100 godina Veleža

Svečana akademija: I Velež i Mostar još uvijek su tu

U okviru svečane akademije ovog velikog zlatnog jubileja premijerno će biti izvedena i pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost" posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjom povijesti Rođenih.
Sport / Flash | 26. 06. 2022. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar počela je svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba Velež.

U okviru svečane akademije ovog velikog zlatnog jubileja premijerno će biti izvedena i pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost" posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjom povijesti Rođenih.

Nakon svečane akademije, proslava povodom Veležovog stoljeća će se nastaviti na gradskom trgu Musala na kojem će biti održan veliki slavljenički koncert na kojem će nastupiti Saša Đermanović, Elvedin Delić – Dela, Čizma i Proleteri, Branko Đurić – Đuro s grupom "Bombaj štampa" i neizostavni Red Army Band.

Foto:Avaz / Proslava 100 godina Veleža

Iz FK Velež su kazali da su poslali više od 500 pozivnica, a među kojima su svakako legende voljenog kluba na a Neretvi. U NP Mostar stigli su Vahid Halilhodžić, Meho Kodro, Amar Osim...

Prisutnima se prvi obratio Šemsudin Hasić, bivši predsjednik Uprave FK Veleža.

''Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras budem ovdje s vama na ovaj važan datum, 100. rođendan FK Velež. 100. ako ćemo vjerovati kalendaru, ali s obzirom na sve ono kroz šta je ovaj klub prošao u minulom vremenu usudio bih se reći tisučiti. I zaista kad je na livadi ispred Sjevernog logora, koja će kao što je poznato, postati prvo službeno Veležovo nogometno igralište u lipnju mjesecu 1992. godine, grupa mostarskih radnika odlučila je osnovati Radničko sportsko društvo Velež. Teško da je itko od njih mogao zamisliti kroz kakve će sve nedaće i iskušenja proći najprije Mostar, a s njim i Velež, kao i svi oni koji su za njega igrali, za njega radili, borili se, navijali i živjeli'', započeo je svoj govor Hasić.

Kako dodaje, malo tko je mogao pretpostaviti kako će se s vremenom između kluba i grada razviti jedna vrlo intimna, neraskidiva veza zbog čega će Velež postati jedan od simbola Mostara, prenosi Avaz.

Foto:Avaz / Proslava 100 godina Veleža

''Na isti način na koji je to Stari most ili pak na isti način na koji su to sve njegove džamije i crkve, njegove kulturne i vjerske institucije, njegova bogata povijesna i kulturna baština, sve one vrijednosti koje ga desetlječima čine prepoznatljivim i van granica naše zemlje''.

Napomenuo je da je silom prilika, Velež dva puta prekidao svoj rad, oba puta u ratnim okolnostima, ali da je bez obzira na sve, od prvog dana svoga postojanja, bio i ostao upravo to, simbioza svega onoga lijepoga što Mostar u suštini jeste, ono što ga čini velikim malim gradom.

''I Velež i Mostar još uvijek su tu gdje su bili te davne '22-ge. Preživjeli su Drugi svjetski rat, u kome je 77 naših igrača i 23 člana Uprave poginulo ili je ubijeno u borbi protiv domaćeg i stranog okupatora. Preživjeli su i ne tako davnu agresiju na BiH, na Mostar, tokom koje je Velež protjeran sa Gradskog stadiona, i tokom kojeg je sva njegova imovina potpuno uništena. I nijednom u ta dva navrata Veležova zvijezda nije se ugasila. Naprotiv, svaki put zasjala je još jače.

Ulaskom u Upravni odbor nekolicine mostarskih privrednika, iskrenih zaljubljenika u Velež i svoj grad, klub je nakon dugog perioda stagnacije sredinom prošlog desetljeća napokon počeo da se stabilizira i bilježi ozbiljnije rezultate. Ali tu ne smije biti kraj Veležovom napretku. U godinama koje dolaze bit će mnogo iskušenja pred nama. No jedno je sasvim sigurno, Veležovo postojanje više nikada nitko neće dovoditi u pitanje'', zaključio je Hasić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvuje večeras svečanoj akademiji u Mostaru upriličenoj povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba “Velež”, prenosi Fena.

Tom prilikom čestitao je klubu i Rođenima.

Foto:Avaz / Proslava 100 godina Veleža

''Svim igračima, stručnom štabu i upravi Veleža, kao i svim Rođenim čestitam zlatni jubilej - 100 godina kluba. Veležu želim mnogo sreće i dobrih rezultata na svim budućim natjecanju.

Vjerujem da će uspjesi ovog kluba ponovo blistati, ne samo na bh. nogometnoj sceni, nego i širom Europe, i to upravo onim sjajem kada je sa Veležovim legendama klub osvajao velike trofeje i ponosno svijetom nosio ime Veleža.

Fudbalski klub Velež je više od sporta, sto godina bilježi i piše povijest sporta predstavljajući ponos grada na Neretvi, bh. nogometa i naše domovine.

UNatoč svemu, Velež je opstao i ostao simbol grada. Velež traje i trajat će.

Vlada Federacije nastavlja podržavati Velež i sport Mostara. Pružamo podršku sportašima i klubovima, osigurali smo sredstva za izgradnju bazena, te dio za sportsku dvoranu u ovom gradu.

Čestitam zlatni jubilej zlatnom Veležu, Rođenima i Mostaru'', poručio je premijer Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close