2024. godine

Makarska proglašena Europskim gradom sporta

Naslov European Towns Of Sports ove godine dobilo osam europskih gradova, Makarska je jedini hrvatski. Kako su na službenoj stranici objavili iz ACES Europe, naslov European Towns Of Sports ove je godine zaslužilo ukupno osam europskih gradova.
Sport / Flash | 08. 12. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makarska je jučer, na svečanosti koja se održala u Bruxellesu, proglašena Europskim gradom sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25 000 stanovnika, piše Makarska Danas.

Kriteriji za dobivanje titule bili su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, organizacija natjecateljskog sporta i klubova, te financiranje sporta.

Priznanje primio gradonačelnik

U ime Grada, priznanje je primio gradonačelnik Zoran Paunović koji je istaknuo kako se radi o tituli koja treba služiti kao poticaj svim dionicima makarskog sporta.

"Ovo je priznanje prije svega za sve građane Makarske, jer se radi o zajedničkom naporu. Trenutno izdvajamo osam posto proračuna na sport, dok je u europskim zemljama prosjek 2-3 posto, više od trideset sportskih udruga djeluje u Makarskoj, a više od trećine stanovništva je sportski aktivno, tako da se radi o priznanju koje je samo kruna dosadašnjih nastojanja svih nas", poručio je makarski gradonačelnik, naglasivši kako su benefiti ovog priznanja brojni.

"Osim što se radi o neprocjenjivoj reklami, ovo priznanje je i dio mozaika promjena koje želimo uvesti u Makarskoj. Prije svega mislim na zaokret od masovnog prema održivom turizmu koji je fokusiran na specifične demografske skupine."

"Makarska ima najveće investicije u sportu"

Podsjetimo, povodom kandidature za naslov European Town of Sport 2024 u Makarskoj su ovog listopada boravili članovi Europskog udruženja ACES Europe (Europski gradovi i regije sporta) iz Bruxellesa: prvi potpredsjednik Vincenzo Lupatteli, glavni tajnik Hugo Alonso i članica Upravnog odbora Andrea Junger, koji su zaključili kako Makarska ima najveće investicije u sportu, gledajući na ulaganja po stanovniku, a da je posebno izdvaja izrazito visoka uključenost stanovništva u sportske aktivnosti.

"Volio bih da ovo bude poticaj našim građanima, ali i nama samima, da nastavimo raditi na dobrobit ukupnog makarskog sporta, a posebno sportskim udrugama da se još aktivnije uključe te u suradnji s gospodarstvenicima podignu sport na još više grane", zaključio je makarski gradonačelnik, čestitavši svim Makarankama i Makaranima na osvojenom priznanju.

Naslov European Towns Of Sports ove godine dobilo osam europskih gradova, Makarska je jedini hrvatski. Kako su na službenoj stranici objavili iz ACES Europe, naslov European Towns Of Sports ove je godine zaslužilo ukupno osam europskih gradova do 25.000 stanovnika, od čega su četiri iz Španjolske, tri iz Francuske te Makarska kao jedini grad iz Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close