nema štele

Uz proširenje na 48 ekipa: FIFA planira svjetsko prvenstvo bez remija

Sport / Flash | 09. 12. 2016. u 13:29 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su predstavnici saveza iz Azije, Europe i Oceanije jednoglasno podržali prijedlog prema kojem bi se Mundijal trebao s 32 proširiti na 48 reprezentacija, FIFA ide korak dalje - u još jednu radikalnu reformu natjecanja.

Predvođena predsjednikom Giannijem Infantinom, svjetska nogometna asocijacija želi onemogućiti neriješen ishod utakmice!

Kako javlja engleski "The Times", ubuduće se u grupnoj fazi utakmice ne bi mogle završavati podjelom bodova.

Budući se radi o proširenju s 32 ekipe na 48, podijeljenih u 16 skupina po tri tima, želi se onemogućiti bilo kakvo kalkuliranje u zadnjem kolu.

Naime, od tri ekipe iz svake skupine, dvije idu dalje, a kako često dvije prvoplasirane u zadnjem kolu mogu 'namjestiti' rezultat, jer im neriješeno odgovara, to bi novim pravilima trebalo biti spriječeno.

Do sada je zadnje kolo igrano u istome terminu, ali u situaciji s tri momčadi u jednoj skupini (umjesto četiri, kao do sada), to nije moguće.
Kako bi se izbjegli 'prijateljski' susreti u zadnjem kolu, rješenje je u igri na pobjedu, sve do izvođenja jedanaesteraca.

Konačnu odluku o proširenju i novim pravilima treba donijeti Vijeće FIFA-e na dvodnevnom sastanku koji će se održati 9. i 10. siječnja 2017. u Zurichu.

Nova pravila mogla bi se uvesti tek od Svjetskog prvenstva 2026. godine.

Upućeni tvrde kako će, u svakom slučaju, svjetska prvenstva 2018. i 2022. biti dvije zadnje nogometne manifestacije planetarnog karaktera koje će se održati po trenutačno važećim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close