Osnivačka skupština

Tavla savez BiH jedan od osnivača Europske tavla federacije

Sport / Flash | 29. 09. 2014. u 12:35 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je 6. prosinca 2013. u Zagrebu održan sastanak predstavnika četiri nacionalna backgammon/tavla saveza, Hrvatske, Danske, Bosne i Hercegovine te Norveške, tijekom kojeg je potpisan Memorandum o osnivanju Europske backgammon federacije, u Dubrovniku je 26. rujna 2014. godine održana osnivačka skupština Europske backgammon federacije (EUBGF).

Uz delegaciju Tavla saveza u Bosni i Hercegovini (TS BiH), osnivači nove federacije su nacionalni savezi Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Islanda, Mađarske, i Norveške.

Predstavnici TS BiH na osnivačkoj skupštini EUBGF su delegat u Skupštini EUBGF Ramiz Zaimović, predsjednik TS BiH Draženko Vučina, te kandidati za članstvo u upravnim i radnim tijelima EUBGF Mehmedalija Sijarić i Nebojša Regoje.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine čine Draženko Vučina (klub "Zrinjski-Givova" - Mostar), Ramiz Zaimović - kapetan reprezentacije ("Policajac" - Mostar), Vlado Zirojević ("Zar" - Sarajevo), Hilmo Vrce ("Bjelopoljac" - Mostar), Emir Jelin ("Stari grad" - Mostar), i Osman Traljo ("Šajna" - Fojnica).

Cilj Europske backgammon federacije je razvoj, unapređenje, širenje i promoviranje backgammon-tavle kao misaonog sporta prema načelima olimpizma i pravilima sporta te ojačanje veza između nacionalnih saveza u cilju podrške razvoja turnirskog backgammona.

Backgammon (tavla), kao najstarija igra na svijetu, do danas nije imala organiziran međunarodni savez, što je bio veliki hendikep u organizacijskom smislu usklađenog djelovanja klubova i nacionalnih saveza.

Odmah po završetku prve radne sesije osnivačke skupštine EUBGF, otvoreno je Prvo europsko ekipno backgammon prvenstvo za nacionalne reprezentacije po načelu jedna članica jedna ekipa, što će za mnoge nacionalne timove biti po prvi put da sudjeluju na natjecanja ekipnog karaktera.

Tavla savez u BiH je jedan od inicijatora ovog tipa natjecanja s obzirom da je klupsko/ekipno natjecanje jedan od ključnih elemenata aktivnosti TS BiH već više godina.

Na prvenstvu sudjeluje sedam reprezentacija. Uz BiH natjecat će se i Austrija, Danska, Grčka, Hrvatske, Island, i Mađarska.

 

Kopirati
Drag cursor here to close