2015. u sportu

(Ne)loša godina: Tko nas je obradovao, a tko razočarao u 2015.

Sport / Flash | 23. 12. 2015. u 15:10 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pogled unatrag na godinu od koje se opraštamo ukazuje da ona i nije bila tako loša kada je sport u pitanju. Što je prilično čudo, s obzirom na opću besparicu, opću letargiju i s obzirom da društvom upravljaju neki ljudi kojima je sport nešto posve nevažno i strano.

Međutim, domaći sport u 2015. donio je nekoliko lijepih priča. Premda, opet, kod nas 'domaći' treba uzeti s rezervom, jer mnogima kod nas termin 'domaće' asocira na Istru ili Vojvodinu, prije nego na, recimo, Tuzlu ili Bijeljinu.

No, u politiku nećemo ulaziti, iako je politika, odnosno političari su se znali okoristiti oko uspjeha u kojima nisu imali ama baš nikakve zasluge, a najveći uspjesi u 2015. su, bez ikakve konkurencije, briljantna sezona Amela Tuke u atletici, osvajanje i obrana naslova europskog prvaka u boksu Damira Belje i zlato na U16 Europskom prvenstvu mladih košarkaša.

SIJEČANJ - Veselo u Karačićevih

Prvi mjesec donio je pregršt toga. Glavni sportski događaj bilo je rukometno prvenstvo u Kataru gdje je, kao i obično, zlato uzela Francuska, a u finalu je igrala 'legija stranaca' pod domaćom zastavom.

Bosna i Hercegovina je imala prvi povijesni nastup, ali je ispala u grupi i završila kao 20. Ni Hrvatska se nije proslavila. Došla je kao favorit, no bila je tek šesta. Ipak, za Hrvatsku i BiH igrala su dva brata, Ivan i Goran Karačić, a njihov međusobni sudar bio je glavna priča u regiji.

Obitelj Karačić u svojoj obiteljskoj kući u mostarskim Raštanima primila je i ugostila svu silu novinara iz raznoraznih medija cijele regije, a bez obzira što su bili izuzetno nervozni jer su im sinovi igrali jedan protiv drugog, Ante i Ankica ponašali su se kao vrhunski domaćini.

Siječanj je donio i nova zaposlenja u Premijer ligi BiH. Mišo Krstičević preuzeo je Zrinjski, Milomir Odović Željezničar, a Husref Musemić Slobodu. Samo je ovaj potonji i dalje na tom radnom mjestu.

Već u siječnju vidjeli smo prve navijačke nerede, ovaj put u Gabeli gdje su se Hajdukovi navijači sukobili s policijom. Preko oceana stigla je loša vijest da je Mirza Teletović obolio od plućne embolije, srećom najbolji BiH košarkaš vratio se na parkete pet mjeseci kasnije.

U tom mjesecu stigla je najava iz Veleža da će stadion u Vrapčićima morati dobiti krov i reflektore ako želi licencu za Premijer ligu. Skoro godinu dana kasnije na stadionu u Vrapčićima nema ništa od toga, a licencu Velež, očito, neće trebati tražiti.

VELJAČA - Šuker u Mostaru

U veljači nas je posjetio Davor Šuker koji je u Sarajevu i Mostaru skupljao podršku za Uefin Izvršni odbor. Igokea je osvojila Kup BiH pobijedivši Zrinjski i Široki, a biciklist Đulaga Trejić i karatašica Iva Klepić proglašeni su za najbolje sportaše Grada Mostara.

U regiji su glavne priče bile ostavke Slavka Goluže, odlazak Igora Tudora iz Hajduka, te još jedan trijumf Novaka Đokovića, ovaj put na Australian Openu.

OŽUJAK - Beljo šampion

Zvijezda ožujka bio je Damir Beljo koji je u Berlinu nokautirao Maika Kurzweila te osvojio naslova prvaka Europe, Azije i Pacifika po WBC verziji i, onaj važniji, prvaka Europe po WBO verziji.

Novi izbornik reprezentacije BiH Mehmed Baždarević debitirao je pobjedom kod Andore, a nesuđeni izbornik Vahid Halilhodžić postao je izbornik Japana.

U domaćoj ligi ostavke su podnijeli treneri Zrinjskog i Veleža Mišo Krstičević i Nedim Jusufbegović.

Prvi zbog 'loše atmosfere', a drugi zbog ispadanja u Kupu od Zrinjskog. Veliki uspjeh napravio je Damir Džumhur koji je postao prvi BiH tenisač u trećem kolu Grand Slama.

TRAVANJ - Neuspješni Bakin povratak

U travnju je Vinko Marinović postao novi trener Zrinjskog i tamo radi još i danas, što nije slučaj s Blažom Sliškovićem koji je u istom mjesecu preuzeo Široki Brijeg. Istovremeno, Meho Kodro dobio je otkaz na klupi Sarajeva.

Rukometašice Gruda osigurale su naslov prvakinja Bosne i Hercegovine, a mostarski Student postao je prvak Lige Herceg Bosne te tako izborio povijesni plasman u najviši rang BiH košarke.

SVIBANJ - Nogometni trofeji otišli u Sarajevo

U svibnju se kao i obično dijele trofeji, pa je Sarajevo postalo nogometni prvak države, a Olimpic je na jedanaesterce prošao Zrinjski i Široki Brijeg te osvojio Kup, svoj prvi naslov.Rukometaši Borca u tom mjesecu osvojili su duplu krunu.

