Prekogranična suradnja

Održana četvrta međunarodna veslačka regata na Ramskom jezeru

Sport / Flash | 27. 08. 2016. u 17:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 120 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sudjelovalo je na četvrtoj međunarodnoj veslačkoj regati održanoj danas na Ramskom jezeru.

Veslači su svoje snage odmjeravali na zapadnom dijelu Ramskog jezera, od Ripaca do Šćita. U više od 3 sata veslanja u različitim kategorijama najuspješniji klub bio je "Mornar" iz Splita, dok je drugoplasirani bio veslački klub "Neptun" iz Dubrovnika.

Pokrovitelji spomenute manifestacije je općina Prozor-Rama na čelu sa dr. Jozom Ivančevićem, načelnikom te općine. S obzirom da načelnik te općine trenutno rješava svoje zdravstvene probleme, uvodnu riječ na otvaranju manifestacije dao je Josip Juričić, pomoćnik načelnika te općine.

Juričić je u izjavi za Fenu kazao kako su veslački centar "Rama" i razvoj toga sporta, posebnosti općine Prozor-Rama.

''Nitko u BiH trenutno nema veslački centar niti velački klub ovakve vrste i kvalitete kao što je to kod nas, i takva posebnost se svakako može iskoristiti, na čemu aktualno i radimo. Naglasio bih da je ovaj dosadašnji dio Veslačkog centra, napravljen kroz jedan projekt prekogranične suradnje između općine Prozor-Rama i grada Vrlike u Hrvatskoj. Na osnovu te prekogranične suradnje dobili smo značajna sredstva od Europske Unije, te napravili Veslački centar, koji savršeno funkcionira i uz pomoć kojeg radimo na konstantnom promoviranju veslanja, kao jednog odličnog sporta, ali i turističkih potencijala naše općine'', kazao je Juričić.

Dodao je kako je pripremljen i nastavak prekogranične suradnje.

''Kroz nedavni poziv, interreg sustav, podnijeli smo aplikaciju Europskoj komisiji, gdje smo ponovno sa gradom Vrlikom aplicirali za nastavak izgradnje veslačkog centra. U nastavku izgradnje riječ je o pokušaju da dođemo do smještajnih kapaciteta gdje bi veslači bili smješteni, te bi na taj način mogli organizirati pripreme najjačih reprezentacija na svijetu. Na neki način to smo i dosada radili, jer je jedna veslačka velesila, veslačka reprezentacija Australije pripremala se upravo na Ramskom jezeru za jedno svjetsko prvenstvo. Od njih smo dobili jako puno pohvala za organizaciju te dobre uvjete koje imamo. Također, tu je svakako i veslačka reprezentacija Hrvatske, te Damir Martin, i braća Sinković, koji su se za svoje osvojene medalje na olimpijadi u Rio de Jeneriru, sa kojima su obradovali cijelu Republiku Hrvatsku a i BiH, pripremali se upravo ovdje na Ramskom jezeru. Osim toga, Veslački savez Hrvatske i Veslački savez grada Zagreba kao i Veslački savez Dalmacije su naši gosti već dugi niz godina, te su oni veoma zaslužni što je veslanje zaživjelo na Ramskom jezeru, a oni su ti koji su inicirali izradu programa prekogranične suradnje, te dali prave ideje i prava usmjerenja. Ovim prilikom bih se zahvalio Srećku Šćuku, aktualnom selektoru veslačke reprezentacije Hrvatske, koji je bio entuzijasta i dokazivao kako ovo može postati veliki veslački centar'', dodao je Juričić.

Osim čelnika općine Prozor-Rama, današnjem događaju nazočio je Ilija Cvitanović, predsjednik stranke HDZ-1990 i zastupnik te stranke u Skupštini HNŽ-a, kojemu je, između ostalih, pripala čast uručivanja nagrada najboljim natjecateljima.

Cvitanović je u izjavi za Fenu kazao kako je cilj regate dati jednu novu dimenziju turističkoj ponudi općine Prozor-Rama kao i jednu novu dimenziju ukupne širine te općine i aktivnosti koju je poduzela općina Prozor-Rama na čelu sa dr. Jozom Ivančevićem.

''Nalazimo se u predizbornom vremenu i ne mogu ne komentirati proteklih 7-8 godina vlasti dr. Joze Ivančevića. Ova regata je produkt jednog dugoročnog zalaganja, te jedne vizije i strategije, dobrobiti i boljeg odnosa prema svojoj općini, što je Ivančević u puno navrata pokazao kako se to treba uspješno raditi. Danas u Bosni i Hercegovini imamo jedini veslački klub u općini Prozor-Rama, što je meni nezamislivo, jer nemogu shvatiti da pored toliko rijeka i jezera u BiH, samo u općini Prozor-Rama ima veslački klub. To je jedna od mogućnosti da se djeca maknu sa ulice, i da se bave najzdravijim sportom - veslanjem. Također, posebno sam ponosan na to što je srebrenu medalju na olimpijskim igrama, osvojio Damir Martin, čovjek koji je pripreme obavljao upravo na ovome mjestu, a to je poruka svima onima koji na bilo koji način pokušavaju omalovažiti sve ono što je dobro urađeno kako bi Prozor-Rama išla naprijed na čelu sa dr. Jozom Ivančevićem'', kazao je Cvitanović.

Dodao je kako se ne radi samo o regati, kao jednom od uspješno realiziranih projekata te općine, već o potpuno drugačijem pristupu ljudima, te realizaciji mnogobrojnih projekata rekonstrucije i infrastrukture, te domaćinskog odnosa prema proračunu, i drugim stvarima, zbog kojih prema riječima Cvitanovića, danas u Prozor-Rami ima jedna zdrava i slobodna situacija ko i povoljan ambijent za poslovanje.

Pored Cvitanovića, nagrade najboljim natjecateljima, u raznim kategorijama imali su priliku uručiti i dr. Mara Anđelić, zastupnica u HNŽ-u, Luka Faletar, zastupnik u županijskoj skupštini, Luka Markešić i Filip Šimunović u ime VK “Rama”, Franjo Križanac u ime Sportsko-rekretivnog saveza, te predstavnici veslačkih klubova iz Hrvatske.

Filip Šimunović, tajnik veslačkog kluba "Rama" kazao je u izjavi za Fenu, kako je ovo po prvi puta da se organizira regata u suradnji sa Veslačkim savezom Dalmacije.

''Kako se polako razvijamo u jedan kvalitetan veslački klub, nastupali smo na regatama diljem Hrvatske, u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije, te smo nakon toga u suradnji sa predsjednikom toga saveza dali prijedlog da se uz njivu pomoć organizira i održi regata na prelijepom Ramskom jezeru, što su oni prihvatili. Oko 120 natjecatelja, od kojih je većina iz klubova iz Dalmacije, Zadra, Dubrovnika, Metkovića, Makarske, Splita, Šibenika, te naš klub jedini iz BiH, danas su imali priliku da pokažu svoje vještine i spremnost u veslanju'', kazao je Šimunović.

Kopirati
Drag cursor here to close