U nadi za lijekom

Utrka koja mijenja svijet i pomjera granice

Sport / Flash | 10. 05. 2017. u 12:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Wings for Life World Run globalna utrka još je jednom pokazala da zajedništvo čini čuda. Čak 155 288 natjecatelja na 111 lokacija u cijelome svijetu sudjelovalo je u prikupljanju sredstava za istraživanja ozljeda kičmene moždine. S prikupljenih 6,8 milijuna eura u jednom danu ovaj događaj na putu je da promijeni svijet. Svi koji su trčali za one koji to ne mogu korak po korak stvaraju novi svijet u nadi za pronalaskom lijeka.

Ovogodišnji globalni pobjednik Aron Anderson pokazao je da granice ne postoje kad su motivacija i cilj ponovno hodati. Punog srca ljubavi i čelične volje, Aronov put do onoga što je danas nije bio nimalo lagan. S nepunih devet godina života dijagnosticiran mu je rak zdjelične kosti. Kada je ostao djelomično nepokretan, odlučio je da invalidska kolica nikada neće ograničiti njegov društveni i sportski život.

Aronov popis sportskih avantura toliko je velik da se rijetko tko može pohvaliti istim. Početkom prošle godine Aron je postao prvi čovjek u invalidskim kolicima koji se samostalno popeo na Kilimanjaro. U srcu Afrike na najvišoj planini vulkanskog porijekla ovaj čovjek nepokolebljivog duha kombinirao je bicikl, invalidska kolica, štake i dobrim dijelom penjanje i puzanje na rukama - sve ne bi li stigao do vrha. I stigao je. I prikupio je novac za djecu oboljelu od raka zdjelice. A što ga je dočekalo?

Na vrhu me dočekao cijeli tim koji je navijao za mene... i zalazak sunca kakav nisam ni znao da postoji, izjavio je Anderson.

Za njega granice ne postoje

Krajem 2016. godine postao je prva osoba na svijetu koja je u invalidskim kolicima završila utrku do južnog pola. Nakon 21 dana utrke u kolicima i na skijama Aron je završio 300 kilometara dugu stazu i tako ušao u povijest.

A onda? Onda je u nedjelju 7. svibnja 2017. postao i globalni pobjednik Wings for Life World Run utrke. Prešao je 92,14 kilometara u kolicima i tako pokazao da granice ne postoje. Da se Aron natjecao u sportskim kolicima ova udaljenost bila bi normalna, no za nekog tko se natječe u običnim kolicima ovo je izuzetno postignuće. Posebno kad spomenemo da većina natjecatelja u kolicima prijeđe najviše 10-20 kilometara.

Budući da je cilj utrke skrenuti pažnju i pronaći lijek za ozljede kičmene moždine, valja napomenuti kako je u svijetu velik broj onih koji žive s tetraplegijom, dakle nepokretni su od vrata prema dolje. Stoga Aronova pobjeda nije bila samo za one koji ne mogu hodati, već i za one koji ne mogu koristiti ruke.

Wings For Life World Run 2017. i Aronova pobjeda, kao i svaki korak svih ostalih sudionika u utrci put je prema lijeku za ozljede kičmene moždine i pomjeranje granica čovječanstva.

BiH dio globalne utrke

Wings for Life World Run je specifičan format utrke na kome mogu sudjelovati i profesionalci, rekreativci i oni koji se trčanjem nikada nisu bavili. Organizirane su velike utrke na 25 lokacija u svijetu, a svi koji nisu mogli biti na tim lokacijama su mogli doprinijeti prikupljanju sredstava i trčati Wings for Life World App Run – uz aplikaciju.

Najviše trkača iz BiH se prijavljuje na utrku u Zadru koja je postala jedna od najemotivniji u svijetu, a ove godine je sudjelovalo 8.000 trkača koji su uglavnom trčali za nekog svog tko ne može trčati.

Sarajevo je putem aplikacije imalo 147 trkača koji su se u nedjelju okupili u Vilsonovom Šetalištu i zajedno pretrčali 666,25 kilometara dok ih je sustigao virtualni Presretač. Pobjedu u muškoj konkurenciji podijelili su Demir Hadžimuratović i Čerkez Timur pretrčavši 23 kilometra, dok je u ženskoj konkurenciji sa 18 pretrčanih kilometara pobijedila Merima Pindžo. Organizator App Run Sarajevo Studentski pohodi Sarajevo u suradnji sa studentskim asocijacijama fakulteta su osigurali i nagrade pobjednicima a to je odlazak na Studentski pohod u Istanbul.

Ovom organizacijom su sarajevski studenti se pridružili cijelom svijetu koji je trčao za jedan cilj, a to je da se povrede kičmene moždine što prije učine izlječivim.

Kopirati
Drag cursor here to close