Iza sebe na cilju ostavlja muškarce

Upoznajte 13-godišnju Mostarku, državnu prvakinju u akvatlonu: Želim pobijediti sebe

S 48 kilograma i svakodnevnim treningom, u akvatlonu iza sebe na cilju ostavlja i muškarce. Anđela Talić je na dva akvatlona koja su održana u Neumu i Rami osvojila uvjerljivo prvo mjesto.
Sport / Flash | 19. 07. 2023. u 10:18 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvrči se čuju na sve strane, a dan kažu da će biti najtopliji do sada. Oko 42 stupnja Celzija. Ma što je to za one koji su navikli na vrućinu u Mostaru. A i oni koji nisu, eh pa navići će se.

Na zakazani intervju idemo na Trimušu, možda će ono zelenilo umanjiti osjećaj vreline – ali ništa. Jednako je vruće čini se kao i na asfaltu.

No, ta vrućina ne predstavlja poteškoću za one koji su navikli trenirati, obarati vlastite rekorde, biti prvi u državi, plivati, trčati, pisati, crtati – i u svemu biti izuzetno uspješni, u ovom slučaju precizirati ćemo – uspješna. Jer upravo je to je trinaestogodišnja Mostarka Anđela Talić, koja svojim egzotičnim izgledom kao da pripada nekoj drugoj državi. No, neka vas ne zavara njezin krhki i lijepi izgled ako ćete testirati njezinu izdržljivost.

S 48 kilograma i svakodnevnim treningom, u akvatlonu iza sebe na cilju ostavlja i muškarce.

Naime, Anđela Talić je na dva akvatlona koja su održana u Neumu i Rami osvojila uvjerljivo prvo mjesto u ženskoj kategoriji.

Na natjecanjima su sudjelovali triatlonci, trkači, plivači, rekreativni sportaši i sportski entuzijasti.

1km plivala, 5km trčala

''U Nemu je bio prvi akvatlon i tu sam došla da pobijedim vlastite ciljeve, pa što bude bude. Ne volim se upoređivati s drugima. Bitno mi je da isplivam, istrčim i da ne odustanem. Prvo sam u Neumu plivala 1 kilometar, išli smo uz obalu, okrenuli se i vratili. Onda smo izašli, brzo sam se preobukla i počela s trčanjem. Otrčala sam 5 kilometara i osvojila sam prvo mjesto'', kaže Anđela za Bljesak.info.

U Rami je plivala 500 metara i trčala 2,5 km.

Foto: Bljesak.info / Svakodnevni trening ni po vrućini trinaestogodišnjoj djevojčici ne pada teško

''Dala sam sve od sebe, a pošto je bio već drugi akvatlon onda sam znala što i kako treba. I tu sam prvo mjesto osvojila. U ukupnom poretku muškaraca i žena bila sam treća, samo su dva muškarca stigla prije mene'', dodaje ova vrijedna djevojčica koja uvijek stremi ka višim ciljevima.

A sve je krenulo s plivanjem. Nakon toga počela je s trčanjem koje je zavoljela uz oca Marina.

''S tatom sam počela trčati, otišla sam na nekoliko treninga i onda su me prijavili na prvu utrku koja je bila u Mostaru, radilo se o humanitarnoj utrci na 4 kilometra. Trčim u slobodno vrijeme. Odem na Trimušu, Bare, na Vojničko i trčim po 5,6, 7 ili 10 kilometara. Uglavnom se tako pripremam za trke'', priča nam trinaestogodišnja Mostarka.

Pet puta tjedno ova trinaestogodišnjakinja ima dvosatne treninge, a uz te plivačke treninge, ima i suhe treninge.

''Tu mislim na treninge snage u dvorani koji se odvijaju nekoliko puta tjedno u trajanju od po sat – sat i pol'', dodaje.

''Strpljiva osoba koja ne priznaje poraz''

Anđela pliva u SPK Zrinjski od svoje sedme godine. Značajnije plivačke uspjehe počinje ostvarivati 2022. godine kada osvaja ukupno dva naslova državne prvakinje, naslov viceprvakinje i pet državnih bronci na Ljetnom i Zimskom državnom prvenstvu BiH. Iza sebe dosada već ima puno osvojenih medalja na plivačkim kupovima u BiH i Hrvatskoj.

Trči od svoje 11. godine. Na prvoj ikad istrčanoj utrci na 5km u Jablanici 2021. osvojila je brončanu medalju u apsolutnoj ženskoj kategoriji. U protekle 2 godine 20-ak se puta penjala na pobjednička postolja na uličnim utrkama različitih dužina (4 km, 5 km, 7 km, 10 km) u Bosni i Hercegovini (Mostar, Široki Brijeg, Stolac, Jablanica, Konjic, Vitez) i Hrvatskoj (Split, Zadar, Šibenik i Makarska).

U 2022. se prvi put natjecala i na plivačkom maratonu i to u Dubrovniku gdje je 1700m u moru isplivala kao treća u apsolutnoj kategoriji. Iste se godine po prvi put okušala i u akvatlon štafeti u Raslini kod Šibenika gdje je odradila plivačku dionicu od 700 m te zajedno s ocem koji je trčao 3,4 km osvojila pobjedničko prvo mjesto.

Foto: Bljesak.info / Anđela ne voli da je se upoređuje s drugim sportašima

''Anđela je strpljiva osoba, ne priznaje poraz. Ali nije joj prioritet da dođe do postolja, nego npr. da popravi svoje vrijeme. Želi da napreduje i postigne neke svoje ciljeve. Ne voli da je netko upoređuje s drugom djecom i drugim sportašima, ima nešto svoje zacrtano u glavi što je zamislila ostvariti i ide ka tome. Po meni je to zdrav način napredovanja. Zrelo pristupa svojim životnim odlukama'', kaže Anđelina mama Mia, koja vodi evidenciju o svim natjecanjima i zadužena je za organizacijski dio.

