Skandal u Francuskoj

Trener klizačica optužen za silovanje

Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sarah Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi kako ju je Beyer više puta silovao od 1990. do 1992. godine kada je bila tìnejdžerica.
Sport / Flash | 04. 02. 2020. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francusko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv bivšeg trenera umjetničkog klizanja Gillesa Beyera (62) zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloljetnice.

Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sarah Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi kako ju je Beyer više puta silovao od 1990. do 1992. godine kada je bila tìnejdžerica.

"Bila sam ranjiva, a ti si to iskoristio. I danas, čim izađem iz kuće, bojim se. Mrzim odlazak na mjesta koja ne znam. Nepoznato je nužno sinonim za opasnost. Ne mogu putovati sama. Vožnja automobila bez nekoga pored mene dugo je bila nemoguća, a letenje je mučenje," napisala je deseterostruka francuska prvakinja koja je u paru sa Stephaneom Bernadisom osvojila brončanu medalju na svjetskom prvenstvu 2000. godine, javlja Hina.

Beyer je prošlog tjedna priznao kako je imao "intimne" i "neprimjerene" odnose sa Abitbol nakon čega je dobio otkaz u klubu Les Francais Volants, gdje je obnašao jednu od vodećih dužnosti.

Tužitelj Remy Heitz rekao je u izjavi da će preliminarna istraga nastojati "identificirati i druge žrtve koje su mogle pretrpjeti slična djela".

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu u ponedjeljak je zatražila ostavku predsjednika Francuskog klizačkog saveza Didiera Gailhagueta, koji je u vrijeme navodnih silovanja već vodio savez.

L'Equipe je objavio kako je Francusko ministarstvo sporta 2001. raskinulo savjetnički ugovor s Beyerom nakon izvješća u kojem su otkrivena "ozbiljna djela" počinjena nad mladim klizačima. Unatoč otkazu, Beyer je nastavio svoj posao u Les Francais Volants i odslužio nekoliko mandata u francuskom klizačkom savezu do 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close