Strah i u sportu

Roditelji nogometaša Splita: Nećemo djecu slati u rat u Sarajevo!

Sport / Flash | 08. 01. 2016. u 18:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji splitskih malih nogometaša nisu htjeli poslati djecu u Sarajevo na turnir jer, kako su rekli, se boje za njihovu sigurnost.

U Sarajevu se tradicionalno, već devet godina zaredom, od 7. do 10 siječnja održava malonogometni turnir "Šampion Junior Cup Sarajevo". Osam godina organizatori su s radošću dočekivali mlade nogometaše i njihove roditelje iz svih država bivše Jugoslavije, koji su nakon turnira odlazili s osmijehom, zadovoljni organizacijom, smještajem i ambijentom.

Rado su na turnir odlazile i nogometne ekipe iz Splita i Dalmacije, a onda su događaji u Sarajevu od 18. studenog prošle godine, kad je Enes Omeragić ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, te nešto kasnije akcija "Rez" u istom gradu, kad je uhićeno 11 osoba zbog sumnje da održavaju kontakte s islamističkim skupinama, "ubili" turnir, a oživili strah kod roditelja malih nogometaša koji su nevoljko odlučili: pa nije nam o glavu slati djecu u rat!

Organizator sarajevskog turnira Almir Prguda rekao je za Slobodnu Dalamciju da je prošle godine na turniru bilo prijavljeno 120 ekipa, a ove godine njihov je broj naglo pao na 80 ekipa, javlja N1.

"Usprkos našem osmogodišnjem trudu i dobrom rejtingu, napisi o terorizmu i napuhavanje te priče od raznih novinskih kuća učinili su svoje. Ove godine ne dolaze nam na turnir mladi nogometaši iz splitskih klubova NK Hajduk, NK Brda, NK Adriatic, HNK Trogir koji su bili naši stalni gosti. Ne mogu nikome ništa zamjeriti i razumijem naše drage prijatelje iz tih klubova. Da je bio samo jedan događaj, da nije slijedilo i uhićenje ove jedanaestorice u akciji "Rez", turnir bi po posjećenosti bio kao lani", kazao je Prguda.

"Ali previše se toga dogodilo u kratko vrijeme. Evo, splitski NK Adriatic u zadnji je tren otkazao dolazak 45 igrača i njihovih roditelja iz Splita u Sarajevo", rekao je Prguda. Pozvao je zato reportersku ekipu Slobodne Dalmacije da dođe na turnir i sama se uvjeri kako nikakve opasnost za sudionike turnira nema.

''Iz Dalmacije su ove godine na turnir došli nogometaši splitskog Talenta, te ekipe s Brača i iz Čaporica. Ukupno su prijavljene 22 ekipe iz Hrvatske,14 iz Slovenije, tri ekipe iz Crne Gore i četiri iz Srbije. Ima jedna ekipa iz Austrije, a ostale su sve domaće. No, nadam se da će turnir živnuti i da će sve krenuti nabolje već u ožujku, kad se nastavlja turnir za starije kategorije'', uvjeren je Prguda.

Predsjednik splitskog NK Adriatic Franko Bogdan rekao je da su na turnir namjeravali poslati tri svoje malonogometne ekipe, ali je presudio predbožićni sastanak roditelja u njegovu klubu.

"Planirali smo u Sarajevo poslati tri ekipe, i to početnike i mlađe pionire, dakle godišta 2005., 2006. i 2007., ali na sastanku roditelja prije Božića izražena je bojazan za sigurnost djece. Voditelj naših mlađih uzrasta trener Zdravko Jukić je nakon jasnog stava roditelja potom obavijestio organizatora da ne dolazimo na turnir u Sarajevo. Da, planiran je bio odlazak 45 nogometaša našeg kluba i njihovih roditelja, ali to smo odgodili za bolja vremena", rekao je.

"Na turnir u Sarajevo išli smo šest godina zaredom, sve do sada" rekao je Bogdan za Slobodnu Dalamaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close