Planovi za 2015.

RK Herceg planira u Mostaru održati ragbijaški spektakl

Sport / Flash | 13. 12. 2014. u 13:36 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ragbi klub Herceg iz Mostara u studenom je proslavio treću godinu svog postojanja. Iako je krenuo praktično u nule, u regiji gdje ragbi nikada nije imao tradiciju, RK Herceg došao je do toga da je u reprezentaciju Bosne i Hercegovine dao reprezentativca – Josipa Vukoju i Gabrijela Kajtazija.

Klub su 2011. osnovali studenti s mostarskih fakulteta, a u ove tri godine mladi entuzijasti napravili su vrlo ozbiljan klub koji je danas na državnoj razini odmah iza zeničkog Čelika, koji je neprikosnoven u BiH.

Budući da je u BiH domaće prvenstvo vrlo skromno i traje kratko, mostarski ragbijaši, zajedno s RK Ploče, nastupaju u Drugoj hrvatskoj ligi, skupina Jug. No tu ne prestaju njihove ambicije, jer na proljeće žele organizirati u Mostaru državno prvenstvo u ragbiju 7 – dinamičnijoj inačici ragbija koje se igra po sedam minuta za poluvrijeme te sa po sedam igrača na terenu.

“Planiramo organizirati prvenstvo koje bi se odigralo u jednom danu i koje bi bilo atraktivno za gledatelje. Time bi željeli popularizirati ragbi na ovom području, jer sve što nama nedostaje je brojnost. Svi mi igramo ragbi iz ljubavi, a svi smo se zaljubili u taj sport “na prvu”. Mnogi se roditelji boje dovesti svoju djecu jer se boje ozljeda, no teže i češće ozljede događaju se na nogometu. Zato nam je cilj popularizirati ragbi kako bi educirali ljude u vezi ovog sporta i time nagnali mnoge da se prijave”, kaže nam kapetan ekipe Josip Vukoja.

Jedan od onih koji se zaljubio u ragbi slučajno došavši na utakmicu bio je Gabrijel Kajtazi, koji je danas najveći potencijal ovog kluba.

“U ragbiju je timski duh strahovito važan jer je igra tako zasnovana da uvijek moraš razmišljati o suigraču do sebe. Time se stvara zajedništvo i zato su druženja najbolji dio bavljenja ragbijem”, dodaje Kajtazi.

Kao da ragbijaši Hercega ne rade u dovoljno teškim uvjetima, proljetos im je život dodatno otežao nepoznati vandal koji je bez dosad utvrđenih razloga zapalio njihove svlačionice na stadionu NK Redarstvenika gdje su trenirali i igrali utakmice.

Ipak, momci iz Hercega nisu trošili vrijeme i pronašli su novo igralište od kojeg namjeravaju napraviti pravi ragbi teren u Vojnu kod Mostara.

“Svojim sredstvima i upornošću radimo na poboljšanju terena i uvjeta treniranja, a nagrada nam je kada vidimo da su se neka djeca sama javila treneru Borisu Aničiću da ih trenira ragbi”, ističe kapetan ekipe Josip Vukoja.

Osim uvježbavanjem igrača RK Herceg radi i na edukaciji igrača pa bi uskoro Mostar mogao imati i prve ragbi suce.

Kopirati
Drag cursor here to close