Unski lađari

Umjesto utrke brzinskim lađama bit će upriličena utrka veterana

Sport / Flash | 01. 07. 2015. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prvog sastanka Organizacijskog odbora 35. Unskih lađara na kome su načelno dogovoreni pojedini detalji poput datuma i satnice održavanja ove tradicionalne manifestacije, u cilju što bolje organizacije upriličen je i sastanak sa dosadašnjim sudionicima - lađarima. Željelo se čuti što o predloženom misle natjecatelji i imaju li neke konstruktivne prijedloge i sugestije.

Jedino na čemu je većina inzistirala jeste da se umjesto utrke brzinskim lađama, koje su se pojavile prije nekoliko godina a koje zbog izgleda i namjene ne odgovaraju na propozicije utrke tradicionalnim lađama, održi utrka veterana, sudionika sa najmanje 40 godina starosti. Na ovaj se način, kako kažu, želi dati prilika starijim lađarima, zahvaliti im se na tome što su doprinijeli da ova manifestacija postane brend po kome je Bosanska Krupa prepoznatljiva u cijeloj regiji.

Sve ostalo što je i najavljeno prije nekoliko dana ostaje nepromijenjeno. Prvog dana manifestacije, 24. srpnja, održat će se utrka kadeta, utrka veterana i kvalifikacije u skokovima „Prve laste Une“. Isti dan vozi se kronometar za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 25. srpnja. Osim glavne utrke, prvog dana vikenda održat će se finale u skokovima sa drvenog mosta i natjecanje kajaka.

Posebnu pažnju kako Krupljana tako i njihovih gostiju ove godine vjerojatno će izazvati utrke kajaka za što će se kreirati posebna kružna staza od željeznog mosta oko Malih ada – zelenih otoka pa do drvenog mosta. Ovaj se sportski događaj na ovakav način po prvi put održava u Bosanskoj Krupi i po prvi put se kajakaši bore za trofej „Zeleni otoci“ nazvan po jedinstvenom kompleksu riječnih otoka gdje će se i održati natjecanje. Već se prijavilo 150 sudionika, među njima i prvak BiH Darko Savić. Unske lađare i trku kajaka pratit će i Nikola Stanković, jedan od članova Kajakaškog saveza BiH.

Kajakaši će se natjecati 25. srpnja od 13.00 do 17.00 sati u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i vetarani. Najveći broj ih dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana Dajak Klub čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama a najavljuju u svim kategorijama pobjedu

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će osigurane bogate novčane nagrade. I dalje su najveće one za utrku tradicionalnim lađama na kojoj je zapravo težište i koja je centralni dio ove manifestacije. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM.Novčano će biti nagrađeni i najbolji lađari kadeti. Za prvo mjesto osigurano je 200 KM, drugo 150 KM i treće 100 KM.

Što se tiče novčanih nagrada i utrka kajaka, osigurane su samo za kategoriju seniora i to u iznosima od 200, 100 i 50 maraka, dok će najboljima u ostalim kategorijama biti uručeni pehari, medalje i zahvalnice. Organizacijski odbor je odlučio da ove godine na Unskim lađarima sa 200 KM nagradi i najbolje plasiranu ekipu RVI.

Proglašenje najboljih i uručenje nagrada upriličit će se 25. srpnja u Malim adama s početkom u 21.00 sat. Nakon toga sve prisutne zabavljat će momci iz acoustic benda Babe Barbarella ESFF

Nositelj aktivnosti 35. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informiranje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub Kormoran iz Bosanske Krupe.

Kopirati
Drag cursor here to close