#CSKAbasket #F4GLORY

CSKA osmi put prvak Europe

Za moskovski sastav ovo je osmi naslov kontinentalnog prvaka, a prvi nakon 2016. godine.
Sport / Košarka | 19. 05. 2019. u 23:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su vodili cijelu utakmicu, u jednom trenutku je možda izgledalo da bi mogli pasti. Jer u dva navrata su imali  Efes na konopcima, dva puta su imali po 14 poena prednosti, ali sjajnu sezonu turski predstavnik na kraju nije okrunio velikim preokretom.

Kada je bilo najvažnije, Itoudis je imao veći izbor pravih igrača, barem večeras. Larkin je vukao, Kruno Simon ga je pratio, Dunston također, ali za nešto više trebao je i pravog Micića koji je podbacio. S druge strane, Moskovljani su imali Willa Clyburna, Coreya Higginsa, kasnije kada je bilo najvažnije probudio se i Nando De Colo.

Sjajnu večer Higgins je nagovijestio već u prvoj četvrtini, pogodio je tri trice, ukupno je ubacio 11 poena, Clyburn kojeg je navodno mučila povreda je dodao šest poena, šut za tri poena u momčadi CSKA je nakon deset minuta bio 6/8, zato i ne čudi što su imali lijepih devet poena prednosti na semaforu, 29:20. Efes je na četiri minute prije odlaska u svlačionice bio u minusu 12 poena, ali je onda Ataman u vatru gurnuo Dogusa Balbaya, koji je zaigrao nešto jaču obranu na Higgisu, iskusni Simon je povezao pet poena, pa se prednost CSKA počela topiti. Do kraja poluvremena Moskovljani su ostali bez poena iz igre, Larkin je realizirao tri slobodna s istekom vremena sa samo minus dva,  42:44.

Kada je Dunston ušao u probleme s prekršajima (četiri), Ataman i Anadolu Efes su se našli u novim. Na minutu i pol prije kraja treće dionice Efes je drugi put bio na -14, ali daleko od toga da je utakmica prelomljena. Jer tu je Larkin i opet njegova tri poena sa sirenom, pa je Efes i dalje tu. A onda dolazi do izražaja ta širina rostera CSKA. 

Rodriguez se "javlja" tricom, uskoro i De Colo, Larkin i Simon su sve umorniji. Posljednju priliku Efes je imao 33 sekunde prije kraja, ali ne pogađaju redom Larkin, Dunston, Simon, pa Clyburn s linije slobodnih bacanja trasira put svojoj momčadi do pobjede 91:83 i osme titule prvaka Europe.

Najbolji u pobjedničkom sastavu bili su Cory Higgins i Will Clyburn s po 20 poena, De Colo je postigao pet manje, uz jedan promašaj iz igre. Shane Larkin je na drugoj strani utakmicu zaključio s 29 poena, Kruno Simon je bio prvi do s 15 poena, ali i velikom potrošnjom lopti (5/16) ukupno. Vaso Micić je stigao do deset poena, ali također uz loš šut 4/13.

Nakon večerašnjeg trijumfa Dimitris Itoudis je postao prvi grčki trener s dva naslova prvaka Europe, dok je Kyle Hines postao treći igrač koji je dva puta osvajao Euroligu s dva različita kluba. Prve dvije titule je dohvatio u dresu Olympiacosa. Za MVP-a Final Foura proglašen je na kraju Will Clyburn koji igra na pozicijama tri i četiri, koji je dvije večeri ranije Realu ubacio 18 poena u polufinalu.

Kopirati
Drag cursor here to close