Kaos

Domaća košarka na aparatima: Klubovi istupaju, ostali ne znaju za što se spremaju

Košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine krajem prošle sezone dodirnulo je dno, a čini se da nema pomaka ni ove sezone.
Sport / Košarka | 04. 09. 2021. u 10:50 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetimo, košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine prošle sezone nije završeno, jer se nitko nije pojavio na završnom turniru u Širokom Brijegu. HKK Široki je proglašen prvakom, a Borac, Spars i Igokea su izbačeni.

Igokeu nije briga jer ionako će igrati ABA ligu i Fibinu Ligu prvaka, a očito se ni Sparsi ni Borac ne opterećuju, jer je ABA 2 liga objavila da će ta dva kluba igrati njeno natjecanje po plasmanu (!), a Široki, bez obzira što je prvak, mora platiti pozivnicu u iznosu od 50.000 eura.

Tako nitko živ ne zna na što će ličiti domaće prvenstvo. Košarkaški savez BiH ništa ne čini po tom pitanju, pa klubovi lagano gube živce. OKK Čelik iz Zenice već je objavio kako neće nastupati u domaćem prvenstvu, a jedan od razloga je i nesređenost domaće lige.

U priopćenju za javnost, između ostalog, Upravni odbor Čelika ističe kako su se odlučili nakon što su detaljno analizirali aktuelnu ekonomsku situaciju u Zenici, vrlo bitnu za ispunjenje planiranog budžeta za nadolazeću sezonu, kao i trenutnu epidemiolosku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Na donošenje ove odluke je uticao i trenutno nedefiniran sistem takmičenja u Prvenstvu BiH, što dodatno otežava planiranje aktivnosti i finansiranje kluba. Naš sportski kolektiv u prošloj sezoni je uspio izboriti učešće u Ligi 6 za prvaka BiH te je regularni dio sezone završio u vrhu tabele s omjerom od 15 pobjeda i devet poraza. Dokazali smo da se kontinuiranim i upornim radom, uz relativno skroman budžet i s ogromnom željom i entuzijazmom, mogu postići zapaženi rezultati. Nažalost, interes šire društvene zajednice za financiranje troškova takmičenja u ovome rangu je izostao, te puko igranje, pred praznim tribinama, u narednom periodu, gubi svaki smisao", ističu u priopćenju iz Uprave Čelika.

Kopirati
Drag cursor here to close