Umjetnost pokreta

Upoznajte Benjamina Bakovića - mladića kojem je cijeli svijet igralište

Sport / Flash | 03. 11. 2015. u 12:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Freerunning je za Benjamina stil života, ne sport kojim se bavi ili hobi, to je, kako kaže, jednostavno način na koji se kreće kroz život.

''Već sedam godina profesionalno treniram parkour i freerunning. Prve dvije godine je parkour bio nešto kao hobi, nešto što se radilo radi dokazivanja pred djevojkama, gdje smo najčešće i padali jer nismo razmišljali. Naravno, s vremenom mi je ovaj sport ušao u srce, postao je način života i nastavio sam se baviti parkourom isključivo radi sebe'', rekao je za Bljesak.info dvadesetpetogodišnji Benjamin Baković.

Objašnjavajući što su zapravo parkour i freerunnig, Benjamin je rekao kako je za njega svaki dan testiranje granica do kojih njegovo tijelo može ići, odnosno to je pomjeranje i rušenje svih granica, kako fizičkih tako i mentalnih.

Vracam se iz teretane i nisam stvarno duze vrijeme radio parkour i freerunning vani tako da sam malo morao izbaciti to iz sebe veceras. Previse obaveza na akademiji, ALI, ponavljam ALI ovaj vikend snimam video na Mostarskim ulicama !! Izvinjavam se mojim fanovima sto nisam toliko aktivan, malo se vremena ima, puno za uciti a nema petica Evo jedan video za moje fanove, ocekujte iduce sedmice vec STRASAN video! Hvala puno na dosadasnjoj podrsci! Vas Siziko! ????

Posted by Benjamin Bakovic on Tuesday, October 20, 2015

 

''Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um. U osnovi, parkour je vještina kretanja koju čovjek koristi da bi najučinkovitije, najbrže i sigurno stigao od točke A do točke B. Dok je freerunning izvođenje akrobacija(salta), nešto kao gimnastika koja se prakticira u urbanim sredinama, ali s drukčijim stilom akrobacija nego što je to u gimnastici'', pojasnio je Benjamin ističući kako njega pokreće nekoliko ciljeva.

''Ciljevi ovog sporta, ne samo moji, su da budeš ustrajan tj. da što dugže treniraš; što bi značilo pažljivo, sporije ali sigurnije. Cilj je budeš koristan za sebe i okolinu, da budeš spreman , ali ne da se natječeš da budeš spremniji od nekog drugog, već da budeš spremniji nego što si bio jučer. Naravno jedan od ciljeva je i da se ode na natjecanje. Dosta atleta sanja o tome da se jednom pojavi i natječe u Grčkom Santoriniju na najvećem svjetskom natjecanju Red Bull Art Of Motion'', rekao je Benjamin, dodajući kako su njegovi ciljevi bili i vođenje radionica, parkour škola, pravljenje parkour brendova, poput odjeće i obuće, te organiziranje velikih eventa koji podrazumijevaju gotovo petodnevno treniranje u dvoranama posebno napravljenih za izvođenje akrobacija.

''U ovoj disciplini nema klubova jer ovo nije nogomet, košarka i ostali 'obični' sportovi. Uvijek se pravi jedan tim onih koji su aktivni i koji žele ići naprijed, držimo se zajedno i pomažemo jedni drugima koliko god možemo'', rekao je Benjamin, otkrivajući kako ga posebno inspirira rad s djecom.

''Radio sam s djecom poprilično puno. Radio sam dosta radionica, ali još više treninga. Nema ljepšeg osjećaja nego kad naučiš osobu, pogotovo dijete da uradi nešto, a pri tome se ne ozlijedi. Dobar je osjećaj kada znaš da si upravo ti, sklonio to dijete s ulice, izvukao iz kuće od računala za kojim je bio neprestano. Ustvari, ima jedna ljepša stvar, a to je kada te to isto dijete svaki dan pita kada ćemo trenirati Benjo? Nikada im nisam dao da me zovu treneru jer ja za njih želim biti osoba koja je bila uz njih, koja će biti i koja će im uvijek pomoći i dati savjet.Jer mi smo jedna mala jaka familija!'', poručio je.

Inače, Benjamin se parkourom počeo baviti tako što mu je prijatelj iz Belgije ispričao kako se odvija jedan njihov trening, te mu je pokazao nekoliko osnovnih stvari.

''Od tada sam počeo trenirati i trenirat ću dok god moje tijelo bude moglo izdržati. Samouk sam, učio sam tako što sam nosio laptop sa sobom na trening. Na Internetu sam skidao poteze, salte koje želim naučiti i tako je prolazio dan za danom, a ja sam bio sve bolji.Imao sam sve više volje unaprijediti sebe i započetiparkour, odnosno freeruning priču u BiH'', rekao je Benjamin, koji je u zadnje tri godine redovan gost i trener internacionalnih parkour okupljanja.

''Imam veliku podršku od svojih dosadašnjih prijatelja Red Bulla i Proteini.si bez kojih moj napredak i edukacije ne bi išli ovim tempom. Također sam imao pomoć i od Ministarstva Sporta i kulture Sarajevo, kojima se ovom prilikom zahvaljujem'', rekao je Benjamin.

Trenutno se nalazi u Mostaru, gdje ga je dovela dužnost na Policijsku akademiju.

''Zbog obveza na akademiji, manje sam u treningu parkoura, više u fitnessu, ali sam već zapazio dosta dobrih lokacija i čim budem imao vremena iskoristit ću svaku sekundu maksimalno! Ima tu dosta lokacija, na obje strane Mostara gdje svaka ima svoju ljepotu, čar i primamljivost, pogotovo Stari Most koji spaja te obje strane. Mostar je zaista prelijep, da imam čitav dan slobodan, iskoristio bi ga da samo sjedim na Starom Mostu i uživam u skokovima hrabrih skakača'', rekao je Benjamin, a mi s nestrpljenjem očekujemo njegove akrobacije po mostarskim krovovima.

Kopirati
Drag cursor here to close