Sergej W.

Ovo je čovjek koji je izvršio bombaški napad na autobus Borussije

Sport / Flash | 22. 04. 2017. u 09:56 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je uhićena je osoba osumnjičena za napad na autobus u kojem su se nalazili nogometaši Borussije Dortmund, otkriveno je kako razlog napada nije bio međunarodni terorizam nego financijska korist.

Napad na autobus Borussije Dortmund šokirao je kompletnu javnost, no iako se pretpostavljalo da je riječ o terorističkom činu, u konačnici se ispostavilo da su motivi napadača bili znatno drugačiji.
Da se napad dogodio samo sekundu ranije, bilo bi mrtvih.

Njemačka specijalna policija u petak je tijekom jutarnjih sati uhitila 28-godišnjaka osumnjičenog za napad na igrače Borussije u kojem je ozlijeđen Marc Bartra. Radi se o Sergej W. koji ima njemačko i rusko državljanstvo, a prema navodima Spiegela njegovi su motivi bili financijski.

Njemačko tužiteljstvo u svom je priopćenju otkrilo da je napadač planirao napadom srušiti vrijednost dionica što bi mu kroz trgovanje s njima osiguralo financijsku korist.

On je tjedan dana ranije podigao pozajmicu koja mu je omogućila trgovanje dionicama po unaprijed dogovorenoj cijeni. Istraga je pokazala da je putem interneta kupio dionice u vrijednosti od 79 tisuća eura.

"Ako bi dionice Borussije Dortmunda značajno pale, dobit bi bila nekoliko puta veća od početne investicije. Ozbiljna ozljeda ili smrt nekog od nogometaša mogla je imati upravo takvu posljedicu", zaključuje se u priopćenju tužiteljstva.

Optužba ga tereti za pokušaj ubojstva, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i podmetanje eksplozije.

“Za svakoga tko je sjedio u tom busu, ove informacije mnogo znače jer nam je svima lakše nositi se s tim kada znamo o čemu je riječ”, rekao je kapetan Borussije Marcel Schmelzer.


Izgledao je kao dobar baćuška

Sergej W. rođen je u travnju 1989. godine u ruskome Čeljabinsku, a s roditeljima je 2003. godine doselio u njemačku oblast Schwarzwald, nastanivši se u gradu Freudenstadtu.

Za vrijeme služenja u njemačkoj vojci pokazivao je interes za elektroniku, a u školi je čak dobio i jednu nagradu iz te oblasti.

Živio je s roditeljima, vozio veliki automobil, kako kažu njegovi susjedi, bio je zaposlen i ništa posebno upadljiv. Mediji navode i riječi kućepazitelja njegove zgrade, kako je Sergej W. bio ljubazan, uglađen, uvijek uredno odjeven i iskren susjed.

Radio je u jednom sveučilišnom kompleksu na održavanju, zbog čega je u mjestu Rottenburg imao iznajmljen stan, kako bi bio bliže radnom mjestu. Nakon što je istraga policiju dovela do njega, kuća u kojoj je stanovao danonoćno je promatrana, a kad je ujutro krenuo na posao, započela je akcija uhićenja.

Smatra se kako je njegova najveća pogreška u 'prikrivanju' tragova bila pismo 'priznanja' ovog terorističkog akta od strane Islamske države. Da nije podmetnuo takvo pismo, istraga se ne bi podigla na najvišu razinu, jer u tom slučaju  šef obavještajne službe (BKA) osobno izvještava državno odvjetništvo o tijeku i rezultatima istrage.

Kod takvih istraga resursi su neograničeni, a u svim drugim slučajevima, gdje je istraga na nižoj razini, upravo zbog ograničenih resursa istrage često traju dugo, a neke se nikad ne okončaju pronalaženjem počinitelja.

Uzaludno bi mu bilo

Financijski ekspert Stefan Müller pak tvrdi kako Sergej W. najvjerojatnije nikad ne bi dobio svoj novac, jer bi banke to odbile isplatiti.

"Zakonski je obvezno da mu se dobitak isplati u roku od dva dana, koliko bi morao čekati dok novac bude na njegovome računu. Banke bi bi vjerojatno takvu transakciju blokirale ili bi reagirali nadležni organi sigurnosti" , kaže Müller, ravnatelj Njemačkog društva za analizu vrijednosnih papira.

Zanimljivo je kako još nije poznat točan iznos koji bi ovaj bešćutni mladić dobio na svoj ulog od 79.000 eura, eksperti to još uvijek preračunavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close