über alles

Nijemcima u Americi otpjevana verzija himne iz Hitlerove strahovlade!?

Sport / Flash | 12. 02. 2017. u 10:25 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačke tenisačice imale su uistinu nesvakidašnji start u Fed Cupu protiv domaćina, igračica SAD-a.

Naime, uoči službenog početka meča, otpjevana im je pogrešna himna - ona s tekstom „Deutschland, Deutschland über alles“.

Himnu je na teniskom terenu u Lahaini, smještenoj na havajskom otoku Maui, pjevao izvjesni solist Will Kimble.

Naime, prva strofa nacionalne pjesme "Lied der Deutschen", koja započinje stihovima „Deutschland, Deutschland über alles“, korištena je kao tekst himne u vrijeme vladavine Hitlerovih nacional-socijalista.

Pjesnik August Heinrich Hoffmann von Fallersleben napisao je stihove pjesme "Lied der Deutschen" 1841. godine na njemačkom Helgolandu, koji je tada pripadao britanskoj jurisdikciji.

Melodija je prilagođena od svečarske pjesme Josepha Haydna "Lied Gott erhalte Franz, den Kaiser", koju je on komponirao 1796. ili 1797. za cara Franza II., a kasnije je korištena kao austrijska carska himna.

Tek nakon prvog svjetskog rata, u vrijeme tzv. Vajmarske republike (od 1918. do 1933.) "Lied der Deutschen" postaje himnom svih Nijemaca. Predsjednik Friedrich Ebert je 1922. ovu pjesmu, sa sve tri njezine strofe, službeno proglasio himnom.

U život Nijemaca se himna vratila 1952., nakon što je 1945., porazom nacista, bila zabranjena. Odlučeno je da službeni tekst himne bude samo treća strofa pjesme "Lied der Deutschen", te da se prva strofa, koju su kao tekst himne koristili nacisti, zabranjuje prilikom izvođenja njemačke himne.

Tenisačice i vodstvo saveza u šoku

Njemačke igračice, koje su stajale postrojene u vrijeme pjevanja himne, kao i članovi vodstva teniskog saveza, te 20-tak fanova, pokušavali su Kimblea nadglasati pjevajući stihove „Einigkeit und Recht und Freiheit“, umjesto „Deutschland, Deutschland über alles“, ali bilo je nemoguće bilo što promijeniti.

"Bilo je uistinu bestidno i drsko učiniti takvo što. Radi se o najgorem doživljaju u ,mome životu, napose u Fed Cupu. Takvo nešto u 2017. godini, pa još u Americi da se dogodi, jednostavno je nedopustivo. Vrlo nam je neugodno zbog toga, ali to govori i o nekoj vrsti ignorancije", kazala je njemačka reprezentativka Andrea Petković.

Njezina suigračica Julie Görges naprosto je zavrištala od srdžbe i nevjerice kad je čula prve riječi himne, kaže Petković.

"I ja sam također imala suze u očima od bijesa zbog ove sramote. Što je najgore, ovo će opet pasti po nama, a ne po Amerikancima", kaže po rođenju Tuzlanka u njemačkoj reprezentaciji.

Kaže kako su joj kroz glavu prolazile različite misli, od onih kako se snima skrivena kamera do toga da će jednostavno napustiti teren.

Koliko je to utjecalo na nju po pitanju učinka na terenu, vjerojatno nije posebno teško pitanje za odgovoriti. Izgubila je rezultatom 6:7 (10:12), 2:6 od Alison Riske.

Predstavnici američkog saveza USTA ispričali su se njemačkoj delegaciji, uz čvrsto obećanje kako se takav incident u budućnosti ne može ponoviti ni pod razno.

Predsjednica američkog teniskog saveza Katrina Adams ispričala se njemačkom kolegi Ulrichu Klausu i izbornici Barbari Rittner, uz obećanje da će se provesti temeljita istraga ovog skandaloznog slučaja.

Pjevač pogrešne himne Will Kimble je inače nastavnik. Njemački Bild je u osvrtu na ovaj slučaj izrazio nadu kako on nije još i nastavnik povijesti...

Kopirati
Drag cursor here to close