Borba za Europsko prvenstvo

Rafting 'sile' s milijunskim proračunima nisu imale ono što je imao Konjic

U organizaciji Sportskog kluba "Rafting River Guide" od 10. do 15. lipnja 2024. će se održati "Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024."
Sport / Flash | 21. 05. 2024. u 13:00 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bila je to žestoka utakmica između jednog malog gradića u srcu Bosne i Hercegovine i rafting ''sila'' s milijunskim proračunima. Borba koja od samog starta nije bila ravnopravna. No Konjic je ipak uspio ponuditi nešto više i ove godine postati domaćin Europskog rafting prvenstva.

Naime, u organizaciji Sportskog kluba "Rafting River Guide" i Garden City Hotela Konjic po odobrenju Svjetske rafting federacije (WRF) i uz podršku Kani kajak rafting saveza FBiH i USAID-a od 10. do 15. lipnja 2024. godine će se održati "Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024."

''Postoje europski nacionalni rafting savezi koji imaju proračune od nekoliko milijuna eura, ta utakmica je u startu za nas bila neravnopravna, ali čelnici iz Svjetske rafting Federacije prepoznali su da postoje i neke druge stvari koje mogu doprinijeti organizaciji ovakve manifestacije'', govori za Bljesak.info Samir Krivić, direktor Europskog rafting prvenstva Konjic 2024. godine.

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

Konjic će tako na pet dana ugostiti više od 150 elitnih raftera iz 15 različitih zemalja Europe  - iskusne prvake i zvijezde u usponu koji će pred okupljenim mnoštvom testirali svoju snagu protiv strašnih struja rijeke Neretve.

U ovom izazovnom natjecanju sudjelovat će muške seniorske ekipe, ženske ekipe, mješovite ekipe i para timovi. Svaki od ovih timova u Konjic će donijeti svoju priču, snagu i predanost u tri discipline.

Borilište u samom centru grada

Iako postoje rijeke koje su puno jače po snazi od Neretve, Konjic je imao ono što nije niti jedan drugi kandidat – rijeku koja protječe kroz središte grada. Po prvi put Europsko prvenstvo u raftingu, zbog atraktivnosti za posjetitelje, prolazit će kroz sami centar grada.

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

''To je bilo nešto što je ljude iz Svjetske rafting Federacije oduševilo. Lokacija spusta, prve natjecateljske discipline, počinje od sela Džajići i ide sve do Stare kamene ćuprije. Borilište će tako bit u samom centru grada što, vjerujte, nema jako puno mjesta'', istaknuo je Krivić.

Slalom utrka planirana je u rejonu Džajića buka, gdje će se napraviti slalom staza. Tu je i utrka dva čamca koji se paralelno natječu te Biznis regata za članove Svjetske rafting Federacije i drugih gostiju.

Natjecatelji koji dolaze u Konjic ove godine imat će jedan poseban komfor.

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

''Bio sam na puno natjecanja na više destinacija, one su prelijepe i sve je to ok, ali imate šatore za natjecatelje. A kod nas će biti u apartmanima. Pozicija Hotela Garden City, njegov sami ambijent i okruženje ispod planine Prenj, s najljepšim pogledom na planinu i rijeku Neretvu koja teče ispod oduševit će najbolje rafting timove iz cijele Europe'', istaknuo je.

Rafting u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi sport nije sustavno uređen. I on je na bazi nekog volontarizma. Riječ je o fizički jako zahtjevnom i jako skupom sportu. U svijetu postoje veliki nacionalni savezi s velikim proračunom i reprezentacijama koje rade samo to, i zato su jako uspješni. Mnogi od njih u Konjicu bit će jaka konkurencija našoj reprezentaciji.

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

Kandidatura za Svjetsko prvenstvo 2027.?

Jasno je da će konkurencija biti velika, no Krivić vjeruje da će, s obzirom da dobro poznaju rijeku i njezine prepreke, domaći teren biti prednost našoj reprezentaciji. Kad je riječ o našim reprezentativcima radi se o prije svega o sjajnim entuzijastima koji vole ovaj sport. Oni koji su se često odricali puno više kako bi dali sve od sebe da dostojanstveno predstave svoju zemlju na ovom natjecanju.

Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine - Rafting

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

''Mi smo jedni mali entuzijasti koji će se srcem boriti, budite sigurni'', kazao je Krivić.

Pred Konjicom je pet dana sjajne, adrenalinske zabave, pet dana spuštanja niz brzake smaragdne Neretve i uživanja u prekrasnom krajoliku koji ju okružuje.

Europsko prvenstvo u raftingu 2024. prilika je da se Konjic i cijela Bosna i Hercegovina dodatno etabliraju kao destinacija za avanturu i rafting svjetske klase. Ne sumnjamo da će Konjic ovim prestižnim događajem ostaviti neizbrisiv trag u svijetu raftinga.

Foto: Jadran Čilić / Europsko rafting prvenstvo Konjic 2024. godine

''Bit će to pet jako lijepih dana u Konjicu. Ako sve prođe kako smo zamislili, namjeravamo se kandidirati i za Svjetsko prvenstvo 2027. godine'', najavio je za Bljesak.info Samir Krivić, direktor ovogodišnjeg Europskog prvenstva.

Kopirati
Drag cursor here to close