Najskuplji cirkus

Što će donijeti prodaja Formule 1?

Sport / Flash | 07. 09. 2016. u 09:51 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupovina prava na Formulu 1, od strane Liberty Media grupe, je praktički već završena. Uplatom prve tranše od milijardu dolara (900 milijuna eura) od strane koncerna koji pripada medijskom mogulu Johnu Maloneu (75), Amerikanci su zasad preuzeli 13 posto ukupne vrijednosti Formule 1.

Špekulira se kako je ukupna vrijednost Formule 1 oko 8,5 milijardi dolara.

Neki izvori kažu da je novi većinski vlasnik u međuvremenu uplatio i preostali iznos, što bi značilo da su trenutni većinski vlasnici, CVC Capital Partners, završili svoje 10-godišnje vlasništvo u ovom sportu.

Osim CVC-a, koji je imao najveći udio u vlasništvu, Bernie Ecclestone drži 5.3 posto udjela. Također, Ecclestoneova bivša supruga Slavica posjeduje (kroz obiteljski Bambino Trust) dodatnih 8.5 posto, a 14-postotni udio u vlasništvu imaju norveška investicijska tvrtka Norge te američka kompanija Blackrock. (Ovdje treba napomenuti da udio samog Ecclestonea – za kojeg on veli da ˝nije na prodaju˝ – i udio kojeg kontrolira njegova bivša supruga ne treba nikako izjednačavati ili zbrajati…). Moguće je da će Ecclestone biti smijenjen nakon prodaje.

Kao mogući Ecclestoneovi nasljednici navode se Chase Carey, trenutni izvršni predsjednik 21st Century Foxa i bivši partner Malonea, i trenutni izvršni direktor Formule E, Alejandro Agag, koji bi na potencijalnoj funkciji šefa Formule 1 radio u suradnji sa Zackom Brownom, američkim biznismenom.

Također treba pripomenuti da finalni blagoslov bilo kakve prodaje prava Formule 1, unatoč tome što posjeduje udio od 1 posto, formalno treba dati FIA. Ujedno, od odluke predsjednika FIA-e, Jeana Todta ovisit će hoće li Ecclestone doista (konačno) otići. Vjerojatnije je da će novi vlasnici željeti Formulu 1 u budućnosti bez Ecclestonea, ali poznavatelji upozoravaju kako je svima odavno jasno da je bolje ovog 'starca' imati za prijatelje, nego za neprijatelja. On uvijek nađe način da se sve vrti oko njega. Čak i njegovo eventualno odstupanje mora on sam blagosloviti.

Treba također istaknuti kako će „Liberty Media“ morati još dublje posegnuti u džep, ako želi apsolutno pravo glasa samo za sebe. To znači, ako žele i preostalih 22 posto glasova dioničara za sebe, morat će CVC-ju platiti dodatnih 1,7 milijardi.


John Malone (Foto: Liberty Media)

Investment firma CVC Capitals je 2005. godine imala većinski udio od 63 posto Formule 1, otkupivši udjele od banaka BayernLB i Lehman Brothers za 1,5 milijardi eura.

Nakon toga su djelomično prodavali svoj udio, zadržavši se na 35,1 posto, za koje Liberty Media plaća 2,6 milijardi.

Što od toga ima publika?

Preuzimanjem Formule 1 od strane jedne medijske grupe, zasigurno će doći do velikih turbulencija po pitanju televizijskih prava. Međutim, kako će u novim okolnostima proći gledatelji koji prate Formulu 1 uživo, pomalo je nejasno.

Za pretpostaviti je da će ulaznice za utrke postati jeftinije.

Naime, CVC Capitals je prisiljavao Ecclestonea da jednostavno muze Formulu 1, kako bi profit vlasnika bio što veći. Primjerice, Azerbejdžan, Dubai i ruski Soči morali su plaćati između 40 i 50 milijuna kako bi se i kod njih održavale utrke.

I europske su staze također morale plaćati više nego što su zarađivale od TV prava. Zato su cijene ulaznica stalno rasle (do 600 eura za cjelokupan vikend Formule 1).
Liberty Media namjerava, međutim, više zarađivati od medijskih prava, što bi značilo da će se cijene ulaznica snižavati.

Premda televizijska prava diktiraju praktično sve uvjete, što znači i licencu za organizaciju utrka, ovime ne bi trebalo doći do 'rasprodaje' europskih utrka na bogatije ponuđače. Analitičari čak misle kako će se i Francuska ponovno vratiti kao domaćin Formule 1, dok bi Italija i Njemačka ponovno imale po dvije utrke u sezoni na svome teritoriju, a priželjkuje se i povratak Južne Afrike kao domaćina.

Kopirati
Drag cursor here to close