Sheffield FC za unesco

Najstariji nogometni klub na svijetu proslavio 159. rođendan

Sport / Flash | 24. 10. 2016. u 21:53 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sheffield FC prvi je najstariji nogometni klub na svijetu, osnovan prije 159 godina, a povijest kluba kaže kako je to bilo 24. listopada 1857. godine.

Upravo za svoj 159. rođendan Sheffield FC se obratio britanskoj vladi i ministarstvu kulture, s aplikacijom za uvrštavanje u svjetsku kulturnu baštinu, drugim riječima da ga UNESCO uzme pod svoju zaštitu.

Njihova aplikacija odnosi se, ponajviše, na legendarni prvi nogometni stadion, poznat kao Olive Grove.

Taj nogometni plac jedno je vrijeme bio zapušten, postajao je siva livada sa starim golovima koji propadaju pod utjecajem vremena, ali ga je klub uz pomoć prikupljenih sredstava 2015. godine otkupio od općine.

Klub inače od 2001. godine igra na stadionu Coach & Horses Ground u Dronfieldu, a natječe se u engleskoj osmoj ligi.

Crowd-funding kampanja donijela im je 150.000 funti, a idućih bi godina stadion Olive Grove trebao biti obnovljen i počasno imenovan kao „Home of Football“.

Sponzori, fanovi, veliki klubovi i britanska javnost stali su iza ove inicijative.

Nakon obnove to bi trebao biti jedan amaterski nogometni stadion, a ujedno i mjesto hodočašća za mnogobrojne fanove iz čitavoga svijeta.

Velika nogometna imena kao što su Pele ili Cantona, potom vodeći klubovi Serie A, španjolski Real, engleski Manchester United i njemačka Borussia Dortmund također podržavaju ovu inicijativu.

Ukupno se do sada uključilo oko 5.000 fanova iz više od 60 zemalja, kao i 50 klubova ili nogometnih saveza, kako bi podržali ovaj projekt, što financijski, što na druge načine.

"Danas slavimo naše osnivače koji su kreirali jedno od najzanimljivijih otkrića u svijetu sporta. S uzbuđenjem očekujemo reakciju naše vlade i UNESCO-a i nadamo se podršci za ovaj jedinstven i značajan projekt svjetske kulturne baštine", izjavio je predsjednik kluba Richard Tims.

Kopirati
Drag cursor here to close