James Naismith

Čovjek koji je stvorio jedan od najpopularnijih sportova na svijetu

U njegovoj su školi imali problem kako pružiti trening sportašima za vrijeme zimskih mjeseci. Naismith je dobio zadatak da izmisli novi sport za koji ne će biti potrebno mnogo prostora i koji ne će biti pregrub.
Sport / Košarka | 06. 11. 2021. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanađanin James Naismith, čovjek koji je izumio košarku, rođen je na današnji dan prije 160 godina, 6. studenoga 1861. u Almonteu.

Košarku je izumio dok je bio nastavnik tjelesnog odgoja na YMCA školi u Springfieldu u Sjedinjenim Američkim Državama.

U toj su školi imali problem kako pružiti trening sportašima za vrijeme zimskih mjeseci. Naismith je dobio zadatak da izmisli novi sport za koji ne će biti potrebno mnogo prostora i koji ne će biti pregrub.

On je zaključio da je najmanje opasna velika mekana lopta i da pravila trebaju zahtijevati njeno stalno dodavanje, jer je u dotadašnjim igrama poput američkog nogometa najviše opasnog fizičkog kontakta bilo pri nošenju lopte ili njenom udaranju.

Naposljetku, Naismith je zaključio da je najbolje da je 'gol' iznad glava igrača, jer ga je tako gotovo nemoguće braniti, pa se smanjuje fizički kontakt.

Prva košarkaška utakmica odigrana je 1891., a igra se zatim brzo proširila pomoću udruženja YMCA (Young Men’s Christian Association), za koje je Naismith radio. Predlagali su mu da se sport nazove po njemu Naismith Ball, no on je to iz skromnosti odbio.

Kao prvi koševi su se koristile korpe za breskve sa netaknutim dnom, te su igrači morali vaditi loptu iz korpe nakon svakog koša. Prvi koš sa mrežom je napravljen u ranim 1900-im.

Prije 1923. godine, košarkaški timovi su mogli birati koji će igrač odigrati slobodno bacanje nakon faula umjesto igrača koji je bio fauliran.

Video: James Naismith & the Invention of Basketball

Izumitelj košarke je napisao originalnu knjigu pravila o ovom sportu i osnovao program košarke Sveučilišta u Kansasu.

Naismith je doživio da vidi košarku kao olimpijski pokazni sport 1904. godine i kao službeni događaj na Ljetnim olimpijskim igrama 1936. u Berlinu (od 1976. i za žene), kao i rađanje Nacionalnog pozivnog turnira (1938.) i NCAA turnira (1939.).

Inače, europsko prvenstvo igra se od 1935., odnosno od 1938., a svjetsko prvenstvo od 1950., odnosno 1953.

Zanimljivo, nijedan drugi sport nema toliko ozljeda kao košarka, a najučestalija ozljeda je uganuće gležnja. Igrači najviše propuštaju utakmice zbog inflamacije koljena koja se javlja nakon ozljede.

Košarka je svoj vrhunac dosegnula u američkoj profesionalnoj ligi (NBA). Statistika kaže kako je prosječan NBA igrač je težak 99 kilograma i u toku utakmice koja traje 48 minuta potroši 760 kalorija.

Šezdeset procenata bivših NBA igrača su ostali bez novca ili doživjeli bankrot 5 godina od njihovog povlačenja iz lige.

Godine 1892. Naismith se upoznao s Williamom G. Morganom, tada još studentom na Springfield Collegeu, koji će 3 godine kasnije, pod utjecajem Naismitha i košarke, izumiti odbojku.

Kasnije je Naismith završio medicinu i postao profesor na sveučilištu. Umro je 28. studenog 1939. godine.

Najvažnije informacije o košarkaškoj igri OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close