''Otkrivena tajna''

Zašto su ljevoruki bolji borci

Ova karakteristika poznata je već tisućama godina, a stopa ljevorukih ista je, u odnosu na broj stanovnika, u svim zajednicama i danas
Sport / Flash | 05. 03. 2019. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimski car Komod obožavao se boriti u rimskoj areni, u kojoj mu je jedna osobitost naročito pomagala da bude nepobjediv. Bio je ljevak. U Bibliji pak ljevoruki Ehud je junak koji ubija debelog Eglona, moapskog kralja i to mačem s dvije oštrice kojim je zamahnuo i zario mu ga u trbuh. Tisućama godina kasnije, jedan od najpoznatijih velških boksača Joe Calzaghe, kaže da bi u najtežim trenucima meča, kad je već mislio da gubi, posegnuo za tajnim oružjem – svojom ljevicom, piše Times.

I Mate Parlov je bio je ljevoruk. Mate je bio jedini boksač u povijesti ovog sporta koji je u istoj kategoriji osvojio najprije olimpijsko zlato, pa europsku i onda svjetsku amatersku titulu, a onda postao i među profesionalcima prvak Europe, pa svijeta. Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena i još za života proglašen je definitivno najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Fenomen ljevorukih

Sad su se konačno i znanstvenici pozabavili fenomenom ljevorukih i došli su do istog zaključka. Studija je potvrdila da od 10.000 boksača i drugih takmičara u borilačkim vještinama, oni ljevoruki imaju u prosjeku, više uspjeha.

Otkriće bi moglo objasniti i evolucijsku misteriju postojanja ljevorukih ljudi. No, biti ljevoruk, ima i svojih mana. Neke su čisto praktične prirode, a to je život po diktatu desnorukih što može biti zamorno i nespretno. Drugi problemi su mnogo konkretniji – ljevoruki ljudi imaju kraži životni vijek, rađaju se s manjom tjelesnom težinom i češće su podložni shizofreniji.

Sve to bi trebalo ukazati da je ova osobina trebala nestati tijekom evolucije, no umjesto toga, ustrajala je i stopa ljevorukih u populaciji je prilično konstantna u svim zajednicama. Jedna od vodećih teorija o tome zašto bi to moglo biti je “hipoteza borbe”., prenosi Express.hr.

Tijekom povijesti većina muškaraca potrošila je 90 posto vremena u borbi protiv desnorukih. To znači, da će biti itekako iznenađeni ako ih netko udari s druge strane, što ne očekuju.

Ljevaci su rijetki

Ova prednost, ako je istinita, omogućila bi ljevorukim muškarcima koji žive u nasilnijim vremenima da budu dominantniji, da imaju više potomaka i da šire više svojih gena u populaciji. Thomas Richardson, sa Sveučilišta u Manchesteru, evolucijski je biolog i također ljevoruki boksač, objasnio je zašto su ljevaci bolji borci:

"Ljevaci su vrlo rijetki i prednost im je moment iznenađenja", rekao je. “Boks postaje sasvim drugačiji kad je vaš protivnik lijeve ruke. Još je teže ako ljevoruki boksač fingira stav dešnjaka. A to je taktika koju često koriste ljevaci jer tako potpuno dezorijentiraju protivnika."

Ta je ideja intuitivno shvaćena još prije 3000 godina. Ehud, koji je ubio Eglona, došao je iz plemena Benjamin, za koje neki biblijski znanstvenici vjeruju da su trenirali odred ratnika da koriste samo lijevu ruku.

Godine 2004. antropolozi koji su istraživali plemena lovaca-sakupljača pokazali su da su oni s najvećim udjelom ljevaka također bili uspješniji. U suvremenim društvima empirijski dokazi su manje jasni.

Nije tako jednostavno

Dosadašnja su istraživanja pokazala da su ljevaci doista pretjerano zastupljeni u borilačkim sportovima, no Richardson ipak smatra da bi bilo prejednostavno zaključiti da su ljevoruki uspješniji, jer boks nije tako jednostavan sport.

Umjesto toga, koristio je ocjenu uspjeha sličnu onoj u šahu, u kojoj natjecatelji dobivaju više bodova za pobjedu bolje rangiranim protivnicima. Koristeći ovu mjeru, njegovo istraživanje, objavljeno u online časopisu BioRxiv, otkrilo je da, ako nasumce odaberete jednog ljevorukog i jednog desnorukog boksača, ljevoruki u 54 % slučajeva ima bolji rejting, što znači da ljevoruki ipak imaju malu prednost.

Može li to dati odgovor na uspjeh cara Komoda? Baš i ne. On je naime skončao 192. godine tako da ga je ugušio njegov trener hrvanja.

Kopirati
Drag cursor here to close