Nacionalna arena

Makedonija promijenila ime stadiona ''Filip II'' u ''Toše Proeski''

Stadion je preimenovan u "Toše Proeski", po popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u prometnoj nesreći u dobi od 26 godina.
Sport / Flash | 09. 04. 2019. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak promijeniti ime svojeg nacionalnog stadiona "Filip II'' u "Toše Proeski" kako bi poštivala dogovor s Grčkom kojim je okončan dugogodišnji spor u vezi imena zemlje.

Za Atenu, ime Makedonija, kao i bilo kakve reference na Aleksandra Velikog i Filipa II Makedonskog, dio su njezina povijesnog nasljeđa i njihovo korištenje u Makedoniji izaziva napetosti, prenosi Hina.

Stadion je preimenovan u "Toše Proeski", po popularnom makedonskom pjevaču koji je poginuo 2007. u prometnoj nesreći u dobi od 26 godina.

''Odlučili smo preimenovati stadion 'Filip II' u 'Nacionalna arena Toše Proeski' u čast osobi koja je ostavila dubok trag u makedonskoj i regionalnoj povijesti'', objavila je makedonska vlada, a prenosi agencija MIA.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija dogovorila je s Grčkom da će se zvati Republika Sjeverna Makedonija. Spor u vezi toga trajao je gotovo tri desetljeća i blokirao put zemlje u EU i NATO.

Makedonija je već promijenila naziv međunarodne zračne luke u Skoplju i glavne autoceste koji su nosili ime Aleksandra Velikog, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close