nužno zlo

Pogodite koji sportski savez u BiH ima najgoru internet stranicu

Sport / Flash | 09. 12. 2015. u 13:04 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sport u Bosni i Hercegovini ima puno problema. Najveći su, svakako, nedostatak novca, loše infrastrukture i, pogotovo, nebriga države prema njemu, ali nisu jedini.

Jedan od problema je i nedostatak interesa kod sportskih gledatelja zbog čega sportska borilišta uglavnom zjape poluprazna. I dok se on može objasniti s milijun razloga, počevši od kvalitete pa do standarda, činjenica je da se ne radi dovoljno na njegovoj promociji.

Mediji se trude koliko mogu, no porazno je da se nedovoljno trude oni koji od sporta imaju primarnu korist – sami klubovi i krovni savezi. Prije svih oni u četiri najpopularnija momčadska sporta – nogometu, košarci, rukometu i odbojci.

Ogroman broj sportskih klubova u državi, prije svih nenogometnih, nemaju službenu internet stranicu što je u 2015. godini nešto nezamislivo. No, o klubovima ćemo drugom prilikom. Ovdje govorimo o krovnim sportskim savezima u BiH i njihovoj (ne)sposobnosti da medijima i, što je važnije, navijačima približe natjecanja koja sami vode.

Pogledom na stranice ta četiri saveza lako se stječe zaključak da se oni trude samo kada su reprezentacije u pitanju, a da natjecanja, svoja natjecanja, doživljavaju kao nužno zlo.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine

Savez s najviše novca ima i najbolju stranicu, ali daleko od toga da je i ona dobra. Ako ništa barem su unajmili kompetentnog dizajnera koji je zaposlenicima Saveza ostavio relativno pregledan i oku ugodan website. Iako i on ima mana. Puno. Primjerice, o BiH klubovima možete doznati neke pojedinosti, ali ne i o bilo kojem igraču. Lista strijelaca ima popis nogometaša bez navođenja klubova, pa ako ne želite desetak minuta čekati da vam otvori gdje igra četvrti strijelac lige Marko Jakšić i kome je sve zabio, morate konsultirati Google.

NS-u BiH najviše novca donosi reprezentacija, pa se oko nje i najviše vodi računa. Kada se okupi reprezentacija imate izjave od izbornika do ekonoma, no o Premijer ligi informacije su isključivo šture. Sada je još i bolje nego nekada, sada možete vidjeti tko su bili strijelci na utakmici Viteza i Borca, ali ne postoji nijedan sadržaj koji bi prosječnom navijaču Premijer ligu učinio iole zanimljivijom. Recimo, neka zanimljiva statistika, bilo što.

Stranica Nogometnog saveza Federacije u tome je bolja, jer imate ankete, intervjue, a ljudi se potrude pa naprave kompilaciju najljepših golova.

Košarkaški savez BiH

U Košarkaškom savezu najviše se trude oko svoje lige, tu nema spora. KS BiH uveo je live streamove svih utakmica, možete vidjeti rezultate i statistike sa svih utakmica, uživo i nakon kraja, a vrlo pohvalno je i to što se ažurira ljestvica i statistika Lige mladih. I website Košarkaškog saveza ima mana, tek odnedavno se može vidjeti raspored muške lige, a menu sa statistikom, invidiualnom i timskom, blago rečeno vrlo je loš.

Ako kliknete na to, gdje ne postoji ništa, ne možete se vratiti na početnu stranicu bez da je ne unesete ponovno. Vijesti su donekle ažurne, ali prate se samo košarkaši u inozemstvu. O domaćim ligama dobijete samo rezultate. I to je to. I pokušajte na njihovoj stranici doznati tko je bio prvak lani, a kamoli tko je bio prvi nakon regularnog dijela prvenstva. Nećete uspjeti.

Rukometni savez BiH

U BiH rukometu sve je manje para, pa ih nema ni u Savezu. Dovoljno je vidjeti njihovu stranicu koja izgleda kao da je napravljena 1999. i više se nije dotjeravala. Dizajn je užasan, boje napadne, a na početnoj stranici postoji čak i brojač posjete. To je možda bilo korisna stvar 2002., ali sada… Ipak, sadržaj je ono što ovu stranicu čini najgorom od svih. Za dvije rukometne lige možete doznati samo koji su suci delegirani, jer se termini odigravanja često ni unesu. Rezultate možete dobiti samo u PDF-u, u biltenima koji se objave do četiri dana nakon kola.

Ne postoje zapisnici s utakmica, o statistikama da i ne govorimo, a rukometaši i rukometašice se ni ne spominju. Osim ako nisu kažnjeni. Jedini sadržaj koji bi bio zanimljiv nekom posjetitelju tiče se reprezentacije, ali za ovakvu stranicu bolje je da ne postoji nego da postoji ovakva.

Odbojkaški savez BiH

Stranica odbojkaškog saveza nije ništa bolja od rukometnog, možda se mogu 'ponosati' za epitet najgore. Ako ništa, na njenoj stranici postoji pokušaj individualnih statistika. Zadnja vijest je iz 28. studenog, a i ona služi više kao servis sucima i delegatima, nego kao informativna pomoć svima ostalima.

Stranica Odbojkaškog saveza Federacije BiH nešto je oku ugodnija, iako se ni ona ne trudi da bi privukla ikoga tko nije uključen u samo natjecanje. Najveći misterij je oko ovog saveza je - zašto kada ukucate u pretraživač Odbojkaški savez Federacije BiH sama stranica bude tek - treća po redu.

Kopirati
Drag cursor here to close