Tanja Račić

Mlada Banjalučanka stekla FIFA značku: Učila sam od Colline i Mažića

Sport / Flash | 11. 02. 2017. u 08:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tanja Račić, nogometni sudac iz Banja Luke, boravila je šest dana u Mallagi, gdje je položila testove za značku međunarodnog suca u društvu 128 muških i ženskih sudaca iz Europe.

Ona je bila na seminaru za početnike u Europi, ali je ima priliku družiti i sa najboljim srpskim sucem Miloradom Mažićem i ostalim sucima iz vrha UEFA i FIFA liste sudaca što joj je, po vlastitom priznanju, najbolje iskustvo u karijeri.

“U Mallagi je bila okupljena krema europskih nogometnih sudaca. Predavanja nam je držao čuveni sudac Pierluigi Collina, koji je stvarno impresivna pojava i nevjerojatan autoritet za sve, bez obzira što već nekoliko godina nije aktivan na terenu. To je bila sjajna prilika da se uči od najboljih europskih sudaca, i meni su bili velika čast i priznanje da budem u tom okruženju. Dosta vremena provodila sam i u društvu Milorada Mažića, najboljeg suca sa ovih prostora, od njega se također može dosta toga naučiti”, kaže 25-godišnja Tanja u razgovoru za Blicsport.

Tanja Račić je svjesna da u muškom sportu kakav je nogomet postoje predrasude prema ženskim sucima i kaže da je za nju to samo motiv više da nastavi dalje.

“Moram biti iskrena – bilo je predrasuda prema ženama nogometnim sucima, a vjerojatno će ih biti još. Nikada nisam imala problema sa nogometašima, imam utisak da me više poštuju zato što sam suprotnog pola. Problema je, nažalost, bilo sa određenim brojem roditelja koji su se ponašali na neprimjeren način'', kaže Tanja.

Njen san je da jednog dana dijeli pravdu na europskom ili svjetskom prvenstvu.

“Veoma sam zadovoljna dosadašnjom karijerom, posebno kad se uzme činjenica da imam tek 25 godina. Moram se zahvaliti na podršci koju sam imala od Područnog saveza Banjaluke, NS RS i NS BiH na tom putu. Naravno, moje su ambicije veće, ali sam svjesna da treba mnogo rada, truda i, naravno, malo sreće da se dođe do vrhunske razine nogometnih sudaca koji sude natjecanja najvišeg ranga. Moj san je da jednog dana sudim svjetskol ili europsko prvenstvo, ali realno za sve je potrebno vrijeme'', ističe mlada sutkinja.

Mlada Banjalučanka je kćer nekadašnjeg nogometnog suca Ranka Račića, koji je utjecao na to da ona uzme pištaljku u ruke.

“Otac je odigrao neku vrstu inicijalne uloge u mom izboru da se bavim pozivom nogometnog suca, ali moja ljubav prema nogometu i sportu uopće bila je presudna da i ja vremenom zavolim ovaj posao. On je postao moja strast”, završila je priču Tanja Račić.

Osim dijeljenja pravde na nogometnim terenima, Tanja je i trener plivanja, instruktor skijanja i radi kao asistent na Fakultetu tjelesnog odgoja i sporta, čiji je najbolji student sa prosjekom 9,38.

“Vjerujem da se uz rad, red i discpilinu može stiće sve. Nije lako sve sportsko-poslovne obaveze uskladiti sa privatnim životom, ali za sada uspijevam”, istaknula je Banjalučanka.

Kopirati
Drag cursor here to close