Marin Čarapina

Od ''problematičnog klinca'' do prvaka u tajlandskom boksu

Sport / Flash | 13. 10. 2012. u 13:40 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već devet godina u Mostaru funkcionira Muay thai (tajlandski boks) klub Hunter. Klub vodi jedan od osnivača i jedini certifirani khru (učitelj) u BiH, vjerojatno jedan od rijetkih na svim ovim prostorima, Miro Velagić. Većina od pedesetak polaznika bavi se ovim sportom iz rekreativnih razloga, a petorica ili šestorica njih se natječu.

Najistaknutiji među njima je 22-godišnji Mostarac Marin Čarapina, koji je nedavno postao prvak Hrvatske na natjecanju u Splitu. Čarapina se ovim sportom, jednom od najgrubljih među svim borilačkim vještinama, počeo baviti relativo rano, s nepunih 15 godina.

Muay thai nema veze s kickboxingom

Mnogi za tajlandski boks i kickboxing misle da je to u biti ista vještina, no jedno s drugim nemaju puno veze. Najosnovnija razlika je u podrijetlu. I dok je Muay thai drevna vještina nastala prije tisuću godina i proizašla iz vojnih treninga i ratničke vještine, kick-box je moderan izum nastao pedesetih godina prošlog stoljeća.

Marljivim radom došao je u rang borca koji bez problema osvaja natjecanja na kojima se pojavi, a nakon Prvenstva Hrvatske u Splitu dobio je poziv čuvenog Branka Cikatića da se pridruži hrvatskoj reprezentaciji u tajlandskom boksu.

Čarapina danas svakodnevno trenira, nije upisao nikakve studije i isključivo je posvećen drevnoj tajlandskoj vještini koju je zavolio kao dječak.

Bio sam problematično dijete, ali kada sam počeo trenirati Muay thai potpuno sam se smirio. Kanalizirao sam višak energije!”, šali se Čarapina te dodaje:

Živio sam na Rudniku gdje je smješten klub, pa sam primijetio da se tamo nešto događa. Zamolio sam da me prime i evo tu sam već sedam godina”, dodaje Čarapina, te se zahvalio što je dobio i veliku pomoć i potporu od tvrtke X-Fit koja distribuira suplemente.

Budući da je Velagić, voditelj u Hunteru, certifikat dobio na samom izvoru ovog sporta – u Tajlandu, on svoje borce uči svemu onome što je dio folklora i tradicije Muay thaija.

Tu spada i tradicionalni ritualni ples (wai khru) koji borci izvode prije borbi i koji služi kao izraz poštovanja prema publici i protivniku. Taj ples je važan kao i sama borba, no ta praksa se očito ne primjenjuje u drugim školama na ovim prostorima.

Mislio sam da će na Prvenstvu Hrvatske biti boraca koji rade wai khru prije borbi i iznenadio sam se kada sam vidio da to nije slučaj”, dodao je Čarapina u razgovoru za Bljesak.info.

Mladi Mostarac bio je prvak BiH u kategoriji do 71 kg i Hrvatske do 81 kg, pa mu sve više nestaje konkurencije. Zato je cilj njegovom treneru osnivanje neke vrste regionalne lige.

U BiH osim nas postoji još samo jedan klub koji nosi naziv Klub tajlandskog boksa i on djeluje u Jajcu, premda ne znamo puno o njima. Ni u Hrvatskoj nema puno boraca i zato bih želio povezati sve klubove s ovih prostora kako bi formirali jedno jako natjecanje u kojem bi borci napredovali”, istaknuo je Velagić.

Kopirati
Drag cursor here to close