Dražen Petrović

29 godina od odlaska košarkaškog "Mozarta"

Kobnog 7. lipnja 1993. godine Petrović je izgubio život u tragičnoj prometnoj nesreći kod njemačkog Ingolstadta i svijet je ostao bez jednog od najvećih košarkaša koje je Hrvatska dala.
Sport / Košarka | 07. 06. 2022. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dražen Petrović

Nikad prežaljeni košarkaški velikan Dražen Petrović poginuo je na današnji dan prije 29 godina u tragičnoj prometnoj nesreći koja je šokirala sportski svijet i ostavila u nevjerici do današnjih dana.

Video: Remembering Dražen Petrović

Kobnog 7. lipnja 1993. godine Petrović je izgubio život u tragičnoj prometnoj nesreći kod njemačkog Ingolstadta i svijet je ostao bez jednog od najvećih košarkaša koje je Hrvatska dala, igrača koji je u ranoj mladosti prerastao njene, a uskoro i granice Europe.

Samo dan ranije sa reprezentacijom Hrvatske odigrao je u poljskom Vroclavu utakmicu protiv Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Odlučio se da kolima ide kući, dok se ostatak tima vratio avionom.

Košarkaški Mozart, kako su ga zvali, spavao je na suvozačevom mjestu automobila kojim je upravljala njegova djevojka Klara Szalantzy. Kod gradića Denkendorf Klara se Golfom zabila u Mercedesov tegljač pri navodnoj brzini od 160 kilometara na sat. Dražen je spavao na suvozačevom mjestu te je pri sudaru ispao iz automobila i na mjestu poginuo. Hilal je pak izgubila pamćenje i karijera joj je završila.

Video: Drazen Petrovic - la sua morte nei servizi della tv italiana (7/6/1993) 1/2

Szalantzy, danas Bierfhoff, rođena je 1970., a prije no što je počela vezu s Draženom, bila je njegova velika obožavateljica. Uz pomoć jedne prijateljice iz Hrvatske nastojala je stupiti u kontakt s njim preko menadžera, a kad je došla na jednu utakmicu, prema navodima prijatelja, ispisali su ljubavni scenarij. Poslije nije govorila o vezi s Draženom ni o prometnoj nesreći. Dolazila je nekoliko puta u Zagreb na Draženov grob te je navodno bila u kontaktu s njegovim bratom Aleksandrom.

Video: NBA Legends on how Dangerous Drazen Petrovic was

Dražen je rođen 1964. godine, svoj košarkaški put započeo je u redovima Šibenke, a nastavio u Ciboni i Real Madridu te naposljetku u NBA ligi, koja je tada europskim košarkašima bila prilično neotkrivena. Portland Trail Blazersi (ni)su mu dali šansu, u dresu New Jersey Netsa dokazao je ne samo da mu je mjesto među košarkom elitom već da je može i predvoditi.

Kao član Jugoslavenske reprezentacije osvojio je srebrnu i brončanu olimpijsku medalju, zlato i srebro na svjetskim prvenstvima, kao i dvije medalje na Eurobasketu - bronca 1987. u Grčkoj i zlato 1989. u Zagrebu i najsjajnije odličje na Univerzijadi.

Video: Dražen Petrović - Top 10 Plays at the Olympics | Athlete Highlights

S reprezentacijom Hrvatske bio je drugi na Olimpijskim igrama u Brcečloni 1992. godine.

Tijekom karijere osvojio je brojne medalje, kao i individualne nagrade, a činjenica da je primljen u Kuću slavnih u Springfieldu, mjesto na kojem žive legende, najbolje će posvjedočiti što je on značio košarci.

Kopirati
Drag cursor here to close