Nedjeljko Neđo Čutura

Najbolji mostarski hakler i u 52. godini ''terorizira'' vratare

Sport / Flash | 08. 07. 2017. u 12:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlađe generacije možda i ne poznaju najboljeg mostarskog haklera Nedjeljka Nedu Čuturu, ali pokušat ćemo im objasniti tko je on. Na ovogodišnjem turniru Liga mjesnih zajednica Mostara ne postoji igrač koji je osvojio više turnira i naslova prvaka u svojoj karijeri od Nede. To vrijedi i za pojedince koji su s mostarskih terena došli i do državnih futsal reprezentacija.

Nikad nije vođena službena statistika, ali vjerojatno nema osobe u Mostaru koja je igrala mali nogomet, a koja je zabila više pogodaka od Čuture u natjecateljskom malom nogometu. Uvijek skroman i raspoložen, Neda je bio napast za vratare. Igrao je uvijek u svojim “šunjalicama”, a takav je bio i njegov stil igre - lagan i ubojit.

Neda je jedan od zadnjih asova iz stare garde mostarskih haklera u koju se mogu svrstati Sejo Rebac, Branko Bane Kolobara, Dražen Zadro, Dado Barišić, Dragan Gagi Džidić, Dalibor Dado Pušić, Slaven Musa, Elvis Margeta, Mario Mara Delić, Elvis Elva Smajić, Mario Mrva Ivanković, Goran Goca Buhovac, Davor Trava Čondrić, Josip Jurke Jurković...

Nabrojeni igrači zapravo su članovi najuspješnijega kluba MNK Karaka, koji je početkom 2000-ih bio vladar malonogometnih terena u Hercegovini i šire, piše Vecernji.ba. Još 2002. Karaka je osvojila prvi naslov, godinu poslije osvojila je Kup, sljedeće godine dvostruku krunu, pa godinu kasnije ponovno prvenstvo...

Imala je Karaka još puno uspjeha, ali to danas nije priča. Nedu ćemo iz cijele te priče izdvojiti zato što je već u tim zlatnim godinama Karake, još prije 15-ak godina, bio veteran! On je bio uspješan i prije nesretnog rata, kada je teren dijelio s legendama, poput pokojnih Čiče i Ćompe, potom sa Zokom Delićem, Jozom Zelenikom i brojnim drugim majstorima. Više puta bio je i najbolji strijelac i igrač turnira na Kantarevcu koji je nakon rata nosio ime po Zoranu Musi, vrsnom hakleru koji je poginuo u spomenutom ratu.

Vraćajući se još više u prošlost, Čutura je u 90-ima ponekad bio i član odlične momčadi Mostara, kao i član brojnih drugih uspješnih ekipa. Jedno se nikad nije mijenjalo - uvijek je zabijao, uvijek je bio u pravo vrijeme na drugoj vratnici.

Dugo bi mogla trajati ova priča o igraču koji se i danas natječe s protivnicima kojima bi realno mogao biti otac, pa i djed. Njegova momčad Podhum ostvarila je pobjedu u svojoj prvoj utakmici Lige mjesnih zajednica grada Mostara. Pobijedili su Raštane sa 6:1, a Čutura je bio jedan od strijelaca.

''Lijepo je bilo nastupiti na ovoj ligi. Zadnji put natjecateljski mali nogomet igrao sam za Aluminij prošle godine na Božićnom turniru. Nažalost, odmah smo bili ispali. Nego, čuj, nemoj tekst pisati o meni, ima tu dosta mladih igrača vrijednih spomena'', kazao je u svom stilu veliki majstor.

Kopirati
Drag cursor here to close