slalom na nebu

Red Bull Aces: Pogledajte najluđe i najbrže natjecanje

Sport / Flash | 28. 10. 2015. u 17:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Cloverdaleu (Kalifornija, SAD) je održana druga Red Bull Aces utrka, natjecanje u wingsuit letenju. Natjecatelji pomoću specijalnih letećih odijela (wingsuit, ili odijelo sa krilima) velikim brzinama ''klize'' zrakom, a u ovom natjecanju po prvi put zaobilaze i prepreke, vozeći ''nebeski slalom''.

Ovo je također i prvo wingsuit natjecanje u four-cross formatu (četiri natjecatelja kreću istovremeno), koji je preuzet iz snowboardinga i prenesen – na nebo.

Wingsuit

Natjecatelji skaču iz helikoptera sa 2.440 metara nadmorske visine, a njihov zadatak je što brže preći ''stazu'' dužine oko 1.6 km, smještenu na visini između 1.980 i 1.065 metara. Pri tome moraju zaobići pet kapija (visine 34 metra) obješenih na helikoptere.

Dvojica najboljih prolaze u naredni krug. Natjecatelji lete brzinama od 260 km/h, a pobjednik je onaj tko prvi prođe kroz cilj, ali i pravilno zaobiđe sve kapije.

U Kaliforniji je prošlogodišnju titulu obranio Amerikanac Andy Farrington, čovjek koji je u svoje 33 godine sakupio nevjerojatnih 24.000 skokova! On je bio najbolji u konkurenciji 40 vrhunskih natjecatelja i natjecateljki iz 18 zemalja sa pet kontinenata.

Kopirati
Drag cursor here to close