Ron Dennis

McLaren prisilio svoju legendu da se povuče nakon 35 godina

Sport / Flash | 16. 11. 2016. u 12:36 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od legendi Formule 1, Ron Dennis (69), mora se povući s mjesta predsjednika McLarena.

Većina dioničara izvršila je pritisak na Britanca da odustane od svoje pozicije na čelu kompanije.

Dennis je 35 godina bio top menadžer u McLarenu, a njegovo je srce ponajviše kucalo za Formulu 1.

Nakon zadnje sjednice uprave, Dennis je javnosti priopćio kako ga se ''iz dvojbenih razloga'' tjera s dosadašnje pozicije. Razlozi tome su, kako kaže, ''potpuno neopravdani''.

U ovome koncernu već se tjednima čuje žamor o tome kako se Ron Dennis bori za svoje mjesto, tako da njegov odlazak s mjesta predsjednika i vodećeg menadžera za mnoge nije predstavljao iznenađenje.

On će u McLaren-Group i dalje ostati članom uprave te istovremeno i jedan od najznačajnijih dioničara. Naime, njegov udio u koncernu iznosi 25 posto.

Stvarni razlozi za njegovo sklanjanje s vrha kriju se, navodno, u vrlo primamljivoj ponudi koju su upravi kompanije prezentirali kineski investitori. Prema toj verziji priče, ponuđeno je 1,9 milijardi dolara, a Dennisu su potencijalni novi vlasnici obećali produljenje sadašnjeg ugovora, koji istječe 2017. Ostalim članovima uprave koncerna, ovakav se deal nije dopao, pa je Dennis praktično otjeran.

Ron Dennis i Ayrton Senna nakon VN Monaca 1993. godine

Slavna prošlost u Formuli 1

U režiji Rona Dennisa, dugo je McLaren uz Ferrari i Williamsa bio najuspješniji tim Formule 1. Dennis je na čelu tima bio od 1981. do 2009. godine.

S njime na čelu, McLaren je osvojio sedam naslova u kategoriji konstruktora i 10 titula njihovih vozača. Posljednja titula došla je 2008. s Lewisom Hamiltonom.

Svakako, najslavnije dane Dennis je proživio u vrijeme pokojnog Ayrtona Senne i Alaina Prosta. Neponovljivi Brazilac vozio je za McLaren od 1988. do 1993. godine., osvojivši tri naslova prvaka. Isto toliko titula ovome timu u Dennisovoj eri donio je Alain Prost, Mika Häkkinen dvije, Niki Lauda i Lewis Hamilton po jednu.

Kopirati
Drag cursor here to close