cijenjeni sude

Zatraženo brisanje FC Bayerna iz sudskog registra!?

Sport / Flash | 09. 09. 2016. u 09:44 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FC Bayern već godinama dominira Bundesligom, ali bi sada tome mogao doći kraj, tvrdi jedan profesor prava. Kako javlja "Zeit Online", ne radi se o nekoj šali, nego zahtjevu Larsa Leuschnera, profesora građanskog prava sa Sveučilišta Osnabrück, upućenom Okružnom sudu u Münchenu, da se FC Bayern briše iz registra sportskih društava.

Svoj zahtjev ovaj profesor temelji na kršenju pravnih formi. U konačnici se i ne radi toliko o samom Bayernu, koliko o temeljnim postavkama zakona o udrugama.
On se poziva na klauzulu 21. građanskog zakonika, koji definira kako sportske udruge moraju slijediti određene ideale, dok samo u sporednim slučajevima mogu eventualno ostvarivati neku zaradu. Ne ispunjava li te uvjete, kaže zakonik, udruge mogu biti brisane iz službenog registra.

U stvarnosti, nogometni klubovi ostvaruju stotine milijuna prihoda godišnje, što znači da im komercijalni segment rada više nije 'sporedna' djelatnost.

Kod FC Bayerna je takav slučaj da sportska udruga FC Bayern e.V. ima 75% udjela u dioničarskom društvu FC Bayern AG, koje je izdvojeno kao profitabilni odjel udruge. Profesor Leuschnera napominje kako je tu više nego jasno da udruga ima praktično dominantan utjecaj na profesionalni dio. To bi značilo da okružni sud u Münchenu mora brisati udrugu iz registra ili oni moraju naći način da se njihov formalni utjecaj na dioničarsko društvo bitno umanji.

Ali, kao što je rečeno, ovo nije problem samo FC Bayerna. Praktično svi timovi Bundeslige su izdvojili svoj profitabilni dio u posebne, zakonski regulirane, komercijalne odjele. Ali, zakon regulira tzv. pravilo 50+1, što udrugama omogućuje većinske glasove.

S jedne strane u njemačkim profesionalnim ligama ne bi smjeli igrati klubovi koji su komercijalna poduzeća, nego samo sportske udruge, a s druge strane klubovi kao RB Leipzig, Bayer Leverkusen i Wolfsburg su praktično isključivo profitne organizacije.

Uzimajući u obzir ustaljene običaje, zahtjev uvaženog profesora po svemu sudeći neće proći, a FC Bayern, kako sada stvari stoje, i dalje će dominirati njemačkim nogometom.

Kopirati
Drag cursor here to close