U svijetu je najvažnije bilo to da je Real Madrid postao prvak Europe u košarci, a u 'meču stoljeća', koji se pretvorio u razočaranje godine, Mayweather je na bodove pobijedio Pacquiaa.

LIPANJ - poljudska svastika

Prvog mjeseca ljeta Stolnoteniski klub Mostar obranio je dvostruku krunu u BiH, treći put u nizu. Igokea je obranila naslov prvaka BiH u košarci, a Mladost iz Doboja kod Kaknja je kontroverznom pobjedom nad GOŠK-om izborila Premijer ligu.

BiH rukometaše dijelio je jedan gol od plasmana na Europsko prvenstvo, no nisu uspjeli. U regiji je najzvučnije odjeknula svastika na Poljudu, kao i imenovanje Slavena Bilića za novog trenera West Hama.

Glavne stvari u svijetu bile su pobjeda Barcelone u finalu Lige prvaka i prvi naslov Golden State Warriorsa u NBA ligi nakon 40 godina.

SRPANJ - senzacionalni Tuka

Uefa je Hrvatskoj izrekla kaznu za incident na Poljudu, a kazna je bila blaža (oduzimanje boda, novčana kazna, prazne tribine) nego su mnogi očekivali. Kažnjen je i NS BIH zbog rasizma BiH navijača protiv Izraela, zatvaranjem jedne tribine.

Srpanj je mjesec kada obično ispadaju BiH klubovi u Europi, a ispali su Zrinjski (armenski Shirak), Olimpic (češki Spartak) i Sarajevo (poljski Lech). Jedini je preživio Željezničar, kojeg je Standard izbacio početkom kolovoza.

Glavna zvijezda bio je Amel Tuka koji je senzacionalno osvojio Dijamantnu ligu pobjedom na 800 metara.

KOLOVOZ - spektakularni doček

Tuka je briljirao i u kolovozu osvojivši broncu, prvu medalju za BiH atletiku na svjetskim prvenstvima.

U Litvi su u košarkaši reprezentacije Bosne i Hercegovine do 16 godina pobijedili sve reprezentacije i osvojili senzacionalno europsko zlato. Džanan Musa postao je MVP i potvrdio da se radi o najvećem talentu bh. košarke, a njega, ostale igrače i izbornika Josipa Pandžu dočekalo je u Sarajevu preko 60.000 navijača, što pokazuje da su navijači bh. reprezentacija gladni uspjeha.

Puno se tog mjeseca pisalo o transferu najboljeg domaćeg nogometaša, a Edin Džeko u tom mjesecu napokon je završio u Romi.

RUJAN - neuspjeh košarkaša

U devetom mjesecu glavni događaj bio je Eurobasket na kom je Španjolska potvrdila da je najbolja košarkaška momčad izvan Amerike u zadnjih deset godina.

Hrvatska je i sama organizirala jednu skupinu, no ispala je u osmini finala na veliko razočaranje svih navijača. BiH je ispala u skupini i imala je jednu pobjedu, no ako se zna da je tamo došla bez trojice najboljih igrača, onda to i nije veliko razočaranje.

Slaven Musa se vratio u Široki Brijeg umjesto Davora Mladine, a mnogi hrvatski navijači bili su preneraženi kada je Ante Čačić postao hrvatski izbornik. Čačić se nije dao smesti i odveo je Hrvatsku na Euro.

LISTOPAD - Beljo šampion (vol. 2)

U spektaklu u dvorani Pecara na Širokom Brijegu Damir Beljo pobijedio je Afganistanca s njemačkom putovnicom Mohammeda Rasulija i obranio svoj naslov, što mu otvara mogućnost napada na svjetsku titulu u jednoj od najjačih boksačkih verzija.

Reprezentacija BiH napravila je podvig i pobjedama nad Walesom i Ciprom izborila dodatne kvalifikacije za Euro.

STUDENI - Mamić u zatvoru, bomba u Parizu

Ipak, u doigravanju su Zmajeve u dvije utakmice nadigrali Irci, no unatoč tome Mehmed Baždarević dobio je povjerenje na još dvije godine.

U Zagrebu je uhićen gazda Dinama (i hrvatskog nogometa) Zdravko Mamić, a u BiH je jesenski prvak postao Široki Brijeg. Premda su se imale odigrati još tri utakmice u tekućoj godini.

Svjetski terorizam dotaknuo je i sport, pa je u Parizu u posljednji čas spriječena tragedija, jer je bombaš zaustavljen prije nego je ušao na stadion gdje su igrale Francuska i Njemačka.

Krajem mjeseca prekinuta je višegodišnja dominacija Vladimira Klička kojeg je u borbi za boksačku svjetsku titulu porazio Tyson Fury.

PROSINAC - Veležova agonija

Tuzlanska Sloboda završila je godinu kao vodeća momčad Premijer lige i u drugi dio sezone ulazi s bodom prednosti ispred Zrinjskog. Na drugom kraju ljestvice završio je Velež koji je ostao bez svih prvotimaca, koji nema upravu i pred kim je duga i neizvjesna zima.

Nezavisne novine i BHRT proglasile su Aleksandru Samardžić i Amela Tuku za najuspješnije sportaše u ovoj godini, a vladari svjetskog nogometa Sepp Blatter i Michel Platini izbačeni su zbog korupcije iz nogometa na čak osam godina.

Kopirati
Drag cursor here to close