sušno doba ferrarija

Može li Vettel s Ferrarijem stopama Michaela Scumachera?

Sport / Flash | 06. 10. 2016. u 15:25 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlaskom Sebastiana Vettela u Ferrari, najviše je profitirao Mercedes, dok su Red Bull, s kojima je ovaj Nijemac osvojio četiri naslova prvaka Formule 1, te njegov novi tim u zadnje dvije godine samo dobra pratnja na stazama.

Vettel sa svojih 29 godina namjerava još nekoliko sezona voziti, a temeljni je cilj osvojiti još poneku titulu s Ferrarijem. Baš kao što je to svojedobno učinio njegov slavni zemljak, Michael Schumacher, Vettel je s talijanskim timom potpisao dugoročan ugovor do 2018., kako bi prvo pomogao u restrukturiranju tima, a potom počeo osvajati naslove.

Schumacher je između 2000. i 2004. Ferrariju donio pet uzastopnih titula, ali mu je trebalo dosta vremena da to napravi. Naime, on je u talijansku ekipu stigao još 1996. godine.

Vettel se u tim iz Maranella preselio prije dvije sezone. I dok je prošle godine još uspijevao pobijediti, čak tri puta, ove je godine njegov najveći uspjeh eventualno pojavljivanje na postolju.

Za narednu godinu stručnjaci, govoreći tiše, čak predviđaju još veće zaostajanje Ferrarija, iza Mercedesa i Red Bulla.

Već 22 utrke bez pobjede

Neka vrsta Vettelova prokletstva s Ferrarijem u ovoj je sezoni posebno frustrirajuća. Njegov manevar na startu nedavne utrke u Maleziji, koji je njegova zemljaka Rosberga gotovo stajao ispadanja na stazi Sepang, još je jedan dokaz frustracije.

Ipak, na koncu je Rosberg osvojio (bar) treće mjesto, pri čemu je, zbog ispadanja Hamiltona, bez ovog crasha s Vettelom možda mogao i do pobjede.

Za razliku od Rosberga koji je prošao kroz cilj, utrka je za Vettela bila završena. Već 22. put zaredom pobijedio je, dakle, neki drugi vozač, a ne Vettel.

Uzimajući u obzir njegov solidan start s Ferrarijem u 2015. godini, ova sezona već je inspirirala talijanske novinare da se zapitaju je li Vettel izgubio svoj talent (La Repubblica).

"Ferrari žurno treba jednog uspješnog pilota", piše „Corriere della Sera“.

Odnos timova i vozača

Mercedes ima superiorne bolide, a vozači Hamilton i Rosberg su neupitne veličine Formule 1, čak i uz činjenicu da njihov međusobni odnos nije prijateljski.

Red Bull je ove godine napravio veliki iskorak s vozačima, a Daniel Ricciardo, pobjednik zadnje utrke u Maleziji, i Max Verstappen u narednoj su sezoni favoriti za ukupnog pobjednika.

Ferrari pak, uz Vettela, ima i iskusnoga Kimija Räikkönena, koji više nije 'od velike pomoći' svome klupskom kolegi, ali je jedan od najuglednijih vozača u cirkusu Formule 1.

Mercedes kao ekipa ima odličan trojac koji vodi računa o strategiji razvoja bolida i tima koji učestvuje u utrkama. Pored legendarnog Nikija Laude, inteligentni šef tima Toto Wolff i vrsni šef tehnike Paddy Lowe, vjerojatno su najjača postava u ovome trenutku.

Red Bull se također može osloniti na iskusnog sportskog šefa Christiana Hornera, kao i genijalnog dizajnera Adriana Neweyja, dok je Ferrari gubitkom šefa tehnike Jamesa Allisona u prvome trenutku grozničavo tražio dobro rješenje, ali se taj prvi trenutak prilično 'produljio'.

Šef Ferrarija Maurizio Arrivabene nekoliko je puta ponovio kako vjeruje u svoj tim i kako im ne trebaju novi ljudi. Moguće je da se preračunao.

Sada kad James Key najvjerojatnije odlazi u Williams, umjesto u Ferrari, kako su to 'htjeli' tamošnji novinari, situacija se dodatno usložnjava za tim iz Maranella.

McLaren se vraća

Pored toga, u 2017. se treba s pravom očekivati uspon McLarena. Japansko-britanska kombinacija, tim s Hondinim motorima, radi na ubrzanom napretku i postiže sve bolju konkurentnost. U idućoj sezoni s vozačima kao što su Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne, moglo bi postati iznimno interesantno u prvim startnim redovima Formule 1.

Neki se čak usuđuju kazati kako će Ferrari iduće sezone po snazi biti tek četvrta ekipa, odnosno kako nemaju šansi da u 2017. godini dobiju neku od utrka.

Stoga talijanska kultna ekipa polaže sve nade u Vettela. Jasno im je i da je veliki Michael Schumacher trebao četiri godine za preustroj Ferraija. Budući je Vettel već jednom imao priliku voditi razvoj jednoga tima, naime Red Bulla od 2009. do 2013. godine, potencijal je tu.

Naravno, pretpostavka za to je sposobnost Ferrarija mobilizirati se do te mjere da Vettel može implementirati sve svoje zamisli. Bez toga, reklo bi se, džabe krečili...

Kopirati
Drag cursor here to close