Balkan Cave Summit

Najpoznatiji špiljski ronioci svijeta stižu u Mostar

Sport / Flash | 18. 08. 2016. u 08:01 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će i ove godine biti u središtu pozornosti u ronilačkim krugovima širom svijeta. Naime, u organizaciji Ronilačkog kluba "Neretva", Interventne spasilačke službe, Reefa, te GSSuBiH održat će se četvrti po redu "Balkan Cave summit".

Prema najavama organizatora očekuje se još veći odziv gostiju nego proteklih godina. Svoje sudjelovanje najavili su speleoronioci iz Italije, Srbije, Švicarske, Austrije, Mađarske...

''Između ostalog, cilj summita je i usklađivanje spasilačkih protokola potrage i spašavanja na vodi, pod vodom i iza sifona. Nositelj ovih aktivnosti je GSSuBiH sa svojim kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Poljske, Francuske i BiH'', priopćili su organizatori.

Kako najavljuju, ronjenje u prekrasnim kraškim izvorima, prezentacije najvećih proizvođača ronilačke opreme, kao i zanimljiva predavanja i radionice s roniocima i spasiocima svjetskog glasa i ovaj put će Mostar svrstati u sami vrh speleo ronjenja i pronijeti glas o ljepotama našega kraja širom Europe.

Osim najavljenih sudionika, svoj dolazak su najavili i predstavnici državnih institucija usko vezanih za zaštitu i spašavanje.

"Balkan Cave summit 2016" će se održati u razdoblju od 10.08 do 26.08, a službeno otvaranje je u subotu 20. kolovoza u 19.00 u prostorijama Kluba na adresi Trg 1. maja 2 (Mejdan).

Podsjetimo, neistražene i zadivljujuće špilje u okolici Mostara prošle godine su privukle i ekipu Discovery Channela s jednim od najpoznatijih istraživača u speleoronjenju Poljakom Krzystofom Starnawskim. Krzystof je prije pet godina, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju, a ekipa portala Bljesak.info lani je uspjela nakratko porazgovarati s poznatim istraživačem nakon što je izronio iz hercegovačkih dubina.

Cijeli razgovor s Krzystofom Starnawskim, pročitajte u tekstu ''Ronilac kojeg snima Discovery za Bljesak: Mostarske špilje su neistraženo blago''.

Kopirati
Drag cursor here to close