Monopol?

Odgovor United Media: Tko želi građane bih ostaviti bez Sport Kluba?

Sport / Flash | 14. 12. 2016. u 07:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

United Media je putem priopćenja uputila odgovor na kako kažu ''neistinite i neprimjerene navode Asocijacije kabel operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini (AKOP)'', iznijete povodom priloga televizije N1 od 7.12.2016. godine.

''United Media je više puta poslala javnu ponudu svim operaterima koji zakonito posluju na bh. tržištu i pregovarala je sa svim operaterima koji su iskazali zanimanje da kanale emitiraju. Od samih operatera ovisi hoće li ponudu prihvatiti, odnosno kakav će program distribuirati svojim korisnicima'', ističe se u priopćenju.

AKOP sasvim uobičajene tržišne prakse, i u Bosni i Hercegovini i u Europi, pokušava da prikaže kao ''neprihvatljivo tržišno ponašanje'' – jer je jedino tržišno ponašanje koje je AKOP-u prihvatljivo zasnovano na sumnjivim i nelegitimnim dogovorima'', ističu iz UnitedMedia.

''U interesu je United Media da što više operatera preuzme program Sport Kluba i ponudi ga svojim korisnicima, kako bi sama mogla zaraditi. Nije točno da je ponuda financijski neprihvatljiva, niti da bi operateri morali da podignu cijene korisnicima, kada bi željeli da im ponude Sport Klub. Cjenovna politika i odabir sadržaja svakog operatera je njihova neovisna komercijalna odluka'', stoji u priopćenju.

Ističu kako je u najskupljoj varijanti, cijena Sport Klub paketa značajno manja nego što AKOP navodi i usporediva je sa cijenom sličnih specijaliziranih sportskih kanala (kao što je npr. Arena Sport).

''Zbog slične cijene konkurentskih kanala (Arena Sport), članice AKOP-a nisu podigle cijenu korisnicima, pa je jasno da takva cijena ne vodi nužno povećanju troška krajnjim korisnicima, a AKOP-ova navodna briga za interese korisnika samo je priprema za uočenu priliku za veći profit koja bi kasnije bila obrazložena navodnim visokim cijenama Sport Kluba'', navode iz United Media.

Kažu kako nije točno da je Telemach grupacija privilegirana i kako se iste cijene i uvjeti emitiranja kanala primjenjuju za operatere u okviru Telemach grupacije i za sve druge operatere.

''I dok neosnovano optužuju Sport Klub za visoke cijene i Telemach za monopol, članice AKOP-a, među kojima su i dominantni operateri sa skoro 90% udjela na tržištu fiksne telefonije, 60% udjela na tržištu interneta i prodajnom politikom koja veže prodaju ovih usluga u pakete sa uslugama kablovske televizije, u dva navrata su u posljednje tri godine koristeći svoj dominantan položaj na tržištu fiksne telefonije značajno podigle cijenu fiksne telefonije krajnjim korisnicima.

Konačno, treba ukazati da AKOP u priopćenju navodi da njegove članice pružaju TV usluge za ''više od polovice stanovništva BiH'', a kasnije tvrdi da ''Telemach grupacija pokušava zadržati monopolski položaj''. Ovi navodi su direktno kontradiktorni – ne može se imati monopol, ako ti konkurenti imaju preko pola tržišta'', ističe se u priopćenju.

Istina je da operateri u okviru AKOP-a jednostavno ne žele platiti fer tržišnu cijenu kanala, te da dovode javnost i svoje korisnike u zabludu o tome neistinitim izjavama i napadima na neovisne medije. United Media je sasvim siguran da će nadležni organi svakako imati sve navedeno u vidu u svim daljim aktivnostima, stoji u priopćenju United Media.

Kopirati
Drag cursor here to close