Prosjek u školi 5,0

Djevojčica ide u OŠ Petra Bakule u Mostaru. Završila je 7. razred, ima 5,0 prosjek i aktivna je u školskim sekcijama i natjecanjima.

Na upit kako sve stigne, ona odgovara:

''Nekad uz treninge plivanja i trčanja kad vidim da neću stići školske obaveze, onda ja imam traku za trčanje doma i stavim na traku za trčanje udžbenik, tako dok trčim usput učim. Ili npr. slikam na mobitel gradivo iz udžbenika, i onda dok sam na natjecanju na tribinama i čekam svoju disciplinu ja učim''.

Foto: Bljesak.info / Podrška roditelja djeci je od iznimne važnosti

Kaže i kako voli crtati i pisati. Prijavljuje se na školske natječaje i uvijek se potrudi oko svih radova, jer voli da se iskuša u različim stvarima.

Do sada je osvojila više nagrada na školskim natjecanjima, županijskom natjecanju te u likovnim i literarnim natječajima. Ove godine osvojila je prvo mjesto na likovnom natječaju ''Čist zrak, zdrav život'' i drugo mjesto na literarnom natječaju Troplet na temu ''Vještine usvajam, svijet osvajam''.

Ipak, naglašava i da ima vremena za odmor.

''Naučila sam funkcionirati s puno obveza, isplaniram vrijeme i posložim prioritete da mi bude laške. Uvijek unaprijed planiram i onda imam slobodnog vremena za obitelj, prijatelje i hobije'', kaže za Bljesak.info mlada i talentirana djevojčica Anđela Talić.

''Želimo da Anđela bude zdravo dijete''

Roditelji Marin i Mia, napominju kako je odmor u Anđelinom tempu itekako bitan, te inzistiraju prije svega da djevojčica bude zdravo dijete.

''Ako se dovoljno ne odmarate, rezultati mogu ići dolje. Nama roditeljima je najvažnije da Anđela bude zdrava. Ona sve ovo radi jer to želi. Bitno je da roditelji ili netko treći ne nameće nešto djetetu'', ističe otac Marin.

Dodaje i da roditelji trebaju biti podrška djeci u onome što izaberu.

Foto: Bljesak.info / Trčanje je djevojčica zavoljela uz oca Marina

''Ako dijete previše gurate u nešto, onda se stvori averzija prema tome. Djeca to zavole kad im se sve prikaže kroz igru. To smo mi radili dok su bili mali. Kupovali bismo strunjače po kojima su se oni igrali, valjali itd...Tako su zavolili sport i uživaju u tome'', kaže Anđelin otac Marin Talić uz kojeg je zavoljela trčanje.

''Zadnjih pola godine nemam nikakve šanse u praćenju Anđele i njezinog tempa trčanja'', uz osmijeh priča i dodaje:

''Ostavi me iza sebe, u jednu sam ruku ponosan, a u drugu gledam da je stignem – ali je postalo nemoguće da je stignem''.

Mama Mia u razgovoru za Bljesak.info kaže da je Anđela ambiciozno dijete, a ona i suprug se trude uklopiti sve obveze kako bi djevojčica u konačnici bila zadovoljna i sretna.

''Anđela i dalje plivanju daje prioritet, tako da čekamo kalendar Plivačkog saveza i po tome dalje planiramo utrke. Ove godine je odlučila natjecati se u Ligi Hercegovine, pa smo pratili i te utrke. Devet je utrka, a sedam se boduje za Ligu. Do sada je otrčala pet utrka, ostale su joj dvije. Trenutno drži prvo mjesto u trkačkoj Ligi Hercegovine'', rekla je Mia, koja objašnjava da je ''Anđela nezaustavljiva kad je sport u pitanju''.

Obaranje vlastitog rekorda kao motiv

I Anđelin brat trenira, ali judo. U Judo klubu Borsa i on bilježi svoje uspjehe i broji medalje, a na natjecanjima je uz roditelje uvijek podrška sestri.

''Svi se dobro osjećaju u sportu'', kažu ponosni roditelji.

Foto: Bljesak.info / Anđela: ''Želim da oborim svoj rekord''

Inače, Triatlon i pentatlon savez BiH u studenom prošle godine primljen u punopravno članstvo World Triathlon organizacije sto je otvorilo nove prilike razvoju triatlona u BiH, a Anđela je 2023. postala član TK Rama i licencirana natjecateljica Triatlon i pentatlon saveza Bosne i Hercegovine.

Odrađenim natjecanjima u ovoj godini trinaestogodišnjakinja skuplja bodove u trkačkoj Ligi Hercegovine 2023. i Triatlon ligi BiH u kojima, prema dosad osvojenim bodovima, trenutno drži prva mjesta.

''Žao mi je kad vidim da djeca prebrzo i lako odustaju od sporta, jer očekuju da će brzo ostvariti rezultate. To ih razočara. Želim da im kažem da treba uložiti puno volje, rada ali i strpljivosti kako bi došli do rezultata koje želite i postigli zacrtane ciljeve. Rezultati nisu uvijek nužno medalje, nagrade i pehari, nego i stjecanje fizičke spreme, imate bolje zdravlje, puno prijatelja, družite se, putujete...

Ja uvijek zacrtam prije natjecanja da oborim svoj rekord i pobijedim sebe. Želim da otplivam, istrčim i popravim svoj rezultat'', poručila je za kraj Anđela Talić.

Kopirati
Drag cursor here to close