Sloboda

Nika Titanika zbog karikatura tužio bivši direktor sigurnosti Dinama

Nik Titanik je kazao i da je Antolić zbog istog razloga tužio i 24sata, taj je postupak u tijeku, a prva rasprava zakazana je za idući tjedan.
Sport / Flash | 03. 11. 2023. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karikaturist 24sata i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Nikola Plečko poznatiji kao Nik Titanik izvijestio je da je bivši čelnik GNK Dinamo Krešimir Antolić protiv njega podnio privatnu kaznenu tužbu zbog tri karikature objavljene u sportskom prilogu 24sata u ožujku 2020., prenosi Hina.

Nik Titanik je kazao i da je Antolić zbog istog razloga tužio i 24sata, taj je postupak u tijeku, a prva rasprava zakazana je za idući tjedan.

”Ovo je nezabilježen slučaj u cjelokupnoj povijesti hrvatske države gdje je podnesena privatna kaznena tužba zbog karikature, a u slučaju krajnje presude kojom se proglašavam krivim, ovaj slučaj može poslužiti kao pravni presedan za sve buduće slučajeve u kojima se kritiziraju djela javnih osoba čime će značajno biti ugrožene medijske i demokratske slobode u Hrvatskoj te ograničen slobodni rad svih karikaturista, humorista, satiričara, stand-up komičara, fotomontažera i drugih sličnih umjetnika, ali i svih novinara koji kritički pišu o javnim osobama i temama važnim za javnost”, istaknuo je Nik Titanik.

Njegova odvjetnica Vanja Jurić naglasila je kako su se karikature koje su predmet kaznenog postupka bavile javnim osobama i stanjem u najvećem zagrebačkom nogometnom klubu, a problematiziraju temu od javnog interesa i događaje o kojima se vodila široka javna rasprava.

”Kriminaliziranje karikatura i očite satire pokazuje nerazumijevanje za osnove slobode izražavanja i standarde koji bi morali biti temelj bilo kojeg naprednog društva, kakvim se predstavljamo. Ovakvi postupci su teško opterećenje i za novinare i za umjetnike koji se, kroz svoje forme, bave važnim društvenim pitanjima. Ne smijemo dozvoliti da postanu nešto što smatramo uobičajenim”, kazala je Jurić.

Ocijenila je i da je sigurna da će se u postupku dokazati da se ne radi o kaznenom djelu već o dopuštenom načinu iznošenja kritike.

Bivši kriminalist i visoko rangirani policajac Krešimir Antolić u Dinamo je stigao 2013. na poziciju direktora sigurnosti, a zagrebački je klub napustio u ožujku ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close