Hercegovka u Iranu

Trebinjka s hidžabom igra košarku u Iranu

Sport / Flash | 02. 04. 2015. u 16:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandra Begenišić iz Trebinja je standardni košarkaški dres prije pola godine odložila u ormar i zaputila se u nove košarkaške avanture, tamo gdje se košarka igra na potpuno drugačiji način. Nebitni su u Iranu taktika i stil igre, bitno je samo koliko brzo možeš da trčiš i kakav si 'šuter'.

''Igramo bukvalno skroz zamotane. Nosimo dole trenerku, gore dugi rukav, preko ide ovaj normalan dres. Kada su neke bitnije utakmice tada koristimo i hidžab'', kaže ova košarkašica.

U publici muškaraca nema, a ista pravila kao na terenu vrijede i na ulici. U šetnjama joj se smiju vidjeti samo oči i šake, sve ostalo mora biti pokriveno, javlja ATVBL.

Muškarcima se ne smije obraćati, a mora poštovati i ostale zakone ove države. Tako da nema Facebooka, Skype-a, Youtubea.

U početku je to ovoj mladoj modernoj djevojci padalo vrlo teško, pa se snalazila kako je umjela. Čak se priznaje, ponekad pretvarala i da je muškarac kako bi na nesnosnim vrućinama iranskim ulicama prošetala otkrivena i udahnula malo svježeg zraka.

Na Aleksandrin izbor polako se privikavaju i roditelji, tradicionalni Hercegovci. Majka čak navija i da obnovi ugovor sa iranskim timom, ali tek za koji mjesec dok se nagleda i nasluša kćeri koja je dugo bila u nepoznatoj zemlji.

Igrala je Aleksandra do sada u Turskoj, Švedskoj i Grčkoj. Ali u Iranu su kaže košarkašice puno bolje plaćene – ona je u njihovoj ligi zaradila duplo više novca. To je i osnovni razlog što ponovo želi zaigrati s hidžabom preko glave, javlja ATVBL.

Kopirati
Drag cursor here to close