(ne)moguća misija

Bogdanović pokušava odvesti Hrvatsku na Olimpijske igre

Sport / Košarka | 03. 07. 2016. u 13:04 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski košarkaši okupljeni pod izborničkom palicom Aleksandra Petrovića pokušat će od 4. do 9. srpnja na turniru u Torinu izboriti mjesto na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru, što bi za hrvatsku mušku reprezentaciju bio četvrti nastup na OI.

I posljednji put kad su hrvatski košarkaši nastupili na olimpijskom turniru, u Pekingu 2008. godine, do njega su stigli kroz dodatne kvalifikacije. Taj je turnir održan u Ateni, a iz te generacije koju je vodio Jasmin Repeša, u Torinu će biti samo Roko Leni Ukić.

Za plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, Hrvatska će morati ostvariti najmanje tri pobjede. Barem jednu u skupini s domaćinom Italijom i Tunisom, trećeplasiranom reprezentacijom s prošlogodišnjeg Afričkog prvenstva, te u polufinalu i finalu. Plasira li se u polufinale, Hrvatska će za suparnika dobiti reprezentaciju iz skupine A u koju su smješteni Grčka, Meksiko i Iran.

Talijani pod vodstvom Ettorea Messine slove za najveće favorite. Kao domaćini će imati najglasniju podršku, a jedini u spomenutom trolistu na raspolaganju imaju sve najbolje igrače na okupu.

Iz NBA lige dolaze Andrea Bargnani, Danilo Gallinari i Marco Belinelli, a uz njih će s najviše minuta sudjelovati Luigi Datome, Alessandro Gentile i Daniel Hackett. Radi se o momčadi sjajnog napadačkog potencijala, ali izbornik Aleksandar Petrović vjeruje da imaju i slabih točaka.

"Indikativan je poraz od Kanade u pripremnoj utakmici, iste one Kanade koju smo mi pobijedili. Talijane trese euforija, ali ne budu li imali dodatnu pomoć kao domaćini, ostale će reprezentacije imati šansu", tvrdi Petrović, prenosi Hina.

Dojam je da se košarkaši žele iskupiti za prošlogodišnje posrtanje na Europskom prvenstvu, koje su završili s dva razočaravajuća poraza, od Gruzije pred domaćom publikom u Zagrebu te u osmini finala u Lilleu od Češke.

Aleksandar Petrović bio je pomoćnikom Petru Skansiju u Barceloni 1992., posljednje odličje s velikog natjecanja, EuroBasketa 1995. godine, također nosi njegov izbornički potpis.

"Aco je proširio pozitivno ozračje među nama. Zbog toga sam optimist. Da nisam optimist, ne bih ni bio ovdje", zaključio je Bojan Bogdanović koji će zdrav i spreman povesti reprezentaciju u lov na olimpijske igre.

Osim u Torinu, košarkaši će se za mjesta na Olimpijskim igrama boriti na turnirima u beogradskoj Kombank Areni i u glavnom filipinskom gradu Manili.

Na turniru u Beogradu domaćin Srbija je u statusu izrazitog favorita, a momčad pod vodstvom Aleksandra Đorđevića u skupini će za suparnike imati Angolu i Portoriko, dok će se u drugoj grupi za mjesta u polufinalu boriti Češka, Latvija i Japan, prenosi Hina.

Na Filipinima je reprezentacija domaćina u skupini s Francuskom i Novim Zelandom. Dvojac iz te grupe će se u polufinalu namjeriti na najbolje dvije reprezentacije iz skupine u kojoj su Turska, Kanada i Senegal.

Plasman na OI u Rio de Janeiru već je osiguralo devet reprezentacija - SAD, Brazil, Australija, Nigerija, Venezuela, Argentina, Španjolska, Litva i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close