Omladinska olimpijada

Zastava EYOF-a vratila olimpijski duh u Sarajevo

Sport / Flash | 06. 02. 2015. u 16:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnim događajem koji je održan u olimpijskoj dvorani ''Juan Antonio Samaranch'' kompleksa Zetra, delegacija predvođena gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivom Komšićem i Nenadom Samardžijom, predstavila je građanima BiH Europski omladinski olimpijski festival EYOF 2017. i olimpijsku zastavu.

Službeno najavljivanje najvećeg i najznačajnijeg sportskog događaja nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu započelo je jutros okupljanjem i polaskom zastave EYOF-a ''tour busom" ispred Administrativnog centra Grada Istočno Sarajevo.

Uzvanice sa zastavom u ''tour busu'' posjetile su i Pale, nakon čega se delegacija zaputila u obilazak općina Kantona Sarajevo. Na trgu ispred Katedrale Srca Isusova upriličeno je druženje s građanima i turistima, uz dijeljenje promotivnog materijala o EYOF-u 2017, a sve je završilo u Olimpijskoj dvorani ''Juan Antonio Samaranch''.

Gradonačelnik Komšić zadovoljan je predstavljanjem olimpijade za mlade sportaše i zastave koja simbolizira mir, prijateljstvo i sportsko nadmetanje.

''Manifestacija je ispunila očekivanja i prošla u najboljem redu od Istočnog Sarajeva, preko Pala i kroz nekoliko općina Sarajeva, da bi sve završilo ovdje u dvorani ''Juan Antonio Samaranch. Predstavljena je zastava kojom smo vratili olimpijski duh u BiH, a koja simbolizira mir prijateljstvo i kako kažu olimpijci - sportsko nadmetanje'', rekao je Komšić.

Naglasio je da se nada da će EYOF 2017. biti organiziran tako dobro da će po njegovom završetku moći kazati da su ''ovo najbolje organizirane zimske olimpijske igre za mlade'', kao što je to bio slučaj nakon sarajevske olimpijade 1984. godine.

Organizatore EYOF-a 2017. očekuje razdoblje intenzivnog rada na pripremanju infrasturkture i borilišta za EYOF, Komšić naglašava da vremena nema mnogo.

''Mi nemamo mnogo vremena. Svi se sada moraju uključiti u organizaciju EYOF-a, ali najvažnije je da imamo podršku svih nivoa vlasti, olimpijskih komiteta BiH i zemalja regije, kao i Europskog olimpijskog komiteta. Moramo se dobro pripremiti, jer doći će 1.500 sudionika i više od 5.000 gostiju, a želimo se pokazati kao dobri domaćini kao što je to bio slučaj 1984.'', zaključio je gradonačelnik Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close