mnoštvo kandidata

Za i protiv: Tko ima najviše šansi postati trenerom Barcelone?

Sport / Flash | 02. 03. 2017. u 20:47 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Luis Enrique najavio odlazak s klupe Barcelone na kraju ove sezone, počelo se ''tražiti'' njegova nasljednika.

U igri je nekoliko imena, a Marca donosi jednu širu listu mogućih kandidata za klupu Katalonaca, pri čemu neki od njih jedva da imaju šansi.

Ernesto Valverde, Jorge Sampaoli, Juan Carlos Unzue, Laurent Blanc, Ronald Koeman, Eusebio Sacristan, Oscar Garcia, Frank de Boer, Phillip Cocu i Eduardo Berizzo su treneri koji bi mogli odgovarati Barceloni, a najizglednije šanse pripisuje se Valverdeu i Sampaoliju.

Marca navodi prednosti i nedostatke svakog pojedinog kandidata.

Valverde

Za: Kao trener koji je vodio najviše utakmica u povijesti Athletic Cluba, za Marcu je on već nekoliko mjeseci glavni favorit za nasljednika Enriquea. Ima i španjolsko i međunarodno iskustvo. Igrao je u Barceloni, trenirao je i ugledni Olympiakos. Krajem 80-tih je na Camp Nou osjetio i naučio kako se igra u Barceloni, njihov stil igre mu odgovara, jer zna kako postaviti ekipu koja svoju igru temelji na posjedu lopte i stalnom pritisku na redove protivnika.

Protiv: Još nikada nije preuzeo jednu momčad s toliko velikih zvijezda, kao što su Barcelonine.

Sampaoli

Za: Njegov način postavljanja igre i njegova trenerska zrelost čine Sampaolija vrlo perspektivnim za ovu poziciju, a igrači poput Lionela Messija, Luisa Suareza, Neymara i Javiera Mascherana će biti oduševljeni igrati pod dirigentskom palicom čovjeka koji je krenuo u pohod na Europu, nakon što je dva desetljeća s uspjehom trenirao klubove i nacionalne reprezentacije u Južnoj Americi.

Protiv: On nema iskustva ranga Barcelone, nešto što je Sampaolijevu zemljaku Gerardu Martinu nedostajalo za uspjeh na trenerskoj poziciji u katalonskom klubu. Osim toga, on ima ugovor sa Sevillom do 2018. godine, a oni ne bi željeli da mu tek tako otvore izlazna vrata.

Unzue

Za: Ovo je opcija koja znači kontinuitet, kao nekad ranije kad je Tito Vilanova zamijenio Pepa Guardiolu. Unzue se već može pohvaliti dobrim odnosom s momčadi, nakon što je preuzeo neke taktičke odgovornosti kao pomoćnik Luisa Enriquea.

Protiv: Njegovo jedino iskustvo kao trenera bila je jedna sezona s Numancijom, s kojom je završio na 10. mjestu u drugoj ligi.

Blanc

Za: Bivši izbornik Francuske i trener Paris Saint-Germaina je na raspolaganju, pošto trenutačno nema angažman. Prednost mu je iskustvu u vođenju igrača svjetske klase , a kako je kratko igrao i u Barceloni, ne bi bio potpuni novajlija na Camp Nou.

Protiv: Nikad nije bio trener izvan Francuske, a više ga bije glas kao strogog komesara, nego kao trenera s taktičkim vještinama.

Koeman

Za: Koeman je svakako 'Barcelona čovjek', nakon što je zabio pobjednički gol 1992. za dotad najveći uspjeh, osvajanje prvog naslova prvaka Europe. Osim toga, on se dokazao i kao uspješan trener u Premier ligi, najprije u Southamptonu, a sada s Evertonom.

Protiv: On je tek stigao u Everton i ima ugovor na Goodison Parku koji ne bi mogao baš lako raskinuti. Osim toga, njegovo jedino španjolsko iskustvo bilo je toplo-hladno, kad je trenirajući Valenciju (2007-2008) osvojio Copa del Rey, a u isto vrijeme prijetilo je ispadanje iz Primere pa je pet kola prije kraja prvenstva smijenjen.

Više o ostalim kandidatima OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close