aco Petrović je zabio 23, a Mihovil Nakić 17 poena, bez promašaja. Dražen Petrović je prvi dio okončao s 24 poena, da bi u nastavku statistiku podebljao s još 27, ukupno 51, uz šut 19/29. Ukupan šut Cibosa bio je 68 posto, braća Petrović, Nakić i Čutura pogodili su 38 od 54 lopte, postigavši 104 od ukupno 115 poena. Impresivno. Na kraju je susret okončan sa 115:103 za Cibonu.

Nešto je osvojio i u Realu

Uz pomoć Mirka Novosela, Dražen je suradnju sa “kraljevskim klubom” dogovorio još 1986. godine, dvije sezone prije nego što je napustio Zagreb. Vrijednost ugovora koja je dopirala do javnosti iznosila je tada nezamislivih 1.000.000 dolara. Španjolci su ga čekali dvije godine i dočekali su ga. Iako ne baš prijateljski. U Madridu ze za vrijeme SP-a njegov svaki kontakt s loptom praćen zvižducima, a tu je bilo i "neprijateljstvo" s Fernandom Martinom. Ostao je Dražen tek jednu sezonu u Realu, ali je odigrao neke od velikih utakmica i u dresu ovog kluba. Jedna od njih je bila protiv Barcelone koju je zaključio s 42 poena. Bila je to trofejna sezona, Real je osvojio Kup pobijedivši u finalu Barcelonu, te Kup Kupova. Međutim, Real nije bio prvak Španjolske, u odlučujućoj petoj utakmici bolja je bila Barcelona. Inače, Dražen je sezonu završio s 28,5 poena po utakmici, uz 54 posto šuta iz igre i 39 posto šuta za tricu.

Video: DRAZEN PETROVIC 42 pts - Real Madrid VS Barcelona 1989

U Netsima pravi Dražen

Iako su u Realu očekivali da će Dražen ostati ipak nešto duže, on je odlučio ići u SAD. Portland je bio sljedeća stanica. Draženov bijeg iz Madrida, Realove prijetnje, lažni ugovori, sudovi, rekordna odšteta... Sve se to odvilo u samo nekoliko dana, ali Dražen i Portland ugovor su sklopili na današnji dan, 19. kolovoza 1989. Nažalost, Portland nije bio pravi izbor. Iako je bio akter velikog finala protiv Pistonsa, Dražen je uglavnom vrijeme provodio na klupi. Dolazak u New Jersey je bio pravi pogodak. Tu se jednostavno preporodio.

U razdoblju od 1991-93. imao je prosjek od 21,4 koševa po utakmici, 13. najbolji u čitavoj ligi, predvodio je NBA u postotku šuta za tricu (44,6 posto), a njegov ukupan postotak šuta (51,2) bio je 25 najbolji u ligi, odnosno deseti među plejmejkerima. Odveo je Netse do doigravanja u obje te sezone prekinuvši klupsku sušu bez postsezone koja je trajala pola desetljeća, a za nagradu je uvršten u treću najbolju NBA petorku u sezoni 1992-93. Jednu od svojih najboljih utakmica u dresu Netsa protiv Houstona.

''Igrali smo protiv Houstona i Petro je zabio 44. Njemu je i inače nekako ležala momčad Houstona pa je gotovo redovito protiv njih bio na tridesetak koševa, ali taj dan..., tu utakmicu je odigrao fantastično, briljantno, nevjerojatno ... Houston Rockets su tada bili, te 1992. godine, strah i trepet za sve momčadi u ligi, jer imali su Hakeema Olajuwona koji je kao centar dominirao ligom, ali ne i za nas, jer mi smo imali Dražena Petrovića. Petro ih je uništavao iz utakmice u utakmicu'', pojasnio je njegov suigrač Dereck Coleman.

Video: Drazen Petrovic 44 pts VS Houston Rockets [+Interview with Drazen]

Rekordnih 112 poena

Za kraj smo ostavili još jednu utakmicu, jedan rekord. Olimpija je 5. listopada 1985. godine u prvom kolu Jugolige stigla je u Zagreb s kadetima zbog administrativne pogreške. Radovan Lorbek, ondašnji tajnik Olimpije, zakasnio je s licenciranjem igrača pa su Ljubljančani u Zagreb u 1. kolu Jugolige 1985. došli s kadetima. Cibona i Dražen Petrović zaključili su da je to savršena prilika za rušenje rekorda Radivoja Koraća koji je 1962. zagrebačkoj Mladosti zabio 74 koša.

''Dražen je pogazio riječ, obećao je da će izaći iz igre nakon što obori rekord Radivoja Koraća od 74 postignuta koša, ali znate kakav je on bio 'psiho', nastavio je zabijati do kraja i na koncu je došao do 112 poena'', prisjetio se Igor Đurović, koji je kao kadet Olimpije čuvao Dražena Petrovića. Ili je barem to pokušavao. Već do poluvremena Petrović je dogurao do 67, a završio je na 112 poena.

Video: Drazen Petrovic 44 pts VS Houston Rockets [+Interview with Drazen]
Kopirati
Drag cursor here to close