Otkazana natjecanja

Propala skijaška natjecanja u BiH

Sport / Flash | 15. 02. 2016. u 11:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro sva planirana skijaška natjecanja u ovoj sezoni na planinama u Bosni i Hercegovini su otkazana zbog nedostatka snijega i visokih temperatura. Shodno tome, može se konstatirati kako je skijaška sezona u BiH ove godine propala, istakla je za agenciju Anadoliju Jelena Dojčinović, generalna tajnica Skijaškog saveza BiH (SS BiH).

Održana samo jedna trka

Od planiranih ovosezonskih natjecanja u alpskom skijanju u BiH održano je samo jedno.

''U dosadašnjem tijeku sezone trebali smo imati jedno međunarodno dječje i seniorsko natjecanje, četiri iz Alpskog kupa BiH. Održana je samo jedna trka na Ravnoj planini kod Pala i to u dječjoj konkurenciji. FIS kup Ilidža u alpskom skijanju na Bjelašnici trebalo je biti 13. i 14. veljače, ali zbog nedostatka snijega primorani smo ga prolongirati za 27. i 28. veljače. Nažalost, danas smo i službeno pomjerili Otvoreno međunarodno državnom FIS prvenstvo BiH na Jahorini, koje se trebao održati 20. i 21. veljače zbog nepovoljne vremenske prognoza i trenutne situacija na stazi. Ovo natjecanje smo pomjerili za 29. veljače i 1. ožujka, pa ćemo vidjeti hoćemo li ga moći i tada održati'', kaže Dojčinović, dodavši:

''Po nas, odnosno skijanje su katastrofalne vremenske prognoze i u idućim danima ove godine. U sljedećim danima ne predviđa se porast temperatura. Prognoziraju se nikakve ili padaline snijega do pet centimetara, što apsolutno nije dovoljno da bi održavali bilo kakva natjecanja''.

I u nordijskim disciplinama situacija sa skijaškom sezonom u BiH nije bila ništa bolja.

''U skijaškom trčanje uspjeli smo održati jedno međunarodno natjecanje. Balkan kup koji je trebao biti 3. i 4. veljače na Dvorištima na Jahorini prolongirali smo za 24. i 25. veljače. Kako sada stvari stoje, morat ćemo ga i otkazati. Održali smo četiri domaća natjecanja u ski trčanju u veoma teškim uvjetima'', rekla je Dojčinović.

I Europa kup pod upitnikom

I Europa kup u snowboardu prolongiran je za ožujak na olimpijskoj planini Bjelašnici.

''Radi trenutnih uvjeta i ovo ćemo natjecanja po svemu sudeći morati otkazati. Voljela bih da se varam, ali nažalost očito će biti tako'', smatra Dojčinović, koja kaže da će Skijaški savez BiH od sljedeće godine nastojati da državna prvenstva, ukoliko ne bude uvjeta na bh. planinama, održava u inozemstvu.

''Morat ćemo održavati državna prvenstva BiH. Ukoliko vremenske prilika i u sljedećoj godini budu kao ove, kontaktirat ćemo ski centre u Sloveniji i Austriji i tamo ćemo nastojati organizirati natjecanja iz našeg, domaćeg kalendara. Da bi popravili stanje na našim planinama trebaju velike investicije, ali i da imamo svugdje topove za umjetni snijeg ove godine zbog visokih temperatura ne bi mogli stalno praviti snijeg'', naglasila je Jelena Dojčinović, prvi operativac skijaškog sporta u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close