U prvom prozoru

Blamaža Turske, Grčke, Srbija se provukla

Bjelorusija je u Minsku sredila Tursku 14 razlike. Tursku čiji su košarkaši promašili 24 trice! U istoj skupini su Britanci pobijedili Grčku 78:69. Grci su zadnju četvrtinu izgubili deset razlike.
Sport / Košarka | 26. 11. 2021. u 01:19 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od trenutka pojave famoznih "prozora", termina u kojima su reprezentacije ostale uskraćene za nastupe svojih najvećih zvijezda, posebno one koje spadaju u red najboljih, poredak se u europskoj košarci počeo mijenjati. Skoro u svakom "prozoru" dogode se neka iznenađenja. Tako je bilo i na startu kvalifikacija za naredno svjetsko prvenstvo.

Bjelorusija je u Minsku sredila Tursku 14 razlike. Tursku čiji su košarkaši promašili 24 trice! Maksim Salash, igrač Hereda San Pablo je bio junak utakmice s 26 poena uz procenat šuta 58.8 posto.

U istoj skupini su Britanci pobijedili Grčku 78:69. Grci su zadnju četvrtinu izgubili deset razlike. Domaća reprezentacija je imala četiri igrača s deset ili više poena. Predvodio ih je Teddy Okereafor koji je promašio samo dvije lopte, za trice je šutirao 4/4. Grci su imali Agravanisa s 19 poena i Gkikasa s 14.

Švedska je u Stockholmu ostavila Finsku na -10 i to Finsku s Huffom, Salinom, Koponenom. Međutim, ova trojica su zajedno ubacila 20 poena. Uz to, Finci su imali katastrofalan šut - 23/70. Ludvig Hakanson je zato na drugoj strani s 20 poena i 10 asista bio odličan. Švedska je vrlo rano, već sredinom druge četvrtine izgradila dvoznamenkastu prednost koja je u 33. minuti iznosila najvećih +16.

Patrick Heckmann je napravio nesportsku tri sekunde prije kraja na -1 Njemačke, Kristian Kullamae je pogodio dva slobodna, sasvim dovoljno Estoncima za trijumf u Nürnbergu 66:69. Estonci su lijepo rasporedili strijelce. Kaspar Treier i Kristian Kullamae su postigli po 15 poena, Siim-Sander Vene 14. Christian Sengfelders 21 poenom nije mogao sam.

U strašno velikim problemima se našla i Srbija. Novi izbornik, preiskusni Svetislav Pešić je također u kvalifikacija krenuo s novim, mladim licima koji su u prvom susretu kontra sebe imali Latviju. Klasičnu šutersku selekciju koja uglavnom živi od vanjskog šuta. Podatak da su šutnuli 34 trice u ovom duelu sve govori.

Imali su Latvijci u par navrata i nešto osjetniju prednost, recimo na ulasku u posljednju četvrtinu 77:83, ali se Srbija izvukla. U penal završnici, kada je bilo najvažnije, nekadašnji košarkaš Čapljine, Jagodić Kuridža je pogodio važne poene, ukupno njih pet i Srbija je slavila 101:100.

Miloš Teodosić je očekivano vodio Srbiju s 21 poenom i 9 asistencija, Kuridža se zaustavio na 16, Avramović je ubacio poen više, dok je Smailagić postigao 15 poena. Rihards Lomazs je bio daleko ispred svih s 33 poena.

Rezultati:
Skupina A:
Srbija - Latvija 101:100
Slovačka - Belgija 57:83

Skupina B:
Velika Britanija - Grčka 78:69
Bjelorusija - Turska 84:70

Skupina C:
Švedska - Finska 72:62
Hrvatska - Slovenija 74:76

Skupina D:
Njemačka - Estonija 66:69
Izrael - Poljska 69:61

Kopirati
Drag cursor here to close