Prebačena Fly Bosnia avionom

Olimpijska baklja mira stigla u Sarajevo

Baklja je iz Banje Luke u Sarajevo prebačena avionom Fly Bosnia
Sport / Flash | 02. 02. 2019. u 17:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Faktor.ba / Olimpijska baklja stigla u Sarajevo

Olimpijska baklja mira stigla je iz Banja Luke u Sarajevo.

Baklju su od Europskog olimpijskog odbora u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, a zatim je jučer svečano dočekana u Banja Luci.

Baklja je iz Banje Luke u Sarajevo prebačena avionom Fly Bosnia, a dočekali su je članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH i aktualni zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

''EYOF je najveći sportski događaj nakon Olimpijade 1984. u Sarajevu, a broj sportaša koji će sudjelovati premašio je čuvene Zimske olimpijske igre. Neka nam Plamen mira bude znak i nada da su ovi gradovi i BiH sposobni za velike stvari kada su ujedninjeni '', rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.  

Video: Olimpijski plamen

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je da EYOF snažno pomaže Bosni i Hercegovini.  

''Ovo je veliki dan za državu BiH. EYOF snažno utiče na reputaciju BiH na međunarodnom planu i na reintegraciju BiH. Mi trebamo na ovaj način graditi BiH, na način na koji su radili ovi vrijedni ljudi koji su uspjeli da nas dovedu do značajne europske sportske manifestacije'', izjavio je Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić vjeruje da će EYOF biti najbolje organiziran do sada.

''Ovim činom počinje jedan od najvažnijih sportskih događaja u BiH. Sve u vezi s olimpijadom je poruka mira, pet olimpijskih krugova simboliziraju saradnju pet naseljenih kontinenta. Treba da se ponašamo u skladu s olimpijskim geslom - brže, više, jače i da poštujemo olmpijski duh i da prevaziđemo naše razlike'', rekao je Zvizdić.  

EYOF 2019 počinje 9. i trajat će do 16. veljače u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Nastupit će više od 1.100 natjecatelja  i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. 

Kopirati
Drag cursor here to close